17 °C Budapest
Newly renovated house for sale purpose with bright colors interior kitchen and living room.

Egyre távolabbi álom az olcsó lakás: alig kapni valamit 25 millió alatt Magyarországon

2022. április 20. 12:30

Az országszerte eladásra kínált lakóingatlanok 16 százaléka volt 25 millió forint alatt idén április közepén, szemben az egy évvel korábbi 26 százalékos aránnyal. Ez azt jelenti, hogy a tavaly áprilisi 32 ezerről alig több mint 16 ezerre csökkent a számuk. Budapesten se jobb a helyzet, ugyanis az ingatlan.com adatai szerint itt az eladásra kínált ingatlanok kevesebb mint 3 százaléka volt 25 millió forintnál olcsóbb, miközben ez a szám egy évvel ezelőtt még 9 százalék felett volt. A legolcsóbb ingatlanok a felmérések szerint jelenleg Tolna, Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén és Békés megyében vannak, ahol az eladó ingatlanok átlagára még mindig 25 millió forint alatt van.

Az elmúlt időszakban végbement lakásdrágulás és hitelkamat-emelkedés miatt a kereslet egyre inkább az olcsóbb ingatlanok felé fordult. Ebben a helyzetben a vevők szemében felértékelődnek az alacsonyabb áron elérhető lakóingatlanok is.

A 25 millió forintos árszint alatt lényegében csak használt lakások szerepelnek a kínálatban. Április közepén tíznél kevesebb új építésű lakóingatlan volt elérhető ennél olcsóbban. Természetesen országszerte nagyon eltérő, hogy mekkora ingatlant lehet vásárolni ennyi pénzből

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Szerinte a mostani bizonytalan gazdasági és lakáspiaci környezetben megnőhet a kereslet az olcsóbbnak mondható, így a 25 millió forint alatti lakóingatlanok iránt.

Lakást vennél? Találd meg a legjobb hitelt a Pénzcentrum kalkulátorában!

Országon belül óriási különbséget mutat, hogy mennyit ér 25 millió forint a lakáspiacon. Az átlagos négyzetméterárak alapján Budapesten ez a pénz egy 28 négyzetméteres lakásra elegendő. Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és megyékben pedig 112-146 négyzetméteres ingatlant lehet venni 25 millió forintból.

Drasztikus csökkenés egy év alatt

Egy év alatt drasztikusan csökkent a 25 millió forint alatti eladó lakóingatlanok súlya a piacon. Az elemzés szerint ugyanis idén április közepén több mint 101 ezer lakóingatlant hirdettek eladásra a tulajdonosok és ingatlanközvetítők. Ezen belül 16 500 darab volt 25 millió forintnál olcsóbb, vagyis utóbbiak aránya alig több mint 16 százalékra csökkent. Egy évvel korábban a több mint 128 ezer eladó lakóingatlanból majdnem 33 ezer tartozott a 25 milliónál olcsóbb kategóriába, ami majdnem 26 százalékos részesedést jelentett akkor.

A fővárosban jelentősen, 9 százalékról 3 százalékra csökkent a 25 millió forintnál olcsóbb ingatlanok aránya a kínálatban.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ez egyben azt is jelenti, hogy a budapesti lakáspiacra már 25 millió forint jeleni a belépő kategóriát, de Pest megyében is csak 100-ból hat lakóingatlan olcsóbb 25 millió forintnál

– értékelt az ingatlan.com szakértője. Az országos adatokból kiderül továbbá, hogy mindössze öt olyan megye akad az országban, ahol az összes eladó lakóingatlan átlagára nem éri el a 25 millió forintos szintet. Békésben, Borsod-Abaúj-Zemplénben, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyében ugyanis 16-23 millió forint volt az átlagár idén április közepén.

A dominóhatás is közrejátszik

Balogh László szerint az olcsóbb ingatlanok kínálatának csökkenése nem csak a drágulásnak, hanem a lakáspiaci dominóhatásnak is köszönhető.

Magyarországon a lakosság több mint 90 százaléka saját tulajdonú ingatlanban él, ezért amikor valaki költözési célból újabb ingatlant vásárol, akkor a meglévőt is értékesíti. A bizonytalanabb gazdasági környezet és a lakáshitel kamatok emelkedése miatt érezhetően csökken a lakáspiaci kereslet is. Ez viszont nem csak a lakásvásárlók számát veti vissza, hanem a lakáspiaci kínálatot is szűkíti

– fogalmazott a szakértő.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem