25 °C Budapest
new built house in construction

Ezzel lehetne olcsóbbá tenni bármilyen házépítést? Kevesen ismerik, így járhatnak sokan jól vele

2022. március 22. 21:01

Arról sokat hallunk, hogy világunk fuldoklik a műanyagban, de arról kevesebbet, hogy ugyanez a helyzet a betonnal is. Mára már a víz után a beton a legszélesebb körben használt anyag. A globális építőipar több, mint 15 000 kádnyi betont termel mindössze pár másodperc alatt. A cementgyárak ontják magukból a szén-dioxidot és a káros hatások következményei beláthatatlanok. A betonnak viszont van egy környezetkímélő alternatívája: a talajcsavar.

A beton nem más, mint egy mesterséges építőanyag, amelynek összetevői a kavics, a homok, a cement és a víz. Előnye, hogy bármilyen alakra formázható, megszilárdulva erős tartószerkezetként működik. Ma az egyik legtöbbet használt lakás-, út-, híd- és egyéb szerkezetépítő alapanyaga.

"Amikor kiássuk a földet és beletesszük a betont azzal máris hatalmas károkat okozunk. A betonban különböző szervetlen anyagok vannak, mint a cement. Tudjuk, hogy ami nem természetes, ami mesterségesen előállított anyag az a föld mikrobiólógiájának nem tesz jót. Ezt úgy kell elképzelni, mintha a szervezetünkbe folyamatosan mesterséges anyagokat vinnénk be, az előbb-utóbb kárt okoz a testünknek" -mondta Kajári Zoltán, az Ecotrex egyik tulajdonosa a cég közleményében. A szakemberek szerint a következő években a betont a talajcsavarok válthatják fel sok esetben.

A talajcsavarokat gyorsan lehet telepíteni, valamint a munkálatok rendkívül tisztán kivitelezhetőek. Nem szükséges egy már parkosított, rendezett területre munkagépekkel és más nagy berendezésekkel felvonulni, telepítés után pedig néhány órával már építeni is lehet rá. Ha pedig esetleg át akarják helyezni őket, az is gyorsan megoldható

– mondja Szeles Péter, a vállalat másik tulajdonosa.  Az otthonfelújítási és otthonteremtési támogatás miatt az építőipar húzóágazat lett, de folyamatos problémát jelent a szakemberek hiánya. Ezen is segíthet, ha valaki használ alternatív eszközöket is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Valóban nagyon nagy az ágazatban a munkaerőhiány. Bármilyen építkezéssel kapcsolatos feladatokra hónapokkal, de előfordul, hogy egy évvel előre kell egyeztetni. A talajcsavarokkal az alapozási munkálatok viszont egy napra rövidülnek

– mondta el Szeles Péter.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. július 2. 19:18