3 °C Budapest
Nem tervez Magyarországgal az IKEA: itt a lesújtó üzenet

Nem tervez Magyarországgal az IKEA: itt a lesújtó üzenet

2016. szeptember 9. 14:37

Hiába kötelezte el magát az IKEA a fenntartható fejlődés mellett, a magyar vásárlóknak - lehet, hogy jó darabig - várniuk kell még a bútorlánc által forgalmazott, és Nagy-Britannia után hamarosan több országban megjelenő napelemes rendszerekre és az ezeket kiegészító egyéb szolgáltatásokra.

"12 országban kezd el az IKEA lakossági napelemeket árusítani"

- olvasható az "IKEA Family Magazin" 2016-os, magyar nyelvű számában.

És bár a szavakat ízlelgetve azt hihetnénk, hogy hamarosan a hazai áruházak polcain is megjelennek a fotovoltalikus napelemtáblák és kiegészítő berendezéseik (na meg a szakértői tanácsadás, ami szintén van a briteknél), erről szó sincs.

Sőt, a 12 ország is erős túlzás, legalábbis erre utal az IKEA Magyarország lapunk megkeresésére küldött válasza, melyet elvileg a svédországi központban hagytak jóvá: "Az IKEA célja, hogy szebb hétköznapokat teremtsen az emberek többsége számára, így olyan megoldások biztosítása, amellyel az emberek fenntarthatóbb módon, megújuló energia használatával élhetik életüket."

Ennek egyik mérföldköve a lakossági napelemek értékesítése, melyek Anglián kívül hamarosan Hollandiában és Svájcban is elérhetőek lesznek. A magyarországi értékesítésről, a hazai árakról azonban egyelőre nem tudunk bővebb információval szolgálni. Fontos hangsúlyozni, hogy az IKEA folyamatosan nyomon követi a megújuló energia piacot, így kínálva új megoldásokat egyre szélesebb körben a lehető legkedvezőbb áron.

Összefoglalva: hiába kötelezte el magát a svéd bútoróriás a fenntartható fejlődés mellett, jövőképük újabb zászlaját egyelőre nem a magyar családi házak tetőszerkezetére akarják felszögezni (itt fontos megjegyezni, hogy az új, soroksári IKEA az új szellemiség jegyében, fenntartható módon épül). Annak ellenére sem, hogy Magyarország megújuló energiaforrások tekintetében nem szegény ország. Ez viszont csak az érme egyik oldala.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A Magyar Tudományos Akadémia Megújuló Energia Albizottságának korábbi felmérése szerint a teljes hazai megújuló potenciál 2600-2700 PJ/évre becsülhető (ez a jelenlegi primerenergia-felhasználásunk körülbelül 2-2,5-szerese), amelynek legnagyobb részét (1850PJ/év) napenergiából lehetne biztosítani.

Ezzel szemben az elmúlt évtizedben finoman fogalmazva is erőteljes kezek fojtogatták a hazai napelempiac résztvevőit - állami támogatás gyakorlatilag csak intézményi és egyházi célokra van, és akkor a rezsicsökkentés káros hatásairól még nem is beszéltünk -, így akár érthető is az IKEA kivárása.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 13. kedd
Ida
15. hét
EZT OLVASTAD MÁR?