7 °C Budapest

ÉVOSZ: a pandémia nagy veszteseit hozza ismét helyzetbe az új állami támogatás

2020. október 14. 14:01

Bővül a gyermekesen által igénybe vehető családtámogatások köre, az otthonfelújítási program keretében a költségek felét átvállalja az állam. Részleteket még nem tudunk, de máris számos kérdés vetődik fel a kivitelezhetőséggel kapcsolatban: van elég szakember itthon? Megemelkednek a munkadíjak? És egyáltalán mire elég 6 millió forint? Ezekre a kérdésekre válaszolt Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke.

Otthonfelújítási programot indít a kormány január 1-jétől - jelentette be a családokért felelős tárca nélküli miniszter szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Novák Katalin posztja szerint januártól támogatják a lakásfelújító családokat: ha a gyermekes családok felújításba kezdenek, átvállalják költségeik felét, maximum 3 millió forintot. Ennél több részletet ugyan még nem tudunk, de az biztos, hogy ez az intézkedés felpezsdíti az építési, lakásfelújítási szektort. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökét, Koji Lászlót kérdeztük, várható-e hogy emelkedni fognak a kivitelezés árai?

A megrendelések kivitelezése a bejelentést követő részlettszabályokra vár, hogy hogyan fog ez működni. Mi az ÉVOSZ részéről arra számítunk, hogy a korábbi családtámogatási lehetőségek eljárásrendje fog itt is érvényesülni. Ami a felújításra vonatkozó írásos szerződést, a rögzített műszaki tartalmat, számlákon keresztüli pénzmozgást jelenti. Ez nekünk többek között azon túl hogy a felújítási piac bővül, azért is nagyon fontos, mert ugye ezen a területen van a legtöbb számla nélkül végzett nem látható munkavégzés. Nyilván a támogatásnak feltétele lesz a számlával történő munkavégzés, és ez hozzájárulhat a piac és a verseny tisztulásához, a legális munkavégzés bővüléséhez.

 - nyilatkozta a Pénzcentrumnak az ÉVOSZ elnöke. Arra a kérdésre, hogy van-e elég szakember az országban, akik a megnövekedett keresletet ki tudják szolgálni Koji László azt válaszolta, elegendő kapacitás van hozzá, elsősorban a mikro- és kisvállalkozókat hozza ez a lehetőség helyzetbe, hiszen ez az ő terepük. A pandémiás időszakban elsősorban ez a kisvállalkozói kör az, aki elsőként veszíti el a munkáját, a viszonylag rövid munkafolyamatok okán, nehezebben tud újakat szerezni.

Mindezek ellenére az építőiparban ezen a területen szakmunkás és mérnökhiány van továbbra is. 

Azt látni kell, hogy egyre nagyobb volument jelent az építőipar összes munkáján belül a lakásfelújítás részterülete, jelenleg 18 százalék itthon - legalábbis ami látható belőle. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Arra a kérdésre, hogy mire elég 6 millió forint, már nehezebb a válasz, de ha a már igényelhető családtámogatásokból indulunk ki, a csokból, akkor az 300 négyzetméternél nem nagyobb családiházakra, és 150 négyzetméternél nem nagyobb lakásokra lehet igénybe venni. Ez egy ekkora lakótér esetében a 6 millió forint azért sok mindenre elég lehet, egy ilyen épületnek a hőszigetelését és a legfontosabb épületgépészeti felújításokat meg lehet csinálni. Főleg mivel nem az a jellemző, hogy 150 vagy 300 négyzetméteres otthonokban élnek a családok, az átlag méretek 70-80 négyzetméteres lakás a jellemző, és 120-150 négyzetméteres ház. Egy 80 négyzetméteres lakásnál egy 6 millió forint keretű felújítás az egy jelentős hőszigetelési, modern gépészettel energiatakarékos megoldásokra ad lehetőséget - mondta el a Pénzcentrumnak a szakember.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem