31 °C Budapest
Cityscape with modern residential area, new apartment buildings and green courtyard with pavement and trees in autumn

Elképesztő drágulás a pesti lakáspiacon: őrült módon szállnak el az árak

2021. november 23. 13:30

A budapesti ingatlanértékesítés 2021 harmadik negyedévében is messze meghaladta az első negyedévben és a tavalyi évben regisztráltakat. A XIII. kerületben értékesített lakások száma is emelkedett: három hónap alatt összesen 730 ingatlant értékesítettek, amely 23,5 százalékkal meghaladta a második negyedévi adatot – derült ki egy új lakáspiaci jelentésből.

Tovább drágultak 2021 harmadik negyedévében a megvásárolható új lakások Budapesten, a XIII. kerületet pedig a fővárosinál is nagyobb sebességű áremelkedés jellemezte – derül ki a LIVING és az Eltinga közös XIII. kerületi új lakáspiaci jelentéséből. A szabad lakások kínálati átlagára a kerületben átlépte a négyzetméterenkénti egymillió forintot, ez megfelel a fővárosi átlagnak.

A XIII. kerületi építés alatt álló projektekben körülbelül 2000 szabad lakás található, amely több mint 200-zal kevesebb az előző negyedévben mértnél az új projektindítások ellenére is. A még szabad lakást kínáló projektekben eddig 4900 lakás kelt el, illetve 334 foglalt.

Mennyit hozott a lakásár-növekedés?

Az árak gyors növekedése jelentős hozamot biztosított a tulajdonosok számára az ingatlanok értékesítése során. Az MNB lakásárindexe alapján a 2008-as maximumhoz képest 2021 első negyedévében több, mint duplájára nőtt az ingatlanok ára. A pandémia átmeneti megtorpanást hozott ugyan a lakáspiacon, de az idei évben ismét népszerűvé vált az ingatlanbefektetés.

5-10 éves távlatban a lakásárak emelkedése jelentős hozamot biztosíthat a befektetők számára és az elmúlt 20 évet nézve az árak közel megnégyszereződtek, amely évesített hozamként így 7 százalékot jelentett. A lakásárak változásához köthető hozamok között ugyanakkor akadnak különbségek: az utóbbi években Budapesten lényegesen nagyobb hozam volt tapasztalható más községekhez és városokhoz képest.

A használt lakások esetében a legnagyobb emelkedés a fővárost jellemezte az elmúlt években. A legjelentősebb árnövekedés 2008 és 2020 között, vagyis a válság előtti maximumhoz képest a belvárosi kerületekben volt érzékelhető. A lakásárak változásából eredően az eltelt 12 év során a válság ellenére 5,1 és 8,8 százalék között alakultak az évesített hozamok Budapesten.

Emellett pedig az új lakások esetében is jelentős áremelkedés volt megfigyelhető a fővárosban. Az elemzők az aktuálisan elérhető, vagyis szabad lakások árait hasonlították össze 2016 harmadik és 2021 harmadik negyedévére vonatkozóan azokban a kerületekben, ahol legalább négy projektről volt elérhető áradat mind a két időszakban.

A vizsgált kerületekben az értékesítés alatt álló új lakások ára 55 és 157 százalék között változott az 5 év során, ami 9,2 és 20,8 százalék közötti évesített növekedést jelentett. Fontos felhívni azonban arra a figyelmet, hogy az eredményeket torzíthatja az, ha az adott kerület más-más részén voltak eladó lakások a két felvételi időpontban.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A kutatások szintén foglalkoztak korábban azzal, hogy egy megújulás előtt álló városrész plusz hozamhoz juttathatja az ottani lakásvásárlókat. Ez a városon belüli felértékelődés volt megfigyelhető korábban a IX. kerület átalakuló részein, illetve a XIII. kerület irodapiaci lokációvá alakulása során. A korábbi elemzés eredményei alapján a megújuló környékek a piaci árváltozásnál is nagyobb lakásár-emelkedést produkálhatnak.

Milyen hozamokra lehet számítani?

Az elemzők két féle módon próbálták megbecsülni a hozamok szintjét: az egyik esetben saját tőkéből történő vásárlást feltételeztek; míg a másikban 30 százalékos arányú hitelfelvétellel számoltak, majd a sajáttőke-arányos hozamokat hasonlították össze, 3 százalékos várható jövőbeni lakásár-emelkedést feltételezve. Fontos azonban, hogy a jegybanki alapkamat jelenlegi emelkedő tendenciája a jövőben csökkentheti a hitelfelvétel mellett történő lakásbefektetések sajáttőke-arányos nyereségét.

Az eredmények szerint a használt lakások esetében 30 százalékban hitellel megvalósított vásárlással 5,3 és 7,8 százalék közötti hozamok érhetőek el Budapesten, míg teljesen saját erőből történő vásárlásnál 4,7-6,5 között mozog ez a szám. Az új lakások esetében az elemzés eredményei szerint 30 százalékos hitelfelvétel mellett a fővárost 5 és 7,1 százalék közötti, míg csak sajáterőből megvalósított vásárlás estén 4,5 és 6 százalék közötti hozamszint jellemezte.

A lokáció, mint nem számszerűsítő faktor

Az optimális lokációt egy olyan keresett városi területként lehet definiálni, ahonnan a könnyű megközelíthetőség miatt sok minden elérhető, például az egyetemek, a munkahelyek. Az idő múlásával a terület ilyen jellegű keresettsége megmarad, vagy akár tovább erősödik.

A legfontosabb egyetemi helyszínnek a fővárosban a VIII., IV. és XI. kerületek számítanak, ahol az egyetemista bérlőkre lehet építeni. Nem meglepő a XIII. kerület keresettsége sem a bérlők között: a kerület közel helyezkedik el a belvároshoz, miközben ott található Budapest egyik legfontosabb és legnagyobb, egymillió négyzetméteres irodapiaci lokációja, a Váci út.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?