7 °C Budapest

Nem tervez Magyarországgal az IKEA: itt a lesújtó üzenet

2016. szeptember 9. 14:37

Hiába kötelezte el magát az IKEA a fenntartható fejlődés mellett, a magyar vásárlóknak - lehet, hogy jó darabig - várniuk kell még a bútorlánc által forgalmazott, és Nagy-Britannia után hamarosan több országban megjelenő napelemes rendszerekre és az ezeket kiegészító egyéb szolgáltatásokra.

"12 országban kezd el az IKEA lakossági napelemeket árusítani"

- olvasható az "IKEA Family Magazin" 2016-os, magyar nyelvű számában.

És bár a szavakat ízlelgetve azt hihetnénk, hogy hamarosan a hazai áruházak polcain is megjelennek a fotovoltalikus napelemtáblák és kiegészítő berendezéseik (na meg a szakértői tanácsadás, ami szintén van a briteknél), erről szó sincs.

Sőt, a 12 ország is erős túlzás, legalábbis erre utal az IKEA Magyarország lapunk megkeresésére küldött válasza, melyet elvileg a svédországi központban hagytak jóvá: "Az IKEA célja, hogy szebb hétköznapokat teremtsen az emberek többsége számára, így olyan megoldások biztosítása, amellyel az emberek fenntarthatóbb módon, megújuló energia használatával élhetik életüket."

Ennek egyik mérföldköve a lakossági napelemek értékesítése, melyek Anglián kívül hamarosan Hollandiában és Svájcban is elérhetőek lesznek. A magyarországi értékesítésről, a hazai árakról azonban egyelőre nem tudunk bővebb információval szolgálni. Fontos hangsúlyozni, hogy az IKEA folyamatosan nyomon követi a megújuló energia piacot, így kínálva új megoldásokat egyre szélesebb körben a lehető legkedvezőbb áron.

Összefoglalva: hiába kötelezte el magát a svéd bútoróriás a fenntartható fejlődés mellett, jövőképük újabb zászlaját egyelőre nem a magyar családi házak tetőszerkezetére akarják felszögezni (itt fontos megjegyezni, hogy az új, soroksári IKEA az új szellemiség jegyében, fenntartható módon épül). Annak ellenére sem, hogy Magyarország megújuló energiaforrások tekintetében nem szegény ország. Ez viszont csak az érme egyik oldala.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Magyar Tudományos Akadémia Megújuló Energia Albizottságának korábbi felmérése szerint a teljes hazai megújuló potenciál 2600-2700 PJ/évre becsülhető (ez a jelenlegi primerenergia-felhasználásunk körülbelül 2-2,5-szerese), amelynek legnagyobb részét (1850PJ/év) napenergiából lehetne biztosítani.

Ezzel szemben az elmúlt évtizedben finoman fogalmazva is erőteljes kezek fojtogatták a hazai napelempiac résztvevőit - állami támogatás gyakorlatilag csak intézményi és egyházi célokra van, és akkor a rezsicsökkentés káros hatásairól még nem is beszéltünk -, így akár érthető is az IKEA kivárása.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem