3 °C Budapest
Woman removing old tiles, renovating the bathroom.

Gyorsan telik a magyar szakiknál a naptár: a több százezer háztulaj vág bele a felújításba

2021. december 1. 07:30

Az Otthonfelújítási program sok család érdeklődését keltette fel. Átmeneti visszaesés után ez a fajta érdeklődés ismét növekedőben van – ezt mutatják a GKI és a Masterplast közös kutatásának eredményei. A novemberi megkérdezés eredménye szerint 2022 végéig az összes háztartás 8%-a biztosan, 12%-a valószínűleg élne a program nyújtotta lehetőségekkel. A két legnépszerűbb cél a belső terek, illetve a fürdőszobák felújítása, a harmadik helyre a fűtési rendszer korszerűsítése jött fel, megelőzve a külső nyílászárók cseréjét, illetve a klímaberendezés beszerelését.

Az Otthon-felújítási program keretében a Magyarországon élő, gyermeket nevelő családok számára - 3 millió forintos összeghatárig - állami támogatás igényelhető. Az igénylés határideje 2022 december 31. – azaz már csak egy bő év áll az érintett családok rendelkezésre a felújítások elvégeztetésére és a papírok beadására. A program jelentős érdeklődést váltott ki, az első negyedévben a háztartások bő 7%-a jelezte, hogy biztosan, 17%-uk pedig valószínűleg szeretett volna részt venni benne. A második negyedévben némi visszaesés következett be, majd a harmadikban ismét bővült az érdeklődők köre.

A negyedik negyedévben a válaszadó háztartások bő 8%-a biztosan szeretne lakásfelújításhoz és korszerűsítéshez kapcsolódóan 2022 végéig állami támogatást felvenni. További csaknem 12% valószínűleg igénybe venné ezt a fajta támogatást. (A tapasztalatok szerint ez a válasz inkább csak egyfajta latolgatást, a lehetőségek fontolgatását jelenti.) A háztartások terveit és szándékait nyilván sok tényező befolyásolja. ilyen például a felújítások anyagi háttere (hitelfelvételi lehetőségek, kivitelezési árak alakulása stb.), a támogatási szabályokkal kapcsolatos tájékozottság és nem utolsó sorban a járvány hatása.

A felmérések eredményei szerint a negyedik negyedévben a harmadikhoz képest már csak szerényen nőtt az érdeklődés az Otthon-felújítási program lehetőségei iránt, s még így is kissé elmarad az év elején tapasztalt várakozásoktól. A biztos szándékú kör jelentősen bővült az egy negyedévvel korábbihoz képest, míg a valószínű szándékú kör mérete nem változott érdemben. Ha a negyedik negyedévi arányokat a teljes sokaságra vetítjük, akkor a biztos szándékú kör 330, a valószínű szándékú kör (feltéve, hogy e tervek fele valósul meg) mintegy 270 ezer családot jelenthet.

Az állami támogatás igénylése inkább a családiház-tulajdonosok körében népszerű - ezek 10%-a biztos, 13%-a valószínű résztvevőnek mondta magát. A társasházakban élők tervei szerényebbek: a panel- és a téglaépítésű lakások lakói között egyaránt 5-5% a biztosan, az előbbiben 11, az utóbbiban 9% a valószínűleg támogatást igénylők aránya.

Az állami támogatás iránti érdeklődés az életkor előrehaladásával egyre csökken. A legaktívabbak e térem a 30 év alatti fiatalok: körükben a biztosan és valószínűleg támogatást felvevők aránya 15-15%. Az ennél idősebb korcsoportokban egyre csökkenő az érdeklődés. A statisztikai régiók közül a legnagyobb aktivitás – ahogy a korábbi felmérések során is - a közép-dunántúliban várható. Átlag feletti az érdeklődés az észak-alföldi és észak-magyarországi régióban is.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az állami támogatást felvenni tervezők mintegy negyede-negyede szeretné kihasználni a maximálisan igényelhető keretet, illetve venne fel legalább 2 millió forint támogatást. Bő harmaduk legalább 1 millió forint körüli összeggel is elégedett lenne. Az átlagos igénylési összeg ezek alapján 1,9 millió forint, ami – az önerőt is beleszámítva - 3,8 millió forintos projektértéket jelent. Ez az összeg enyhén csökkent a harmadik negyedévhez képest.

A két legnépszerűbb cél változatlanul a lakóingatlanok belső tereinek, valamint a fürdőszobáinak felújítása (az előbbi a belső fali, padló, álmennyezeti burkolat cseréjét, felújítását, illetve ezek festését, tapétázását jelenti). Ezeket az elvégzendő feladatokat a válaszadók harmada jelölte meg. A fűtési rendszer korszerűsítése iránti igény népszerűsége sem marad el lényegesen ezektől, s éppen ez az a terület, ahol a legnagyobb növekedés következett be az előző negyedévhez képest – ennek támogatására az Otthonfelújítási programon kívül is állnak rendelkezésre célzott pályázati források.

A megkérdezettek mintegy negyede (de a panellakásban lakók közül minden harmadik) gondolkodik a külső nyílászárók cseréjében. Hasonló népszerűségnek örvend a klímaberendezések beszerelése vagy cseréje. Lényegében minden ötödik válaszadó szeretne hőszigetelési munkákat, tetőfelújítást, illetve napkollektor vagy napelemes rendszer kiépítését megvalósítani. Ez utóbbi cél népszerűsége érezhetően emelkedett az előző megkérdezéshez képest.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 1. szerda
Ignác
5. hét
Február 1.
A civilek napja
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?