15 °C Budapest

Ilyen luxusvillákat vesznek a magyar milliárdosok

Pénzcentrum
2014. április 9. 05:38

Míg a leggazdagabb magyaroknak kínált luxusingatlanokról készült összeállítások gyakran bejárják a médiát, addig a fillérekért meghirdetett otthonokról csak kevés szó esik. A Pénzcentrum.hu most e két véglet: a legolcsóbb és a legdrágább magyar ingatlanok piacára kalauzolja el olvasóit.

Színes-szagos körképünk elkészítéséhez az egyik legnagyobb hazai ingatlanhirdetési portál, az Otthontérkép adatbázisát hívtuk segítségül. A szűrés során a "lakás", illetve "ház" kategóriába sorolt, fényképpel ellátott hirdetéseket vettük figyelembe, mivel a fénykép nélküli ajánlatok azon túl, hogy kevésbé hívogatók, gyakran megtévesztők is lehetnek. Bár a körkép elkészítéséhez használt portálon a teljes hazai lakóingatlan kínálatnak csak egy része jelenik meg, azonban ezek alapján is lehet érdekes következtetéseket levonni. A filléres és a méregdrága ingatlanok éppúgy megtalálhatók Budapesten, mint bármelyik vidéki városban, településen. Ezúttal ezek közül szemezgettünk.

Szuperolcsó ingatlanok, akár befektetésnek is

A legolcsóbb ingatlanok esetében egyszerű szűrési feltételeket állítottunk be: Budapesten a "lakás", vidéken pedig a "ház" kategóriába sorolt, 5 millió forint alatti ingatlanokat listáztattuk. Bár nem meglepő, de mindenképp érdekes megfigyelés, hogy az adatbázisban szereplő, rendkívül olcsó ingatlanok jelentős része önkormányzati tulajdonban van, melyeknek bérleti jogát adnák el a benne lakók. De akadnak olyanok is, akik némi felárért cserébe költöznének kisebb ingatlanba. Természetesen lehet találni ebben az alacsony árkategóriában ténylegesen magántulajdonban lévő eladó öröklakásokat, családi- és hétvégi házakat is szép számmal.

Az adatbázis listanézete szerint Budapest legolcsóbb, "lakás" kategóriába sorolt ingatlana Angyalföldön található. A mindössze 9 négyzetméteres, a tulajdoni lap szerint is lakóingatlanként nyilvántartott mini garzont mindössze 2 millió 490 ezer forintért kínálják megvételre. Mivel azonban 9 négyzetméteren még egy ember is alig fér el kényelmesen, érdemes tovább kutakodni a kínálatban. Alig négyszáz ezer forinttal drágábban, 2,9 millió forintért már erősen felújítandó, de 28 négyzetméteres lakást kaphatunk a Lujza utca Teleki tér felőli végén, a VIII. kerületben. Az előre beállított 5 millió forintos értékhatárhoz közeledve pedig igazi "gyöngyszemek" is egyre gyakrabban felbukkannak.

Erősen felújítando garzon a Lujza utcában - NAGYÍTÁSHOZ KATTINTS A KÉPRE! (Forrás: Otthontérkép)

A legolcsóbb lakásoknál érdemes megjegyezni, hogy bár főként Budapesten, illetve a nagyobb vidéki városokban, de egyre többen vesznek kis alapterületű ingatlanokat, garzonokat. A trend magyarázata egyszerű: azon túl, hogy ezekhez az ingatlanokhoz jóval olcsóbban juthatunk hozzá, fenntartási költségük is jóval alacsonyabb. Arról pedig már nem is beszélve, hogy a kis lakások befektetési szempontból sem elhanyagolhatók. Ha nem egy teljesen elhanyagolt, esetleg köztudottan kétes, és kevésbé biztonságos környéken vásárol valaki olcsó, 4-5 milliós kislakást befektetési szándékkal, akkor számíthat rá, hogy viszonylag könnyebben és várhatóan magas hozammal (akár 8-10%) tudja majd bérbe adni azt. Ebben az esetben viszont, gazdasági szempontból még a hitelfelvétel is szóba jöhet.

Míg a fővárosban jellemzően kizárólag lakást kapunk az előre beállított paraméterek szerint, addig vidéken már széles a kínálat az 5 millió forint alatt kínált családi házakból is. Jászberénytől alig 5 kilométerre például 1,5 millió forintért kínálnak megvételre egy 25 négyzetméteres hétvégi házat, amelyhez ezer négyzetméteren szőlőtőkék és gyümölcsfák is tartoznak. Szintén gyümölcsös és szőlő várja azokat az érdeklődőket, akik Tatán, a vizek városában keresgélnek szuperolcsó ingatlant. Tata Látóhegyen ugyanis csendes, nyugodt helyen alig 3 millió forintért eladó egy 60 négyzetméteres házikó. Bár a telekre jelenleg csak a villany van bevezetve, sokat dob az ingatlan értékén, hogy a telek végéből egész Tatabányáig ellátni.

Balra: hétvégi ház Jászberénytől alig 5 kilométerre; Jobbra: Tata Látóhegyen 60 négyzetméteres házikó (Forrás: Otthontérkép)

Bár a találati listában találhatunk igényesen felújított parasztházakat és takaros portával rendelkező családi házakat is, azonban - mint ahogy a fenti példák is mutatják - a legolcsóbb vidéki ingatlanok többsége komfort nélküli, elhanyagolt, felújításra szoruló, sok esetben lebontásra ítélt épület. Jó tudni, hogy az ilyen ingatlanok hitelezése nem minden banknál megoldható, mivel a hitelintézetek többsége korlátozottan forgalomképesnek minősíti a kis falvakban található alacsony piaci és hitelbiztosítéki értékkel rendelkező ingatlanokat. A tapasztalatok ezért azt mutatják, hogy ebben a kategóriában többnyire a készpénzes vásárlás a jellemző.

600 milliós luxusvillák: kinek van erre pénze?

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ingatlanpiaci szakértők szerint a magyarországi luxusingatlan-piacot családi házak esetében a 300 millió forint feletti, lakásoknál pedig a 100 millió forintnál magasabb áron kínált ingatlanok jelentik. Így körképünk elkészítéséhez ezeket az irányszámokat adtuk meg a keresőben. Sokat elmond a hazai piacról, hogy a kritériumoknak megfelelő ingatlanok döntő többsége Budapesten, vagy az agglomerációban található. Bár elvétve vidéken is - főként a Balatonnál - előfordulnak méregdrága otthonok, azonban egybefüggő luxuskínálatról, mint például a II. kerületi Rózsadomb esetében már koránt sem beszélhetünk.

600 milliós balatonendrédi magánkúria halastóval - NAGYÍTÁSHOZZ KATTINTS A KÉPRE! (Forrás: Otthontérkép)

Az Otthontérkép adatbázisa szerint a Magyarország legdrágább, beköltözhető lakóingatlana címért 2 luxusotthon is versenyez. Egyaránt 600 millió forintért árulnak ugyanis tulajdonosaik egy rózsadombi villát, illetve egy balatonendrédi magánkúriát. Mindkét ingatlan közel 1000 négyzetméteres és az adatlapjukra feltöltött képek tanúsága szerint igazi luxusanyagokat használtak fel kivitelezésük során. A listában a több száz millió forintos irányár egyébként Budapesten belül többnyire II., V., illetve XII. kerületi ingatlanokat takar; de akad ajánlat Ráckevéről, Kiskunlacházáról, Kőszegről, Sárvárról, illetve más vidéki településekről is.

Összességében mindegyik luxusingatlanról elmondható, hogy az ország és a budapesti városszövet legkiemeltebb részein fekszenek. Ezen felül természetesen kivitelezésük, az építésük során felhasznált anyagok, valamint felszereltségük is magas színvonalú, minden tekintetben megfelelnek a luxusingatlanokkal szemben támasztott követelményeknek. Egy hétköznapi ember számára rengeteg extra található ezekben az épületekben: ilyen például az edzőterem, szolárium, feszített víztükrű medence, moziterem, billiárd terem, vagy éppen a teniszpálya. De akad olyan ingatlan is a kínálatban, amelyen helikopterpályának is helyet szorítottak.

600 milliós luxusvilla a Rózsadombon (Forrás: Otthontérkép)

Természetesen sokakban merülhet fel a kérdés, hogy egyáltalán kinek van annyi pénze jelenleg Magyarországon, hogy ilyen borsos árú ingatlant vásároljon. Véleményünk szerint azonban érdekesebb azt firtatni, hogy készpénzes, vagy különböző hitelkonstrukciókat igénybevevő vásárlók uralják-e a piac e szűk szegmensét. Információink szerint - bár nincs akadálya a hitelből történő finanszírozásnak - inkább a készpénzes vevők, gyakran vállalkozásnak vásárlók uralják ezt a piacot.

Kimagaslóan nagy értékű, több százmilliós ingatlan vásárlásakor ugyanis a magas hitelösszeg a szokásos lakossági hitelezés kereteibe nehezebben fér bele. Ilyen ügyletnél a megszokottól eltérő hitelbírálatra és döntésre van szükség. Ebbe beletartozik az ügyfél hitelképességének, jövedelmi helyzetének mélyebb elemzése, az ingatlanértékből adódó plusz kockázatok alapos mérlegelése, hiszen százmilliós nagyságrendű hitelkihelyezésnél a visszafizetés mellett az ingatlan mobilizálhatóságára is hatványozottan kell figyelni.

Figyelem! Várjuk olvasóink kérdéseit a lakáshitelek témakörében: cikksorozatunk befejező részeként az FHB Bank szakértői válaszolják meg a felmerült kérdéseket. Címünk: penzcentrum@penzcentrum.hu

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem