ÉVOSZ: a pandémia nagy veszteseit hozza ismét helyzetbe az új állami támogatás

ÉVOSZ: a pandémia nagy veszteseit hozza ismét helyzetbe az új állami támogatás

2020. október 14. 14:01

Bővül a gyermekesen által igénybe vehető családtámogatások köre, az otthonfelújítási program keretében a költségek felét átvállalja az állam. Részleteket még nem tudunk, de máris számos kérdés vetődik fel a kivitelezhetőséggel kapcsolatban: van elég szakember itthon? Megemelkednek a munkadíjak? És egyáltalán mire elég 6 millió forint? Ezekre a kérdésekre válaszolt Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke.

Otthonfelújítási programot indít a kormány január 1-jétől - jelentette be a családokért felelős tárca nélküli miniszter szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Novák Katalin posztja szerint januártól támogatják a lakásfelújító családokat: ha a gyermekes családok felújításba kezdenek, átvállalják költségeik felét, maximum 3 millió forintot. Ennél több részletet ugyan még nem tudunk, de az biztos, hogy ez az intézkedés felpezsdíti az építési, lakásfelújítási szektort. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökét, Koji Lászlót kérdeztük, várható-e hogy emelkedni fognak a kivitelezés árai?

A megrendelések kivitelezése a bejelentést követő részlettszabályokra vár, hogy hogyan fog ez működni. Mi az ÉVOSZ részéről arra számítunk, hogy a korábbi családtámogatási lehetőségek eljárásrendje fog itt is érvényesülni. Ami a felújításra vonatkozó írásos szerződést, a rögzített műszaki tartalmat, számlákon keresztüli pénzmozgást jelenti. Ez nekünk többek között azon túl hogy a felújítási piac bővül, azért is nagyon fontos, mert ugye ezen a területen van a legtöbb számla nélkül végzett nem látható munkavégzés. Nyilván a támogatásnak feltétele lesz a számlával történő munkavégzés, és ez hozzájárulhat a piac és a verseny tisztulásához, a legális munkavégzés bővüléséhez.

 - nyilatkozta a Pénzcentrumnak az ÉVOSZ elnöke. Arra a kérdésre, hogy van-e elég szakember az országban, akik a megnövekedett keresletet ki tudják szolgálni Koji László azt válaszolta, elegendő kapacitás van hozzá, elsősorban a mikro- és kisvállalkozókat hozza ez a lehetőség helyzetbe, hiszen ez az ő terepük. A pandémiás időszakban elsősorban ez a kisvállalkozói kör az, aki elsőként veszíti el a munkáját, a viszonylag rövid munkafolyamatok okán, nehezebben tud újakat szerezni.

Mindezek ellenére az építőiparban ezen a területen szakmunkás és mérnökhiány van továbbra is. 

Azt látni kell, hogy egyre nagyobb volument jelent az építőipar összes munkáján belül a lakásfelújítás részterülete, jelenleg 18 százalék itthon - legalábbis ami látható belőle. 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Arra a kérdésre, hogy mire elég 6 millió forint, már nehezebb a válasz, de ha a már igényelhető családtámogatásokból indulunk ki, a csokból, akkor az 300 négyzetméternél nem nagyobb családiházakra, és 150 négyzetméternél nem nagyobb lakásokra lehet igénybe venni. Ez egy ekkora lakótér esetében a 6 millió forint azért sok mindenre elég lehet, egy ilyen épületnek a hőszigetelését és a legfontosabb épületgépészeti felújításokat meg lehet csinálni. Főleg mivel nem az a jellemző, hogy 150 vagy 300 négyzetméteres otthonokban élnek a családok, az átlag méretek 70-80 négyzetméteres lakás a jellemző, és 120-150 négyzetméteres ház. Egy 80 négyzetméteres lakásnál egy 6 millió forint keretű felújítás az egy jelentős hőszigetelési, modern gépészettel energiatakarékos megoldásokra ad lehetőséget - mondta el a Pénzcentrumnak a szakember.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 17. szerda
Jácint
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 17. 20:55