21 °C Budapest
Így csökkentheted felére a rezsidet a januári ingyenmilliókból: megéri igényelni

Így csökkentheted felére a rezsidet a januári ingyenmilliókból: megéri igényelni

2020. október 15. 14:06

Magyarországon a mintegy 4,2 millió lakóingatlan kétharmada energetikai szempontból kifejezetten rossz állapotban van. Ezek közül is nagyon rossz a helyzet a több mint 800 000 Kádár-kocka esetében, ahol bődületesen magasak a rezsiszámlák. Éppen ezért a kormány új, 2021-től élesedő lakásfelújítási támogatásának első bejelentése utána megkérdeztük Koritár Zsuzsannát, a Magyar Energiahatékonysági Intézet ügyvezető igazgatóját, milyen energetikai beruházásokra lehetne költeni majd a családoknak az ingyenmilliókat; hogyan lenne érdemes belevágni a munkálatokba; mivel kezdjen az ember; illetve, hogy összességében energetikai beruházásokkal mennyit lehet spórolni a rezsiszámlákon.

Mivel a kormány 2021-től támogatni fogja a lakásfelújításokat, adódik a lehetőség, hogy sok család végre elszánja magát háza energetikai fejlesztésére. A kérdés ráadásul kritikus, hiszen

a 4,2 millió lakás kétharmada energetikai szempontból rossz állapotú.

Ennél is rosszabb a helyzet a hazai családház-állománynál, aminek 80%-a, míg a társasházak több mint 60%-a szorul valamilyen energetikai felújításra ma Magyarországon.

A lakóépület-állomány nagyjából kétharmada szigeteletlen, fűtéskorszerűsítésre azonban még ennél is több szorulna. Magyarországon ráadásul a családi házak és lakások fűtési megoldásaiban a földgáz játssza a legnagyobb szerepet. A földgázzal működő hőtermelő berendezések (kazánok és konvektorok) több millió készüléket jelentenek országszerte. A készülékállomány átlagos életkora meghaladja a 20 évet.

- mondta el a Pénzcentrum megkeresésére Koritár Zsuzsanna a MEHI ügyvezető igazgatója, akivel az új támogatási rendszer bevezetése kapcsán arról beszélgettünk, mely energihatékonysági beruházásokra lehetne, illetve lenne érdemes beruházni. 

Mire lenne elég a pénz?

Először arra voltunk kíváncsiak, hogy a támogatás kimaxolásához, azaz a 3 millió forinthoz, mi magunk is ugyannyit hozzácsapva, milyen energetikai beruházást tudnánk eszközölni lakóházunkon.

Ez ingatlanmérettől is függ. Ha átlagot nézünk, akkor külön-külön egy hőszigetelés, nyílászáró-csere vagy fűtéskorszerűsítés belefér ebbe az összegbe, de egy 100 m2-es családi ház teljes körű energetikai felújítása ennél jóval többe is kerülhet anyag- és munkadíjjal együtt

- mondta el a Pénzcentrum kérdésérére Koritár Zsuzsanna, aki példákon keresztül bemutatta azt is, hogy 2, illetve 4 millió forintból milyen energetikai korszerűsítés felé lehet érdemes kacsingatni.

A szakember leszögezte, hogy ha egy ingatlantulajdonos energetikai korszerűsítésre szánja el magát, a folyamatot mindig egy energetikai szakértő bevonásával érdemes kezdeni. Ő fogja tudni megmondani a felmérés után, hogy milyen lehetőségei vannak az ingatlantulajdonosnak, ideális esetben milyen felújításokat végezzen el, és milyen sorrendben. 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nagyon fontos, hogy az ingatlan energetikai teljesítését komplexen kezeljük, és rendszerben gondolkodjunk; mindig az adott épület állapotától, gépészetétől fog függni a javasolt felújítások tartalma, mértéke és sorrendje. 

Ezek alapján azt lehet mondani, hogy ha egy adott időpillanatban nem is áll rendelkezésre az energetikai mélyfelújítási beruházás teljes költsége, akkor is érdemes úgy tervezni, hogy egy későbbi időpontban ezt folytatni lehessen.

Lehetőségek

  • Van, ahol jó gépészet, jó fűtésrendszer áll rendelkezésre, de még nincs hőszigetelése az épületnek - ott érdemes ebbe beruházni, hogy az épület energiafogyasztása még kevesebb legyen.
  • Van, amikor a fűtéskorszerűsítés elvégzése javasolt első lépésben, mert mondjuk a rendelkezésre álló pénz nem elég a teljeskörű energetikai felújításra, és ezzel tudjuk a legnagyobb energiamegtakarítást elérni az adott időpillanatban, Ilyenkor nagyon fontos arra figyelni, hogy a készülék képes legyen modulációra az adott tartományon belül; így ha egy későbbi időpontban leszigeteljük a házat, a fűtésrendszer teljesítményét a lecsökkent hőigényű épülethez tudjuk igazítani, ezzel még tovább csökkentve az energiafogyasztást.
  • Ha rendelkezésre áll az energetikai mélyfelújításra a teljes összeg, akkor érdemes a beruházást egy projekt keretében végrehajtani. Ilyenkor először az épületszerkezeti elemek korszerűsítésével kezdődik a felújítás: a hőtechnikai paraméterek javításával csökkentjük az épület hőigényét. Nyílászárócsere után homlokzati hőszigetelés, illetve pince- és padlásfödém-szigetelés  történik. Az épület így megváltozott paramétereihez, lecsökkent hőigényéhez kell igazítani az épületgépészetet, azaz a fűtéskorszerűsítést, és a légtechnikát. Ez utóbbira azért van szükség, mert a jól felújított épület lég- és párazáró lett, így a ház levegőminőségét biztosítani kell, és a penészedést is ki tudjuk küszöbölni vele.

És hogy miért lenne fontos a hazai lakásállomány minél hamarabbi energetikai megújítása? Azért mert ezzel a környezet megóvása mellett, bődületesen sok pénzt megspórolhatnának a családok a havi rezsiszámlán. A több mint 800 000, energetikai szempontból kifejezett rossz állapotban lévő úgynevezett Kádár-kockákban élők

a rezsifogyasztásuk 50-60 százalékát megtudnák spórolni egy teljes körű energetikai beruházással.

Olyan ráfordításról van tehát szó, ami megfelelő időn belül abszolút megtérülne beruházója számára, nem is akárhogyan.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 13. szombat
Ipoly
32. hét
Augusztus 13.
A balkezesek világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?