Most éri meg lakást venni! Mutatjuk, miből

Pénzcentrum
2014. április 2. 16:03

Áprilisban járunk, így talán már nem korai kijelenteni, hogy valami megmozdult a hazai lakáspiacon 2014-ben. Az év első hónapjai fellendülést mutatnak, a vevők egyre jobban érdeklődnek az ingatlanok iránt. A Pénzcentrum.hu pedig az egyik legfontosabb ingatlanpiaci forrással, a lakáshitelekkel foglalkozik kiemelten a jövő héten.

Április elején talán már nem túl korai becslésekbe bocsátkozni: ha az év elején tapasztalt tendencia folytatódni tud, akkor a válságot követő legerősebb forgalmát produkálhatja a lakáspiac. Az ingatlanközvetítők keresleti indexe is alátámasztja az erősödést, vagyis az irodákban érdeklődő potenciális vásárlók száma is (meglepően) megugrott - ráadásul az ingatlanárak még mindig a padlón vannak. 

Az elmúlt hónapokban nagyon lassan, de elindult a lakáshitelek iránti megnövekedett érdeklődés. Ennek megoszlása elég egyértelmű: viszonylag magas a részesedése a felújításra, modernizálásra, illetve a használt lakás vásárlására igényelt hiteleknek, viszont még elég alacsony részesedéssel van jelen az újlakás-építés.

Kijelenthetjük, hogy a rendszerváltás óta nem lehetett olyan alacsony piaci kamatozással forinthitelt felvenni, mint most. A Magyar Nemzeti Bank sorozatos kamatcsökkentésének köszönhetően újabb negatív rekordot döntöttek Magyarországon a hitelkamatok.

Persze csak okosan

Egy hitelfelvétel - különösen egy lakáshitel - komoly dolog, érdemes alaposan átgondolni, és megfontoltan dönteni: egy ilyen lépés ugyanis hosszú évekre, akár évtizedekre is befolyásolhatja a család pénzügyi helyzetét. Jól látszik, hogy az elmúlt néhány évben jelentősen átalakult a lakáshitelek választéka, elsősorban azért, mert a korábban rendkívül népszerű devizahitelek visszaszorultak. Jól látható változás az is, hogy jelenleg nagyon alacsony kamattal kínálnak forinthiteleket a bankok, és sok a támogatott hitel is a piacon.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A jövő héten ebben, a tudatos lakáshitel-felvételben segít a Pénzcentrum.hu. Bemutatjuk a lakáspiac és a hitelpiac helyzetét, azt, hogy milyen hitelek vannak, és melyiket éri meg hosszú vagy rövid futamidővel felvenni, de a különböző, hitelkehez kapcsolódó kedvezményekről is szót ejtünk, és persze a felújítás, korszerűsítés témakörét sem kerüljük meg. Hétfőn tehát indul a Pénzcentrum.hu Otthonteremtés 2014 című tematikus hete.

Természetesen olvasóink kérdéseit is várjuk a lakáshitelek témakörében: cikksorozatunk befejező részeként az FHB Bank szakértői válaszolják meg a felmerült kérdéseket. Címünk: penzcentrum@penzcentrum.hu.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 9. 16:07