15 °C Budapest
Társasházban laksz? Ezt jobb, ha tudod, súlyos bírság lehet a vége

Társasházban laksz? Ezt jobb, ha tudod, súlyos bírság lehet a vége

2017. szeptember 27. 14:03

Idén több szabályon is enyhítettek, de még mindig nagyon sok szabályra kell figyelni a lakásfelújításnál. Súlyos bírságokkal és helyreállítási költségekkel is számolniuk kell azoknak a lakástulajdonosoknak, akik a szükséges engedélyek beszerzése nélkül végeztetik el a különféle felújítási munkálatokat lakásukban.

A lakásfelújítás főszezonja későtavasszal és ősszel van. Friss felmérések szerint a lakosság negyede tervezi, hogy átalakítja, vagy modernizálja az otthonát. Mielőtt azonban megkezdődnének a munkálatok, érdemes tájékozódni a vonatkozó szabályozásról, mivel a szükséges engedélyek hiányában egyfelől helyreállítási kötelezettség, másfelől pedig bírság terhelheti a megrendelőt.

Az utánajárást az is bonyolítja, hogy három szabályozást is végig kell nézni: országosat, önkormányzatit, és társasházit, ráadásul bizonyos esetekben még a közműszolgáltatók kritériumait is figyelembe kell venni. A legfőbb problémát a tapasztalatok szerint az jelenti, hogy a társasházakra vagy az adott társasházra vonatkozó feltételeket nem ismerik a tulajdonosok. Ezeket a szabályokat a társasházi törvény, valamint a házak alapító okirata és szervezeti és működési szabályzata tartalmazza.

A társasházi törvény értelmében ugyanis az alapító okirat szerint közös tulajdonban lévő elemeket érintő munkálatokhoz a közösség, pontosabban a közvetlenül érintett tulajdonosok kétharmadának írásos beleegyezése szükséges.

Abban az esetben például, ha valaki összevonna két egymás melletti lakást a falak átalakításával, a közvetlen szomszédok tulajdoni hányad szerinti kétharmados beleegyezésére lesz szüksége a statikai szakvélemény mellett.

A szükséges engedélyek beszerzése nélkül a felújító tulajdonos birtokháborítást követ el, aminek alapján a helyi jegyző az eredeti állapot visszaállítására, valamint bírság fizetésére kötelezheti az illetőt. Ezen a téren a legvitatottabb témát a tartófalakhoz, oszlopokhoz és gerendákhoz kapcsolódó munkálatok adják. Ezek a tartószerkezeti elemek ugyanis akkor is az épület közös tulajdonú részeit képezik, ha egy lakáson belül helyezkednek el, így ezeknél mindig szükséges a tulajdonosi hozzájárulások bekérése"

- fejtette ki Sárvári Marcell, a Házfórum vezető szakértője.

Ugyanígy közös tulajdonnak minősülnek a víz- és fűtéscsövek is. A csővezetékek átalakítása, illetve új rákötés esetén azonban már a szolgáltató is további kritériumokat fogalmazhat meg. Így például jegyzett szakemberrel történő terveztetéshez, tervjóváhagyáshoz és használatba vételi engedélyhez köthetik a munkálatokat. A csővezetékek esetében további kérdést jelent, hogy egyéni vagy közösségi büdzséből történjen a csőcsere.

KATTINTS! Így bukhatod el a nyugdíjadat: vigyázz, még büntetőkamatot is fizethetsz!

Ebben a tekintetben főszabályként azt mondhatjuk, hogy minden egyedi igényből származó költséget az adott tulajdonosnak kell fedeznie, így például azt is, ha a fürdőszoba áthelyezésével elterelné a vízcsöveket. Ha a felújítás során azonban modernebbre, tartósabbra vagy csak újra cserélnék a csöveket, ez közösségi érdeket szolgál, így ezt a közös büdzséből fizetheti a közösség. Az esetleges viták megelőzése érdekében érdemes lehet állandó érvényű határozatba foglalni ezeket a rendelkezéseket.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ezen gondolkodnak a legtöbben

A népszerű lakásfelújítási célok főként a lakás komfortosságát és energiahatékonyságát érintik. A festés és tapétázás a legnépszerűbb, a felújítást tervezők 62 százaléka gondolkodik ebben, második leggyakoribb a nyílászárók cseréje (44 százalék). A képzeletbeli dobogó harmadik fokára a fürdőszoba felújítása (40 százalék) került, majd a sorban a hőszigetelés, a fűtési rendszer, valamint a padló és konyha felújítása következik.

A konyha, az elektromos hálózat és a vízvezeték felújításának terve jobban előtérbe kerül, amikor a renoválás nem a meglévő saját, hanem új lakás vásárlásához kapcsolódik. A legbevállalósabbak az átalakítások terén a fiatalok, a húszas éveikben járók változtatnának legnagyobb arányban az alaprajzon, építenének új falakat otthonukba.

Átlagosan 1,8 millió forintot költenének felújításra az ilyen terveket dédelgetők.

Magasabb összeggel számolnak a központi régióban élők és a felsőfokú végzettségűek. Szintén nagyobb összegből gazdálkodhatnak azok, akik lakás-előtakarékossági szerződéssel rendelkeznek. Ők átlagosan 2,3 millió forintot szánnának a lakás feltuningolására, ami azt mutatja, érdemes lakáskasszával előtakarékoskodni, mert így sokkal nagyobb mozgásterünk lesz a lakásátalakítás során.

Már előre felkészülhetsz a kiadásokra

Függetlenül attól, hogy magánjellegű, vagy közösségi felújításról van szó, jelenleg a lakástakarékpénztári megtakarítás a legjobb finanszírozási lehetőség. Ugyanúgy jár a 30 százalékos állami támogatás akkor is, ha magánszemély, ha társasház, vagy ha lakásszövetkezet gyűjt felújításra.

A Pénzcentrum kalkulátora szerint, ha havi 20 ezer forintot szeretnénk megtakarítani egy négy év múlva tervezett felújításra, akkor a Fundamenta Lakáskassza az egyik legjobb ajánlat. Eszerint a 120 hónap alatt 3 281 927 forintot lehet megtakarítani az állami támogatással együtt (EBKM 5,04 %). A második legjobb ajánlat azAegon Lakástakarék Otthon 10, amellyel 3 135 876 forintot lehet megtakarítani. A harmadik helyen azErste Lakástakarékavégzett 3 135 660 forintos megtakarítási összeggel, a negyedik helyen pedig az OTP Lakástakaréka áll 3 135 000 forinttal.

NEKED AJÁNLJUK
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?