1 °C Budapest
Gondoltad volna? Valójában ezen a 10 dolgon múlik, hogy tényleg boldog vagy-e az életedben

Gondoltad volna? Valójában ezen a 10 dolgon múlik, hogy tényleg boldog vagy-e az életedben

2021. december 6. 14:35

A boldogság valódi forrását évezredek óta keresi az emberiség, és hogy megtalálta volna, azt mind a mai napig nem lehetne biztosan állítani. Pszichológusok és szociológusok is lankadatlanul keresik, mitől lesz elégedett és önmagával harmóniában élő egy ember. És persze mi is kíváncsiak vagyunk, hogy egy olyan felemás év vége felé, mint az idei, hogy érzik magukat a magyarok, mi befolyásolja leginkább azt, hogy boldogok-e. 

A boldogság meghatározása, mibenléte már a civilizáció kezdete óta foglalkoztatja az emberiséget. Az ókori Görögországban alapvetően két iskola létezett ebben a tárgykörben: az egyik azt tanította, élj a mának (pedig Horatius hol van még!): Epikurosz, a filozófus úgy vélte, hogy a legjobb élet az, amely tele van élvezetekkel és kevés fájdalom keseríti a mindennapokat. Ellenben az Arisztotelész által vezetett irányzat szerint a boldogság az erény szerinti életben van: a tömegember az élvhajhászásnak él, a boldogságot mindig külső, tőle nem függő javakban keresi, ezért az az út mindig zsákutca. A megoldás az arany középút.

De mi a helyzet 2000 évvel később, a 21. század elején? Sok minden nem változott. Napjaink vezető kutatói, például Martin Seligman professzor és Corey Keyes professzor Arisztotelész elképzeléseire építettek, amikor az emberi boldogságról beszélnek.

A legújabb kutatások egyértelműen bebizonyították, hogy a testünk jóléte is hozzájárul az elménk egészségéhez, így a Ceoworld által felállított 10 elemű lista a feltételezések szerint lefedi a boldogság mai definícióját.

  1. Tisztázd a számodra fontos értékeket, és használd is őket viselkedésed, választásaid irányítására. Az értékek nem csak egyszerűen szavak, de pontosan leírják, hogyan akarsz viselkedni, hogyan akarsz bánni önmagaddal, másokkal és a körülötted lévő világgal. A sztoikus filozófusok is úgy vélték, hogy értékeidnek, erényeidnek megfelelően élni minden, amire szükséged van a boldogsághoz.
  2. Mozogj naponta, mivel ma már tudjuk, hogy a mozgás szabályozza a pozitív neurokémiai anyagokat, amelyek lehetővé teszik az agyad jó működését - ezek közé tartoznak az endorfinok, a szerotonin, a dopamin, a noradrenalin és az endokannabinoidok. Rendszeres testmozgás nélkül megfosztod az agyad ezektől a fontos vegyi anyagoktól.
  3. Mivel az agy szociális szerv, ezért dolgozz aktívan a kapcsolataidon, különös tekintettel azokra az emberekre fókuszálj, akik támogatnak, elfogadnak és felemelnek.
  4. Ne ess abba a csapdába, hogy másokhoz hasonlítod magad: ehelyett koncentrálj a személyes fejlődésre, és hasonlítsd össze magad azzal, aki a múlt héten, a múlt hónapban és a múlt évben voltál.
  5. Élj a lehetőségeidhez mérten! Kutatások szerint a pénz hozzájárulhat a boldogsághoz, de csak akkor, ha a megtakarítási számlán van. Ha sokat keresel, de túlköltekezel, az nem járul hozzá a boldogsághoz, ám egy szerényebb bér, amiből azonban rendszeresen félreteszel valamennyit, már igen.
  6. A virágzó élethez elengedhetetlen, hogy legyen egy vagy több hobbija az embernek. Űzz minél rendszeresebben olyan tevékenységeket, amelyek valóban érdekelnek. Ha szerencsés vagy, a munkád is ebbe a körbe tartozhat, ám nem kell feltétlenül szeretned a munkádat ahhoz, hogy boldog légy.
  7. Vedd komolyan az alvást, ugyanis a krónikus alváshiány nagyban hozzájárul a szorongás és a depresszió kialakulásához. Gondoskodj a jó alváshigiéniai gyakorlatokról, például: a koffeint (amely ismert stimuláns) napi 3 csészénél kevesebbet fogyassz, és igyekezz délután 2 órára időzíteni az utolsót. Rendszeresen, ugyanabban az időben feküdj és keljen fel, hogy a cirkadián ritmusa szabályos legyen. Az alkoholfogyasztást csökkentsd a minimálisra, legfeljebb 2 egységet igyál, lefekvés előtt 30 perccel kapcsoljon ki minden képernyőt, és olvass, meditálj, végezz légzőgyakorlatokat vagy nyújts.
  8. Étkezz úgy, mint a nagyszüleid, amikor még az ételek nagy része valódi élelmiszer volt. A valódi élelmiszerek - különösen a gyümölcsök, zöldségek, diófélék és magvak - több ezer polifenolt tartalmaznak, amelyek a legújabb kutatások szerint kulcsfontosságúak a jó agyműködéshez. Azok az emberek, akik sok feldolgozott ételt esznek, éheztetik az agyukat, nem jut neki elég a tápanyag, ezen felül egy sor olyan kellemetlen vegyi anyagot juttatnak be, amelyek megzavarják a megfelelő sejtfolyamatokat.
  9. Gyakorold a hála és a kedvesség gesztusát naponta. A hála felkészíti az agyadat a pozitív gondolkodásra, az agyunk pedig arra van beprogramozva, hogy jól érezze magát, ha segítünk másoknak.
  10. Dolgozz a célodon! Sok embert elriaszt a célmeghatározás gondolata, mert túl nehéznek tűnik, de ez nem a világ megváltoztatásáról szól, hanem arról, hogyan tudod jobbá tenni az univerzumnak azt a kis szegletét, ahol te vagy.

A Pénzcentrum nagy Boldogságtesztje

És te gondolkoztál már valaha azon, mi az ami igazán boldoggá tesz? A családod, a munkád, esetleg a hobbid? Egy olyan felemás év vége felé, mint az idei, mi is kíváncsiak vagyunk, hogy érzik magukat a magyarok, mi befolyásolja leginkább azt, hogy boldogok-e. Most elsősorban egy általános elégedettségi szintet értünk a fogalom alatt, kérdéseinkkel igyekeztünk lefedni egy átlagos élet minden szegmensét: munka, magánélet, közélethez való viszony. Még idén, 2021 legutolsó napjaiban publikáljuk az eredményt, melyből kiderül majd, mennyire boldog nép a magyar, melyek a legboldogabb területei az országnak, és mi frusztrálja leginkább az embereket. Ha válaszolsz a 15 rövid kérdésünkre, sokat segíthetsz nekünk abban, hogy kiderüljön: boldog-e a magyar?

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 27. 08:07