Lesújtó jelentés: a magyar gyerekek harmadát fenyegeti a szegénység, kirekesztettség

Lesújtó jelentés: a magyar gyerekek harmadát fenyegeti a szegénység, kirekesztettség

2018. október 17. 08:30

Csak Görögországban, Romániában és Bulgáriában vannak rosszabb helyzetben a gyerekek - írja az EU Alapjogi Ügynökségének adatai alapján a hvg.hu. Sok családban nem csak a nyaralás, vagy a saját autó, hanem a fűtés, a mosógép, vagy a hús is nehezen megoldható kiadásnak számít.

Az oktatáshoz és az egészségügyi ellátáshoz is nehezen férnek hozzá a szegénységben élő magyar gyermekek, az anyagi nehézségekkel küszködő nagycsaládosoknak pedig már a mindennapi megélhetés is elég költséges. Emellett az is kiderült, kevés olyan ország van, ahol több gyerek él szegénységben, társadalmi kirekesztettségben.

A magyar gyerekek 33,6 százalékát fenyegeti a szegénység vagy a társadalmi kirekesztettség, ennél csak Görögországban, Romániában és Bulgáriában rosszabb a helyzet, az utóbbi két országban a gyerekek majdnem fele veszélyben van - áll a hvg.hu által szemlézett adatsorban.

Az uniós szervezet mércéje szerint az számít szegénységtől vagy társadalmi kirekesztettségtől fenyegetettnek, amely háztartásra az alábbiak igazak:

  • az egy főre jutó jövedelem kevesebb, mint az ország mediánjövedelmének 60 százaléka, vagy
  • a 18-59 éves családtagok az előző egy évben ötödannyi időn át sem dolgoztak, mint amennyit teljes munkaidőben lehetett volna, vagy
  • a következő 9 elem közül legalább négyet nem tudnak megfizetni: lakbér vagy jelzáloghitel, a lakás felfűtéséhez szükséges rezsi, váratlan kiadások, hús vagy fehérje rendszeres fogyasztása, nyaralás, tévé, mosógép, autó, telefon.

A magyar gyerkeke 24 százaléka él olyan családban, amely az utolsó pontba foglaltak közül legalább négyet nem engedhet meg magának.

NEKED AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?