16 °C Budapest

Rezsicsökkentés? Gyerekek százezreinek nem jut se wc, se fürdőszoba

Pénzcentrum
2014. június 4. 11:15

Tovább mélyült 2013-ban az úgynevezett lakhatási szegénység Magyarországon. Bár a rezsicsökkentés és a lakhatási támogatás sok háztartást elért, ezek mégsem tudtak hatékony megoldást nyújtani a szegénységi problémákra - derül ki a Habitat for Humanity civil szervezet szerdán publikált jelentéséből.

Mint az a szerdai sajtótájékoztatón elhangzott, a Habitat for Humanity jelentésének célja, hogy évről-évre beszámoljanak a lakhatási szegénység helyzetéről és megvizsgálják, hogy az adott év szakpolitikai fejleményei mennyiben járultak hozzá ennek csökkentéséhez.

A friss kutatás adatai szerint egyre nőnek a társadalom szélére sodródott csoportok, az elszigetelt telepeken élők, vagy a hajléktalanok lakhatási problémái. Emellett egyre többen élnek nem megfelelő lakáskörülmények között, vagy bizonytalan jogi helyzetű lakásokban. A problémák közül továbbra is megfizethetőségi problémák a legsúlyosabbak. 2013-ban a háztartások kiadásainak negyedét tették ki a lakásfenntartás költségei, ez csökkenést jelent tavalyhoz képest, főleg a rezsicsökkentésnek köszönhetően.

A lakások minősége folyamatosan javul, azonban még mindig 145 ezer háztartásban nincs vezetékes ivóvíz, több mint 1 millió háztartásban nincs szennyvízelvezetés. A gyerekes családokat nagyobb mértékben sújtják a lakhatási problémák: több mint 170 ezer gyerek él olyan lakásban, ahol nincs bent wc, és közel 136 ezer gyerek otthonában nincs zuhany, vagy fürdőkád. A gyerekek harmada, (közel 620 ezer) pedig olyan lakásban él, ahol beázik a tető, penészesek a falak. Ez komoly egészségügyi problémákat is jelent számukra.

A Habitat for Humanity szakértői úgy látják, a rezsicsökkentéssel kapcsolatban az a fő probléma, hogy nem feltétlenül ér el mindenkit. Például azt, akinek a hátralékfizetési problémái miatt már kikapcsolták a gázt. Azokat sem, akik valamilyen más módon fűtenek akár, például gázpalackkal, vagy fával. Így, csak az alternatív fűtési megoldások miatt - becsléseik szerint - mintegy 900 ezer háztartást egyáltalán nem érint a közüzemi díjak csökkentése. Vincze Zsuzsa szakpolitikai menedzser szerint "Magyarországon másfél millió ember él lakhatási szegénységben, valójában őket kellene megsegíteni támogatásokkal, de a rezsicsökkentés azokat is segíti, akik nem feltétlenül szorulnak erre rá. Ugyanúgy ahogy a devizahitelesek felülről jövő megsegítése sem feltétlenül jó intézkedés, hiszen sokan azért nem törlesztették rendesen a hitelüket, mert vártak a mentőcsomagra."

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Szekér András, a Habitat for Humanity Magyarország igazgatója szerint azért nem történt számottevő változás 2013-ban a lakhatási szegénység területén, mert a szakpolitikai intézkedések nem nyújtottak hatékony megoldást. De "a sok probléma mellett sok lehetőség is rejlik a jelenlegi helyzetben." A szociális bérlakásrendszerrel megoldható lenne, hogy lakhatáshoz jusson az a 300 ezer család, akik most fedél nélkül élnek. Magyarországon 4,4 millió lakás van, és csak 4,1 millió háztartás. Azaz 383 ezer lakás áll üresen. Mint azt Szekér András a Pénzcentrum.hu kérdésére elmondta, egyre több nagy szeretetszolgálat, alapítvány érdeklődik ezen lehetőség iránt, és az ő anyagi támogatásukkal megoldható lenne, hogy a bérbeadók a szociális lakásügynökséggel szerződve kiadják az arra rászorulóknak lakásaikat. Így ugyan akár a piaci árnál 20 százalékkal olcsóbban kerülne bérbeadásra az ingatlan. Ugyanakkor hosszú távra, az állagmegőrzés biztosításával történne ez, ennek biztosításáért az ügynökség felelne. 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?