8 °C Budapest
HDR shot of an empty corridor

Ezért érnek ezek a házak 20-50 százalékkal többet, mint a simák: óriási lehet kaszálni rajtuk

MTI
2022. február 10. 21:01

A csaknem nulla energiaigényű (BB energetikai besorolású) otthonok több mint 50 százalékkal érnek többet a hasonló adottságú, de a legrosszabb energiahatékonyságú osztályba (JJ) tartozó épületeknél; az átlagos energiaigényű családi házaknál ez az értéknövekedés várhatóan 20 százalékos - közölte a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) csütörtökön.

Az intézet a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a Lechner Tudásközpont adatbázisainak összekapcsolásával azt vizsgálta, hogyan változik a lakóingatlanok értéke energiahatékonysági besorolásuk függvényében. A kutatásban 8000 családi házat elemeztek. Megállapították egyebek között, hogy a jó energiakategóriájú családi házak ára 15-20 százalékkal magasabb az "átlagos" kategóriában szereplő ingatlanokhoz képest.

A MEHI szerint a kutatás eredményei igazolják, hogy a korszerűsítési felújítás árnövekedést eredményez. Rámutattak: minél magasabb a helyi lakáspiaci árszínvonal, annál vonzóbbak az energiahatékonysági beruházások a várható értéknövekedés szempontjából is. Ahol viszont alacsonyak a piaci árak, a felújítás költségei könnyen meghaladhatják a várható értéknövekedés összegét. Ezért az alacsonyabb ingatlanárú területeken kiegészítő ösztönzők vagy támogatások hiányában az energiahatékonysági beruházások végrehajtása elmaradhat - veti fel a MEHI.

A kutatás során kiderült: az alapvető trendek megegyeznek a községek, megyeszékhelyek és városok esetén, a jó energiahatékonyságú épületek ára magasabb, de az átlagostól az alacsonyabb energetikai tulajdonságokkal rendelkező épületek felé haladva már nem mutatható ki további árcsökkenés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 2. csütörtök
Karolina, Aida
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?