15 °C Budapest
ÉVOSZ: a pandémia nagy veszteseit hozza ismét helyzetbe az új állami támogatás

ÉVOSZ: a pandémia nagy veszteseit hozza ismét helyzetbe az új állami támogatás

2020. október 14. 14:01

Bővül a gyermekesen által igénybe vehető családtámogatások köre, az otthonfelújítási program keretében a költségek felét átvállalja az állam. Részleteket még nem tudunk, de máris számos kérdés vetődik fel a kivitelezhetőséggel kapcsolatban: van elég szakember itthon? Megemelkednek a munkadíjak? És egyáltalán mire elég 6 millió forint? Ezekre a kérdésekre válaszolt Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke.

Otthonfelújítási programot indít a kormány január 1-jétől - jelentette be a családokért felelős tárca nélküli miniszter szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Novák Katalin posztja szerint januártól támogatják a lakásfelújító családokat: ha a gyermekes családok felújításba kezdenek, átvállalják költségeik felét, maximum 3 millió forintot. Ennél több részletet ugyan még nem tudunk, de az biztos, hogy ez az intézkedés felpezsdíti az építési, lakásfelújítási szektort. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökét, Koji Lászlót kérdeztük, várható-e hogy emelkedni fognak a kivitelezés árai?

A megrendelések kivitelezése a bejelentést követő részlettszabályokra vár, hogy hogyan fog ez működni. Mi az ÉVOSZ részéről arra számítunk, hogy a korábbi családtámogatási lehetőségek eljárásrendje fog itt is érvényesülni. Ami a felújításra vonatkozó írásos szerződést, a rögzített műszaki tartalmat, számlákon keresztüli pénzmozgást jelenti. Ez nekünk többek között azon túl hogy a felújítási piac bővül, azért is nagyon fontos, mert ugye ezen a területen van a legtöbb számla nélkül végzett nem látható munkavégzés. Nyilván a támogatásnak feltétele lesz a számlával történő munkavégzés, és ez hozzájárulhat a piac és a verseny tisztulásához, a legális munkavégzés bővüléséhez.

 - nyilatkozta a Pénzcentrumnak az ÉVOSZ elnöke. Arra a kérdésre, hogy van-e elég szakember az országban, akik a megnövekedett keresletet ki tudják szolgálni Koji László azt válaszolta, elegendő kapacitás van hozzá, elsősorban a mikro- és kisvállalkozókat hozza ez a lehetőség helyzetbe, hiszen ez az ő terepük. A pandémiás időszakban elsősorban ez a kisvállalkozói kör az, aki elsőként veszíti el a munkáját, a viszonylag rövid munkafolyamatok okán, nehezebben tud újakat szerezni.

Mindezek ellenére az építőiparban ezen a területen szakmunkás és mérnökhiány van továbbra is. 

Azt látni kell, hogy egyre nagyobb volument jelent az építőipar összes munkáján belül a lakásfelújítás részterülete, jelenleg 18 százalék itthon - legalábbis ami látható belőle. 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Arra a kérdésre, hogy mire elég 6 millió forint, már nehezebb a válasz, de ha a már igényelhető családtámogatásokból indulunk ki, a csokból, akkor az 300 négyzetméternél nem nagyobb családiházakra, és 150 négyzetméternél nem nagyobb lakásokra lehet igénybe venni. Ez egy ekkora lakótér esetében a 6 millió forint azért sok mindenre elég lehet, egy ilyen épületnek a hőszigetelését és a legfontosabb épületgépészeti felújításokat meg lehet csinálni. Főleg mivel nem az a jellemző, hogy 150 vagy 300 négyzetméteres otthonokban élnek a családok, az átlag méretek 70-80 négyzetméteres lakás a jellemző, és 120-150 négyzetméteres ház. Egy 80 négyzetméteres lakásnál egy 6 millió forint keretű felújítás az egy jelentős hőszigetelési, modern gépészettel energiatakarékos megoldásokra ad lehetőséget - mondta el a Pénzcentrumnak a szakember.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?