Contrast between old pre-war residential building and modern condominium housing building in the district of Mitte, in Berlin, Germany cimlapi

Kegyetlen, ami a magyar használt lakásokkal történik: brutálisan elszálltak az árak idén

2021. november 10. 18:04

A járvány ellenére is 17 százalékkal emelkedett az értékesítések száma a hazai lakáspiacon 2021 első negyedévében az egy évvel korábbihoz képest. Egy használt lakás átlagosan 19,2, egy új 40 millió forintba került az idei első félév során.  A fővárosi használt lakások átlagára a pesti belső és a budai kerületekben mérséklődött, míg a többi kerületben emelkedett. Ugrásszerűen nőtt a fővárosi agglomeráció lakásárszintje tavaly óta, itt már 50 millió forintba kerül egy átlagos használt lakás. A megyeszékhelyek közül Székesfehérvárott, Debrecenben és Győrött a legdrágábbak a használt lakások. A balatoni agglomerációban a használt lakások ára már meghaladja a budapestiekét ‒ derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Lakáspiaci árak, lakásárindex, 2021. II. negyedév című kiadványából.

A 2019-es megtorpanást, majd a 2020-as ‒ a Covid19-járvány okozta ‒ átmeneti visszaesést követően 2021 első két negyedévében ismét megélénkült a hazai lakáspiac. Az értékesítések száma az I. negyedévben ‒ az új járványhullám ellenére is ‒ 17 százalékkal emelkedett 2020 ugyanezen időszakához viszonyítva (az azonos feldolgozottságú adatok alapján). Az idei II. negyedévi adatok pedig a megelőző – az első lezárások idejére eső és emiatt alacsony bázist jelentő – időszakhoz viszonyítva még magasabbak, elérik annak 135 százalékát.

Használt lakások: a növekvő számú eladást kiugróan magas áremelkedés kísérte az első negyedévben

Míg 2020 során mindkét, korlátozásokkal járó járványhullám visszavetette átmenetileg a lakások drágulását a használtlakás-piacon, addig 2021 I. negyedévében erőteljes korrekció bontakozott ki: 8,6 százalékkal emelkedett az átlagár a tavalyi azonos időszakhoz képest. Ezután a II. negyedévben az árak növekedése lényegében megállt (0,6%). Egy használt lakás átlagos ára 2021 első félévében 19,2 millió forint volt, ami megegyezik a tavalyi év átlagával, azonban a 2020. IV. negyedévi mélyponthoz képest 800 ezer forintos növekedést jelent.

Az új lakások ára 2021 I. negyedévében meghaladta a 2015. évi bázis kétszeresét

Az új lakások árindexe az év első negyedévében a megelőző időszakhoz képest 5,9 százalékos emelkedést ért el, de a második negyedévben már nem mozdult el számottevően (0,5%). Egy új lakás 2021 első két negyedévében 40 millió forintba került átlagosan, ami 1,3 millióval több, mint az előző év átlaga.

Budapest. A KSH adatai alapján a fővárosban egy használt lakás átlagos ára 36,2 millió forint volt 2021 I–II. negyedévében, ami megegyezik 2020 átlagával. A budai oldalon az átlagos lakásárak csökkentek, miközben a fajlagos árak enyhén emelkedtek, jelezve, hogy a forgalom összetétele a kisebb lakások felé mozdult el. A pesti belső kerületekben az átlagos ár csökkent, a négyzetméterár pedig stagnált, míg a pesti oldal átmeneti és külső kerületeiben mindegyik mutató emelkedést jelez.

A budapesti agglomerációban az átlagos használtlakás-ár 50 millió forintra nőtt 2021 I–II. negyedévében, ami mintegy 13 millió forinttal meghaladta a 2020. évi árakat. Kiugró mértékben drágultak a használt lakások az agglomeráció északnyugati területén, ahol már közel 67 millió forintba került egy lakás az idei első két negyedév adatai alapján, és ezzel ez a terület átvette a vezető helyet az agglomerációban eddig legdrágábbnak számító nyugati szektortól.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A megyeszékhelyeken egy használt lakás átlagos ára 22 millió, az 1 négyzetméterre jutó ár 353 ezer forint volt, mindkét érték emelkedett az előző évhez viszonyítva. A használtlakás-piacon a legdrágább megyeszékhely Székesfehérvár (29,2 millió forint) volt, amit Debrecen és Győr követett 27,6, illetve 26,6 millió forintos átlagárral.

Az új lakások egyharmadát a megyeszékhelyeken adták el, átlagosan 524 ezer forintos négyzetméterenkénti áron, 15 százalékkal drágábban, mint 2020-ban. A jelentősebb újlakás-piaccal rendelkező Debrecenben 602, Győrött 564, Nyíregyházán 418 ezer forintba került a lakások négyzetmétere 2021. I–II. negyedévben. A 2020. évi szinthez képest Tatabánya kivételével mindenütt drágultak az új építésű lakások, ám több olyan megyeszékhely is van, ahol eddig csak kevés újlakás-eladást regisztrált a KSH.

A balatoni agglomerációban a 2020. évi 34,2-ről 38,2 millió forintra emelkedett a használt lakások ára az idei első két negyedév során, míg az új építésű lakások árszintje elérte a négyzetméterenkénti 771 ezer forintot, ami 7,8 százalékkal magasabb a 2020. évinél. Siófokon az új építésű lakások négyzetmétere 2021 I–II. negyedéve során átlagosan 833 ezer forintba került, ami 12 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

A kisebb városok, községek. A használt lakások piacán a kisebb városok 16,8 millió forintos átlagára nem érte el a 2020. évi szintet, a fajlagos árak pedig lényegében változatlanok maradtak (219 ezer forint). Az agglomerációkon kívül eső községek használtlakás-átlagára 7,3 millió forintot tett ki, ami 4,4 százalékkal több, mint 2020-ban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem