5 °C Budapest
Man cutting food on plate in gourmet restaurant cimlapi

Szegények és gazdagok eledele is, minden csak a tálalástól függ: így készül a tökéletes ludaskása

2021. november 5. 08:15

Lúdaskását kevesen tudnak jól készíteni, étteremben, vendéglőkben szinte alig kapható, de nem is tartozik a legnépszerűbb fogásaink közé. Kivéve, ha azt a ’nagykönyv’ szerint készítenénk el, ahogy korábban Zilahy Ágnes vagy akár Magyar Elek írta le a 19. század végén - írja a HelloVidék hagyományos pénteki Gasztromeséjében.

Először a nagyvárosi, zsidó polgárság konyháiban jelent meg ez az étel. Leginkább a sólethez hasonlítanám, ami szintén ebben az időszakban készül, Márton nap környékén. Hasonló módon és koncepcióval, mint a ludaskása, de talán egy kicsit népszerűbb volt mindig. A jó hír az, hogy mindkét ételhez sült libacomb jár. 

A kásák többségében gabonából, vagy hüvelyesékből készülnek - esetleg kukoricából - és népszerűek, mert nagyon laktatók. A gazdaságban dolgozók, a nehéz körülmények között élők igazi túlélő tápláléka volt, és a mai napig is az, mert gyorsan, nagy mennyiségben elkészíthető, és eltelíti a gyomrot.

A szerényebb verzió az volt, mikor a liba kifőtt levében, azaz a liba levesben dagadt meg a rizs egy kis zöldséggel és a libaaprólékkal, az ínyenc verzió pedig, ha az aprólékos kására egy-egy libacomb is került, ráadásként pedig a hízott liba mája.

Ha érdekel a tökéletes recept, a HelloVidék friss cikkében elolvashatod további érdekességek mellett. KATT!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2025. december 21. vasárnap
Tamás
51. hét
December 21.
Advent (4.)
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2025. december 21. 16:09
Agrárszektor  |  2025. december 21. 16:32