12 °C Budapest

Kiderült, kinek van manapság pénze balatoni nyaralóra

Pénzcentrum
2014. május 28. 14:04

Nincs ok panaszra Balatonon, legalábbis, ami a lakáspiacot illeti: az országos trendeket követve, tavalyhoz képest itt is komoly, csaknem 20 százalékos keresletbővüléssel indult az év. A legtöbben 10, 15, de akár a 25 milliós nyaralókat, házakat keresik. Az árak tekintetében egyelőre visszafogott a növekedés, de van piaca az akár 1 milliós négyzetméterárú, közvetlenül a vízparton épült lakásoknak, nyaralóknak is.

A magyar lakáspiacon az idei első hónapokban tapasztalható pozitív hangulat, a bizalom visszatérése a Balatont is utolérte. "Értékesítési tapasztalataink szerint, a balatoni lakóingatlan- és üdülő forgalom csaknem 20 százalékkal bővült az idei első négy hónapban, az előző év azonos időszakához képest" - mondta Kühne Kata, az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója.

A 2008 és 2013 közötti országos 44 százalékos forgalomcsökkenéshez képest valamivel kisebb, 40 százalék, a balatoni, vízparti települések forgalmának visszaesése. Az üdülőket is figyelembe véve, amelyek a lakóingatlanok mellett csaknem harmadát adják a teljes forgalomnak ezeken a területeken, évek óta 2 400 és 2 500 adásvétel között stagnál a piac. Amennyiben az idei év elején tapasztalható bizalom- és keresletnövekedés az egész szezonban kitart, az idei forgalom megközelítheti a 2 700 darabos szintet.

Mit, mennyiért?

Balatonlellén és környékén a leginkább 10 és 15 millió forint közötti, általában önálló nyaralókat, házakat keresik a vevők. Ezek jellemzően 70 és 100 négyzetméter közötti alapterületűek. Idén több figyelem jut a 7-es főút mellett lévő, felújítandó családi házakra is. Az elmúlt években ebben a szegmensben kisebb volt a kereslet, az idei év hozott több, a felújítástól sem visszarettenő keresőt a piacra. Szintén keresettek a kisebb, egy- vagy másfél szobás apartmanok is. Az ilyen ingatlanok a beruházók fantáziáját is megmozgatják, újépítésű projektekben 26 és 33 négyzetméter közötti kis apartmanokat lehet 9,3 és 13 millió forint közötti áron megvásárolni.

Keszthelyen és környékén az önálló nyaralók, házak szegmensében szintén a 10 és 14 millió közötti ingatlanok jelentik az ide évben a slágert. Ezek általában 1 + 3 fél szoba beosztásúak. A kisebb lakások 5 és 8 millió forint közötti áron a legkelendőbbek. Keszthelyen és a vonzáskörzetében már az év első két hónapjában tapasztalható volt a kereslet bővülése, így a megszokott márciusi szezonkezdet előretolódott.

Balatonfüreden és környékén a kereslet a 15 és 25 millió közötti ingatlanokra koncentrálódik, bár nem ritka a 30 milliót meghaladó vételár sem. A 15 és 25 millió közötti ársávban vagy használt, 100 négyzetmétert meghaladó alapterületű házak, nyaralók találhatóak, vagy 2008 után épült, 50 és 80 négyzetméter közötti újszerű lakások. Az újépítésű lakások piacán, a vízparthoz közeli projektek esetében a kínálati árak a négyzetméterenként 500 000 forintos szintet is elérik, de van a kínálatban közvetlen vízparti társasházban 1 millió forintos négyzetméterárat is meghaladó ingatlan.

Siófokon, Balatonfüredhez hasonlóan a 15 és 25 millió közötti áron kínált ingatlanok voltak a legnépszerűbbek a 2014 első négy hónapjában történt eladások alapján. Ilyen áron 100-150 négyzetméteres családi házak, vagy vízparti újszerű, 50-60 négyzetméteres lakások cserélnek gazdát. A kereslet viszonylag széles sávon oszlik meg, 7-8 millió forintért már lehet a belvárosban 40-50 négyzetméteres használt lakást vásárolni, de nem ritka a 35 vagy 40 milliót meghaladó vételár sem, jellemzően vízparthoz közeli, újszerű lakások esetében.

Kik a vásárlók?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A vásárlók túlnyomórészt továbbra is belföldiek. A déli part a könnyű megközelíthetőség miatt főleg a fővárosiaknak vonzó, de nem ritka a budapesti vásárló Keszthelyen sem. A déli part a délnyugati nagyvárosokból is sok vásárlót vonz, Kaposvárról, Pécsről, azonban a Balaton ismertsége, kedveltsége szinte az egész országot megmozgatja ingatlanvásárlás szempontjából is.

A vevői motivációk vegyesek, a befektetési szempont az elmúlt évek árcsökkenése miatt szinte minden esetben megjelenik, még az ingatlan kimondottan kikapcsolódási, nyaralási céllal vásárlók esetében is. Továbbra sem ritka, hogy az ingatlan kiválasztása során, hogy több generáció igényeit is figyelembe veszik a családok, és a nyaralót a szezonban egymás között megosztva használják.

Mi a helyzet a Velencei-tónál?

Az idei év a Velencei-tónál is jól indult, egyértelműen tapasztalható a kereslet bővülése a tavalyi évhez képest. Leginkább 8 és 10 millió forint közötti nyaralók a keresettek, ezek jellemzően kisebb önálló házak, vagy ikerház felek. A használt téglaépítésű lakások átlagos négyzetméter ára 175 000 forint körül alakult az év első négy hónapjában, a tó menti településeken.

A vásárlók szinte az egész ország területéről jönnek, de főleg a budapestiek a jellemzőek. Gyakori, hogy valaki életvitelszerűen költözzön a tó partjára, elszakadva a nagyvárostól. A fő motiváció azonban továbbra is a nyaralóvásárlás. Érdekesség, hogy a Velencei-tó és a Balaton nem csereszabatosak, azaz ritka, hogy valaki párhuzamosan keres nyaralót mindkét tó partján. A forgalom tekintetében a Velencei-tónál visszaesés 2008 és 2013 között az országos átlaggal megegyező volt.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem