18 °C Budapest
Modern luxury apartments at the redeveloped Millennium Promenade in Bristol

Így uralták le a lakáspiacot a befektetők: 17-36 százalékkal nyomták fel az árakat 2020 óta

2022. február 24. 15:15

Egymástól nagyon eltérő folyamatok jellemezték az új lakások piacát 2021-ben. A lakásátadások száma ugyanis 29 százalékkal csökkent, ám a lakásépítési áfa és a zöld otthon program miatt a lakásépítési kedv fokozódott, a kiadott engedélyek száma 33 százalékkal emelkedett. A társasházi lakások szerepe nőtt a piacon, a családi házaké ezzel párhuzamosan csökkent. 

Rendkívüli évet zárt az új lakások magyarországi piaca 2021-ben, a lakásátadások száma több év után először csökkent, miközben fokozódott a lakásépítési kedv - derül ki az ingatlan.com legújabb, hivatalos adatokat feldolgozó elemzéséből, amely több mint 10 ezer hirdetés adatai alapján bemutatja azt is, hogy február végén mennyiért kínálták eladásra az új lakásokat.

Kevesebb lakás, sokkal több engedély

A múlt évben összesen 19 898 lakást vettek használatba országszerte, ez 29 százalékos csökkenést jelent a 2020-as szinthez képest, 2015 óta először következett be csökkenés. Bár az átadott lakások száma mérséklődött, a lakásépítési kedv felfutott, összesen 29 941 engedélyt adtak ki 2021-ben, ami 33 százalékos növekedésnek felel meg éves összevetésben.

Balogh László, az ingatlanportál vezető gazdasági szakértője azt mondta: “Tavaly azért épülhetett kevesebb lakás, mert a szigorúbb energetikai szabályozások tervezett, de elhalasztott határideje miatt sok építtető már 2020-ban befejezte a megkezdett lakásépítéseket. Az új lakások piacán látható bővülést az is visszafogta, hogy a múlt év során emelkedtek az alapanyagárak.” Hozzátette, hogy a múlt év elején a kedvezményes lakásépítési áfa újbóli bevezetésének, valamint a járvány legsúlyosabb időszakából elhalasztott vásárlásoknak köszönhetően nőtt tavaly a lakásépítési kedv, amelynek további lökést adott a tavaly októberben elindult zöld otthon program, amelynek keretében kedvezményes kamatozású lakáshitelt lehet igényelni energiatakarékos lakóingatlanok építésére, vásárlására.

Az adatoka értékelve Balogh László közölte azt is, hogy a 2021-es adatokból látható, a saját használatra épített lakások aránya 45-ről 34 százalékra csökkent, az értékesítési céllal épült lakásoké pedig 53-ról 60 százalék fölé nőtt 2020-hoz képest.  A használatba vett új lakások átlagos alapterülete 7,3 négyzetméterrel 90,7 négyzetméterre csökkent egy év alatt. Mindkét változás az ingatlan.com szakértője szerint elsősorban azzal magyarázható, hogy a többlakásos épületek, azaz a társasházak szerepe nőtt a piacon.

Hova jutottak az árak a különböző nagyvárosokban?

Az ingatlan.com a múlt évi adatok értékelése mellett megvizsgálta azt is, hogy február végén mennyiért kínálták eladásra az új lakásokat az országban. Budapesten az átlagos négyzetméterár meghaladta az 1 millió forintot. A 1,048 milliós átlagár 17 százalékos drágulásnak felel meg 2020 februárjához képest.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A fővároson kívüli piacot nézve a megyeszékhelyeken beszélhetünk jelentősebb újlakás-kínálatról. Ezekben a városokban az átlagos négyzetméterár egy év alatt több mint 16 százalékkal 663 ezer forintra nőtt, de az országon belül komoly eltérések vannak

- mondta Balogh László. Példaként említette, hogy Debrecenben például 800 ezer forint fölé ment az átlagos négyzetméterár, Győrben 703 ezer forintot tett ki. Székesfehérváron 700 ezer forint alatt maradt. Kecskeméten 554 ezer forintos áron szerepeltek az új lakások, de Nyíregyházán 500 ezer forint alatti árszint volt februárban. Az szóban forgó városokban kialakult négyzetméterár éves szinten 5-36 százalékos emelkedést jelent éves szinten.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm