33 °C Budapest
ÉVOSZ: a pandémia nagy veszteseit hozza ismét helyzetbe az új állami támogatás

ÉVOSZ: a pandémia nagy veszteseit hozza ismét helyzetbe az új állami támogatás

2020. október 14. 14:01

Bővül a gyermekesen által igénybe vehető családtámogatások köre, az otthonfelújítási program keretében a költségek felét átvállalja az állam. Részleteket még nem tudunk, de máris számos kérdés vetődik fel a kivitelezhetőséggel kapcsolatban: van elég szakember itthon? Megemelkednek a munkadíjak? És egyáltalán mire elég 6 millió forint? Ezekre a kérdésekre válaszolt Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke.

Otthonfelújítási programot indít a kormány január 1-jétől - jelentette be a családokért felelős tárca nélküli miniszter szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Novák Katalin posztja szerint januártól támogatják a lakásfelújító családokat: ha a gyermekes családok felújításba kezdenek, átvállalják költségeik felét, maximum 3 millió forintot. Ennél több részletet ugyan még nem tudunk, de az biztos, hogy ez az intézkedés felpezsdíti az építési, lakásfelújítási szektort. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökét, Koji Lászlót kérdeztük, várható-e hogy emelkedni fognak a kivitelezés árai?

A megrendelések kivitelezése a bejelentést követő részlettszabályokra vár, hogy hogyan fog ez működni. Mi az ÉVOSZ részéről arra számítunk, hogy a korábbi családtámogatási lehetőségek eljárásrendje fog itt is érvényesülni. Ami a felújításra vonatkozó írásos szerződést, a rögzített műszaki tartalmat, számlákon keresztüli pénzmozgást jelenti. Ez nekünk többek között azon túl hogy a felújítási piac bővül, azért is nagyon fontos, mert ugye ezen a területen van a legtöbb számla nélkül végzett nem látható munkavégzés. Nyilván a támogatásnak feltétele lesz a számlával történő munkavégzés, és ez hozzájárulhat a piac és a verseny tisztulásához, a legális munkavégzés bővüléséhez.

 - nyilatkozta a Pénzcentrumnak az ÉVOSZ elnöke. Arra a kérdésre, hogy van-e elég szakember az országban, akik a megnövekedett keresletet ki tudják szolgálni Koji László azt válaszolta, elegendő kapacitás van hozzá, elsősorban a mikro- és kisvállalkozókat hozza ez a lehetőség helyzetbe, hiszen ez az ő terepük. A pandémiás időszakban elsősorban ez a kisvállalkozói kör az, aki elsőként veszíti el a munkáját, a viszonylag rövid munkafolyamatok okán, nehezebben tud újakat szerezni.

Mindezek ellenére az építőiparban ezen a területen szakmunkás és mérnökhiány van továbbra is. 

Azt látni kell, hogy egyre nagyobb volument jelent az építőipar összes munkáján belül a lakásfelújítás részterülete, jelenleg 18 százalék itthon - legalábbis ami látható belőle. 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Arra a kérdésre, hogy mire elég 6 millió forint, már nehezebb a válasz, de ha a már igényelhető családtámogatásokból indulunk ki, a csokból, akkor az 300 négyzetméternél nem nagyobb családiházakra, és 150 négyzetméternél nem nagyobb lakásokra lehet igénybe venni. Ez egy ekkora lakótér esetében a 6 millió forint azért sok mindenre elég lehet, egy ilyen épületnek a hőszigetelését és a legfontosabb épületgépészeti felújításokat meg lehet csinálni. Főleg mivel nem az a jellemző, hogy 150 vagy 300 négyzetméteres otthonokban élnek a családok, az átlag méretek 70-80 négyzetméteres lakás a jellemző, és 120-150 négyzetméteres ház. Egy 80 négyzetméteres lakásnál egy 6 millió forint keretű felújítás az egy jelentős hőszigetelési, modern gépészettel energiatakarékos megoldásokra ad lehetőséget - mondta el a Pénzcentrumnak a szakember.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 19. szombat
Gyárfás
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?