9 °C Budapest

Otthonteremtési támogatás 2021: akár gyermek nélkül is járhat 5 millió forint!

2021. január 25. 05:45

Az otthonteremtési program legtöbb eleme a gyermekek után jár, vagy olyan kedvezményhez kapcsolódik, melyet gyermekekre lehet igénybe venni. A 2021-től bevezetett támogatások között azonban van néhány olyan, melyet akár gyermektelen egyedülállók, párok is kihasználhatnak. A tét pedig akár 5 millió forint!

Számos támogatás gyermekek után vehető csak igénybe, sőt az elérhető összeget magát is befolyásolja a gyermekek száma. Ilyen például a csok támogatás és a falusi csok. Az illetékmentességnél és az 5%-os áfa-visszatérítésnél ráadásul elvárás, hogy családi otthonteremtési kedvezményt vegyen igénybe a vásárló, míg a kedvezményes kamatozású csok-hitelnek az a feltétele, hogy legalább 2 gyermek után igényeljünk csok-ot.

A felújítási támogatást és a hozzá kapcsolódó otthonfelújítási hitelt akkor kaphatja meg valaki, ha legalább egy gyermeket nevel. Ebben az esetben a vállalt gyermek sem elfogadható, ugyanakkor már meglévő gyermeknek számít a terhesség 12. hetét betöltött magzat.

Mely otthonteremtési támogatásokhoz szükséges gyermek(ek)et vállani 2021-ben?

A Babaváró hitel egy speciális konstrukció, annak igényléséhez nem szükséges gyermeket nevelnie, vagy vállalnia a párnak. Ugyanakkor a kedvezmények - futamidő végéig szóló kamatmentesség és a tartozáselengedés - a futamidő alatt született gyermekek után jár. Vagyis az igénylést követően született gyermekek nélkül a konstrukcióhoz nem fog támogatás kapcsolódni.

Az újépítésű lakások áfa-csökkentésénél, illetve az házépítéseknél a 27%-os áfa-visszaigénylésénél nem elvárás, hogy a vevőnek, építtetőnek gyermeke legyen.

Az újépítésű lakások, lakóházak áfacsökkenése

Az új lakások 27%-os áfája az idei évtől lecsökken 5%-ra. Ez mindenképpen előnyt jelenthet azok számára, akik újépítésű lakás vásárlásában gondolkodnak. Sőt, azok is csak 5%-os áfájú számlát kapnak 2021-től, akik generálkivitelezővel építenek maguknak új otthont. Az áfacsökkentés kizárólag lakóingatlanokra érvényes, emellett egyetlen feltétele van még: az ingatlan alapterülete lakás esetén nem haladhatja meg a 150, míg ház esetén a 300 négyeztmétert.

Az adócsökkentés szempontjából a pénzügyi teljesítés számít, vagyis a 2021-től megfizetett számlák adótartalma már 5% lesz. A kedvezményes áfa 2022 év végéig lesz elérhető, sőt a 2022. végéig építési engedélyt kapott ingatanok esetében a 2026. december végéig megfizetett számlákra is a csökkentett adó lesz érvényes.

Az áfa mérséklése nem jelenti azonban automatikusan azt, hogy a vételárak, építési költségek is csökkenni fognak. Az eladó, kivitelező ugyanis a nettó árak emelésével az adókedvezmény egy részét benyelheti. Éppen ezért jelenleg még nem ismert az árakra gyakorolt tényleges hatása az adócsökkentésnek

- fogalmaztak a Pénzcenrtum  megekeresésére a Bankmonitor szakemberei. Azt is hozzátették, amennyiben az áfacsökkentés teljes egészében átengedi az eladó a vevőnek, akkor egy 2020-ban 50 millió forint vételárú lakásért csupán 41,34 millió forintot kellene fizetni az idei évtől.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Új lakás építéséhez akár 5 millió forint áfa-visszatérítés

Az idei évtől az önerős építkezéseknél - nem bíz meg generálkivitelezőt az építtető - is visszaigényelhető a számlák 27%-os áfája. A visszaigényelhető összeg azonban nem haladhatja meg az 5 millió forintot. (Eddig is elérhető volt a preferált kistelepüléseken ez a támogatási forma, az idei évtől pedig már az ország bármely pontján igényelhető.)

A konstrukció igényléséhez teljesíteni kell bizonyos feltételeket (csok-hoz kapcsolódó alapvető személyi elvárásokat):

  • Fél éves Tb-jogviszony
  • Büntetlen előélet
  • Köztartozásmentesség
  • Lakás esetén legfeljebb 150, míg háznál maximum 300 négyzetméter lehet az alapterület
  • A költségvetés legalább 70%-ról kell benyújtani 27%-os áfatartalmú számlát

Ugyanakkor nem szükséges gyermek - meglévő vagy vállalt - az igényléshez: akár gyermektelen egyedülállók, párok is kérhetik ezt a típusú adó-visszatérítést.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem