Cityscape with modern residential area, new apartment buildings and green courtyard with pavement and trees in autumn

Elképesztő drágulás a pesti lakáspiacon: őrült módon szállnak el az árak

2021. november 23. 13:30

A budapesti ingatlanértékesítés 2021 harmadik negyedévében is messze meghaladta az első negyedévben és a tavalyi évben regisztráltakat. A XIII. kerületben értékesített lakások száma is emelkedett: három hónap alatt összesen 730 ingatlant értékesítettek, amely 23,5 százalékkal meghaladta a második negyedévi adatot – derült ki egy új lakáspiaci jelentésből.

Tovább drágultak 2021 harmadik negyedévében a megvásárolható új lakások Budapesten, a XIII. kerületet pedig a fővárosinál is nagyobb sebességű áremelkedés jellemezte – derül ki a LIVING és az Eltinga közös XIII. kerületi új lakáspiaci jelentéséből. A szabad lakások kínálati átlagára a kerületben átlépte a négyzetméterenkénti egymillió forintot, ez megfelel a fővárosi átlagnak.

A XIII. kerületi építés alatt álló projektekben körülbelül 2000 szabad lakás található, amely több mint 200-zal kevesebb az előző negyedévben mértnél az új projektindítások ellenére is. A még szabad lakást kínáló projektekben eddig 4900 lakás kelt el, illetve 334 foglalt.

Mennyit hozott a lakásár-növekedés?

Az árak gyors növekedése jelentős hozamot biztosított a tulajdonosok számára az ingatlanok értékesítése során. Az MNB lakásárindexe alapján a 2008-as maximumhoz képest 2021 első negyedévében több, mint duplájára nőtt az ingatlanok ára. A pandémia átmeneti megtorpanást hozott ugyan a lakáspiacon, de az idei évben ismét népszerűvé vált az ingatlanbefektetés.

5-10 éves távlatban a lakásárak emelkedése jelentős hozamot biztosíthat a befektetők számára és az elmúlt 20 évet nézve az árak közel megnégyszereződtek, amely évesített hozamként így 7 százalékot jelentett. A lakásárak változásához köthető hozamok között ugyanakkor akadnak különbségek: az utóbbi években Budapesten lényegesen nagyobb hozam volt tapasztalható más községekhez és városokhoz képest.

A használt lakások esetében a legnagyobb emelkedés a fővárost jellemezte az elmúlt években. A legjelentősebb árnövekedés 2008 és 2020 között, vagyis a válság előtti maximumhoz képest a belvárosi kerületekben volt érzékelhető. A lakásárak változásából eredően az eltelt 12 év során a válság ellenére 5,1 és 8,8 százalék között alakultak az évesített hozamok Budapesten.

Emellett pedig az új lakások esetében is jelentős áremelkedés volt megfigyelhető a fővárosban. Az elemzők az aktuálisan elérhető, vagyis szabad lakások árait hasonlították össze 2016 harmadik és 2021 harmadik negyedévére vonatkozóan azokban a kerületekben, ahol legalább négy projektről volt elérhető áradat mind a két időszakban.

A vizsgált kerületekben az értékesítés alatt álló új lakások ára 55 és 157 százalék között változott az 5 év során, ami 9,2 és 20,8 százalék közötti évesített növekedést jelentett. Fontos felhívni azonban arra a figyelmet, hogy az eredményeket torzíthatja az, ha az adott kerület más-más részén voltak eladó lakások a két felvételi időpontban.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A kutatások szintén foglalkoztak korábban azzal, hogy egy megújulás előtt álló városrész plusz hozamhoz juttathatja az ottani lakásvásárlókat. Ez a városon belüli felértékelődés volt megfigyelhető korábban a IX. kerület átalakuló részein, illetve a XIII. kerület irodapiaci lokációvá alakulása során. A korábbi elemzés eredményei alapján a megújuló környékek a piaci árváltozásnál is nagyobb lakásár-emelkedést produkálhatnak.

Milyen hozamokra lehet számítani?

Az elemzők két féle módon próbálták megbecsülni a hozamok szintjét: az egyik esetben saját tőkéből történő vásárlást feltételeztek; míg a másikban 30 százalékos arányú hitelfelvétellel számoltak, majd a sajáttőke-arányos hozamokat hasonlították össze, 3 százalékos várható jövőbeni lakásár-emelkedést feltételezve. Fontos azonban, hogy a jegybanki alapkamat jelenlegi emelkedő tendenciája a jövőben csökkentheti a hitelfelvétel mellett történő lakásbefektetések sajáttőke-arányos nyereségét.

Az eredmények szerint a használt lakások esetében 30 százalékban hitellel megvalósított vásárlással 5,3 és 7,8 százalék közötti hozamok érhetőek el Budapesten, míg teljesen saját erőből történő vásárlásnál 4,7-6,5 között mozog ez a szám. Az új lakások esetében az elemzés eredményei szerint 30 százalékos hitelfelvétel mellett a fővárost 5 és 7,1 százalék közötti, míg csak sajáterőből megvalósított vásárlás estén 4,5 és 6 százalék közötti hozamszint jellemezte.

A lokáció, mint nem számszerűsítő faktor

Az optimális lokációt egy olyan keresett városi területként lehet definiálni, ahonnan a könnyű megközelíthetőség miatt sok minden elérhető, például az egyetemek, a munkahelyek. Az idő múlásával a terület ilyen jellegű keresettsége megmarad, vagy akár tovább erősödik.

A legfontosabb egyetemi helyszínnek a fővárosban a VIII., IV. és XI. kerületek számítanak, ahol az egyetemista bérlőkre lehet építeni. Nem meglepő a XIII. kerület keresettsége sem a bérlők között: a kerület közel helyezkedik el a belvároshoz, miközben ott található Budapest egyik legfontosabb és legnagyobb, egymillió négyzetméteres irodapiaci lokációja, a Váci út.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm