spring comes - a nice part of an old country house in the early spring sun

Ezeken a településeken használják ki a falusi csokot az élelmes magyarok: így járnak a legjobban

2022. január 19. 12:31

Felélénkültek az ország egész területén az ingatlaneladások: olyan helyeken kelnek el házak, lakások, ahol évek óta nem volt kereslet. Az elmúlt öt évben 5 százalékkal nőtt azon települések száma, ahol eladásra hirdettek meg lakóingatlanokat. Tavaly 2869 helységben adtak fel eladó lakóingaltan-hirdetést, ami az összes település 91 százaléka. 2021-ben az ország településének 94 százalékában érdeklődtek konkrét eladó lakás vagy ház iránt a vevők, szemben a 2016-os 90 százalékos szinttel.

Országszerte élénkült a lakáspiaci kereslet és kínálat, aminek köszönhetően tavaly a települések 91 százalékában hirdettek meg eladásra lakóingatlanokat - derül ki az ingatlan.com legújabb, saját adatain alapuló elemzéséből. Az élénkülés a falusi csok bevezetésének is köszönhető, aminek következtében szinte mindenhol az országban megjelentek az eladók és vevők.

Az ingatlanhirdetési portál adatai szerint 2021-ben az ország 3155 településéből 2869-ben jelent meg friss kínálat több mint 400 ezer eladó lakóingatlan-hirdetés formájában. 2016-ban öt százalékkal kevesebb településen hirdettek meg lakásokat és házakat eladásra a tulajdonosok és ingatlanközvetítők. A kereslet is élénkült az online térben: tavaly több mint 5 millió érdeklődés érkezett 2957 település eladó lakásaira és házaira, ami négy százalékkal több települést és 10 százalékkal több érdeklődést jelent mint 2016-ban.

Már majdnem minden település lakáspiacán megjelentek az eladók és vevők, amiben fontos szerepe van a 2019 nyarán bevezetett falusi csoknak. Mivel nem csak a nagyvárosokban és Budapesten összpontosul a lakáspiaci kereslet és kínálat, ez a lakásdrágulás ütemére is fékező hatást gyakorol. Ráadásul a kisebb településeken magasabb összegű állami támogatásra jogosultak a vevők, ami az alacsonyabb ingatlanárak miatt a gyakorlatban még többet ér

– értékelte a folyamatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. A szakember azt is elmondta, hogy tavaly azért érkezett több településen érdeklődés az eladó ingatlanokra, mint ahány helységben friss kínálat jelent meg, mert az érdeklődők a 2021 előtt meghirdetett ingatlanokat is célba vették.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

100 százalékos megyék

A fővárosban és Fejér megyében minden kerületbe és településre jutott friss kínálat és érdeklődés is eladó ingatlanokra 2021-ben. Pest, Komárom-Esztergom és Heves megyékben csak 1-2 helységben nem jelent meg friss kínálat. Keresleti oldalon Pest, Fejér és Komárom-Esztergom megyékben minden településen volt érdeklődő az eladó lakóingatlanokra 2021-ben. Tavaly 1-1 település kivételével szinte minden helységben történt vevői érdeklődés a Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Heves és Tolna megyékben meghirdetett lakásokra és házakra.

A portál szakértője azt is elmondta, hogy az ország legtöbb települését érintő keresleti-kínálati élénkülés az állami támogatásoknak köszönhetően 2022-ben is kitarthat, különösen a nagyvárosok agglomerációs övezeteiben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem