5 °C Budapest

Balatoni nyaralót 5 millió alatt? Nem lehetetlen, itt a lista

Pénzcentrum
2014. június 9. 07:03

Általában mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki nyaraló vásárlásra adja a fejét - főként a Balatonnál. Pedig ma Magyarországon minden ötödik tranzakció az 5 millió forint alatti árszegmensből kerül ki. Éppen ezért a Pénzcentrum.hu utánajárt, milyen ingatlant vehetünk ebben az árszegmensben a magyar tenger partján.

Az elmúlt évek tapasztalatához viszonyítva idén pörög a balatoni ingatlanpiac. Az egyik legnagyobb hazai ingatlanközvetítő hálózat felmérése szerint az idei év első négy hónapjában csaknem 20 százalékkal bővült a forgalom. A tónál és környékén leginkább 10 és 15 millió forint közötti, általában önálló nyaralókat, házakat keresik a vevők; míg a kiemelt területeken, mint például Siófokon és Balatonfüreden a 15 és 25 millió közötti áron kínált ingatlanok a legnépszerűbbek. A vásárlók túlnyomórészt továbbra is belföldiek , a Balaton ismertsége, kedveltsége szinte az egész országot megmozgatja ingatlanvásárlás szempontjából is. A déli part a könnyű megközelíthetőség miatt főleg a fővárosiaknak vonzó, de nem ritka a budapesti vásárló Keszthelyen sem. A déli part pedig a délnyugati nagyvárosokból is sok vásárlót vonz. A vevői motivációk vegyesek, a befektetési szempont az elmúlt évek árcsökkenése miatt szinte minden esetben megjelenik. Továbbra sem ritka, hogy az ingatlan kiválasztása során több generáció igényeit is figyelembe veszik a családok.

Kemény keddre készülhetnek a budapestiek - főleg az autósok - KATTINTS!

A Pénzcentrum.hu ezúttal viszont nem a 10-25 millió forint között kínált nyaralókra fókuszált, hanem kíváncsiak voltunk, mit kaphatunk 5 millió forint alatt a Balatonnál. Színes-szagos körképünk elkészítéséhez a két legnagyobb hazai ingatlanhirdetési portál, az Otthontérkép és az ingatlan.com adatbázisát hívtuk segítségül. A szűrés során a "ház", illetve "nyaraló" kategóriába sorolt, fényképpel ellátott hirdetéseket vettük figyelembe, mivel a fénykép nélküli ajánlatok gyakran megtévesztők is lehetnek. Bár a körkép elkészítéséhez használt portálokon a teljes hazai kínálatnak csak egy része jelenik meg, azonban ezek alapján is lehet érdekes következtetéseket levonni. A filléres balatoni nyaralók javarészt a tótól távolabb, kevésbé felkapott helyen fekszenek, s minőségük is hagy kívánni valót maga után. Akadnak azonban kivételek.

Riasztás! Durvul a kánikula, hőhullám érkezik - KATTINTS!

5. Kővágóörs; kis kert, kis udvar - 5,5 millió forint

Alig drágábban az 5 millió forintos értékhatárnál, 5,5 millió forintért már saját nyaralónk - kis kerttel, kis udvarral - lehet Kővágoörsön. A település központjában elhelyezkedő, kis méretű családi házban 2 szoba, konyha, előtér és egy kamra is található.

(Forrás: Otthontérkép)

4. Balatonszabadi; ahol csak a madárcsicsergés zavarja - 4,5 millió forint

"Siófoktól alig 5 kilométerre, közel az M7-es autópályához Balatonszabadiban eladó vegyes falazatú, 1948-ban épült családi ház. Az házban 51 négyzetméteren, világos előtér, kettő szoba, konyha, fürdő található. A házba be lett vezetve a gáz, fűtése konvektoros. A 2287 négyzetméteres kert nyugodt pihenésre ad lehetőséget, a telek végében a Sió folyóhoz is le lehet sétálni" - olvasható a hirdetésben, amely szerint itt csak a madárcsicsergés, vagy a mókus zavarja majd a leendő tulajdonost.

(Forrás: Otthontérkép)

3. Badacsonytomaj; 700 négyzetméter, 500 méterre a strandtól - 3,9 millió forint

"Badacsonytomajon - strandtól 500 méterre - csendes helyen, 710 nm-es telken fekvő, kis méretű, teljesen felújítandó házikó telekár alatt eladó. A ház falai kőből készültek, szerkezetileg jó állapotú. A tető és a külső-belső burkolatok minősége miatt a ház jelen állapotában nem lakható. Az összes közmű az utcában. A telek enyhén lejtős, legmagasabban fekvő pontjáról a Balaton is látható" - olvasható a befektetésnek sem utolsó hirdetésben.

(Forrás: ingatlan.com)

2. Estergályhorváti; Chardonnay, Olaszrizling, Cserszegi fűszeres - 2,4 millió forint

Esztergályhorváti a Zalai-dombság délkeleti részén, a Zala folyótól nyugatra, a Kis-Balaton északi szájánál található. Itt található ez a romantikus kis parasztház borospincével, csendes, csodálatos környezetben. A Balatontól alig 15 kilométerre található szőlőhegyen fekvő területen 2000-ben telepített, kordonos szőlő található. Fajtái: Chardonnay, Olaszrizling, Cserszegi fűszeres. Más nem is kell a pihenéshez...

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

(Forrás: ingatlan.com)

1. Szentgyörgyvár; nyári borozgatásokhoz - 1,6 millió forint

Alig 1,6 millió forintért kínálják megvételre az alábbi képen látható 60 négyzetméteres házikót. Az 1800 négyzetméteres telken található, cseréptetővel fedett, döngölt falazatú házban 3 helyiség található. A hozzá tartozó telek két oldalról, Északról és Keletről határolja. A telek nagyobb része szépen gondozott, szőlővel tagolt. Nyári borozgatásokhoz, ebédhez-vacsorákhoz, akár egy-egy hétvégére is ajánlott befektetés. A Sármellék felé vezető 76-os főúton elérhető távolságban van Zalaegerszeg, Kezthely és Hévíz is. A Balaton alig negyed órás autózással elérhető.

(Forrás: ingatlan.com)

+1 Ráadás: Hévíz; évente 2x2 hét üdülési jog - 1 millió forint

Aki nem akar bajlódni egy saját nyaralóval, nem akarja egész évben fizetni a számlákat, nem akar a pihenésre szánt idő alatt füvet nyírni, kertészkedni, annak lehe megfelelő megoldás az üdülési jog. A híres gyógyfürdővárosban például alig 1 millió forintért juthatunk hozzá egy 36 négyzetméteres, 1,5 szobás apartman, évente 2x2 hétre szóló üdülési jogához.

(Forrás: ingatlan.com)

+1 Különleges ajánlat: Balatonkenese; majdnem vízparti nyaraló - 8,9 millió forint

Habár ez az 58 négyzetméteres hétvégi ház nem felel meg eredetileg beállított keresési feltételeinknek, azonban egy majdnem vízparti nyaralóért 8,9 millió forint nem is olyan sok - még úgy sem, hogy a képek tanúsága szerint felújításra szorul. A közel 500 négyzetméteres telken álló ingatlan ugyanis alig 300 méterre található a Balatontól; ráadásul tulajdonosa jogosult egy vízparti, bekerített, kabinos, csónak kikötésére és tárolására, strandolásra kialakított területet résztulajdonosként használni.

(Forrás: ingatlan.com)

Filléres nyaralók? Nem biztos, hogy tuti befektetés...

Bár a találati listában találhatunk takaros portával rendelkező nyaralókat is, azonban - mint ahogy a fenti példák is mutatják - a legolcsóbb balatoni ingatlanok többsége komfort nélküli, elhanyagolt, felújításra szoruló, sok esetben lebontásra ítélt épület. Jó tudni, hogy az ilyen ingatlanok hitelezése nem minden banknál megoldható, mivel a hitelintézetek többsége korlátozottan forgalomképesnek minősíti a kis falvakban található, alacsony piaci és hitelbiztosítéki értékkel rendelkező ingatlanokat. A tapasztalatok ezért azt mutatják, hogy ebben a kategóriában többnyire a készpénzes vásárlás a jellemző.

 

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 31. 10:03