16 °C Budapest

Így tudsz most szuperolcsón lakást venni: mutatjuk a titkokat

Pénzcentrum
2014. április 7. 05:32

A lakásárak eddigi tartós csökkenése jól jön annak, aki most szeretne lakást vásárolni, arról nem is beszélve, hogy a lakáshitelek kamatai is alacsony szintre estek. Jelenleg olyan mélyen vannak, hogy sok esetben a piaci hitelek kezdő kamatai még a kamattámogatott hiteleknél is kedvezőbb számokat mutatnak.

A statisztikák szerint a lakásárak 2007 óta tartós csökkenést mutatnak, a legnagyobb esést a használt lakások árában tapasztalhatjuk, de az új építésűek is jelentős áresésen vannak túl. Míg ez utóbbiak nagyjából 20 százalékot vesztettek értékükből, addig a használt lakások közel harmadával olcsóbban találnak gazdára, mint hét évvel ezelőtt.


A lakások ára nem egyenlő mértékben csökkent az elmúlt években. Érdekes módon a magasabb értékű ingatlanok aránylag kisebb esést mutattak, mint a kis értékű társaik. Ebből a szempontból egyébként területileg is elkülönülnek Magyarország megyéi: a gazdagabb megyékben alacsonyabb volt a lakásárak esése, míg a szegényebb országrészekben az átlagnál nagyobb esés volt tapasztalható. Míg például Győr-Moson-Sopron megyében az értékvesztés a 10 százalékot sem érte el, addig a szomszédos Komárom-Esztergom megyében az árcsökkenés meghaladta a 20 százalékot. Bár statisztikák szerint Budapesten 10-20 százalékos árzuhanást hozott a válság, kerületenként legalább annyira szórt a kép, mint az országos összevetésben. Akadtak a fővárosban olyan területek, amelyek igen válságállónak bizonyultak, míg máshol a 30 százalékos árcsökkenés tépázta a piacot.


Tehát alacsony lakásárak kedveznek a vásárlóknak. Természetesen mindig felvetődik a kérdés, hogy már elértük-e a mélypontot vagy még tovább csökkenhet az ár, egy azonban biztos, bár nyilvánvalóan mindig vannak kockázatok, a piaci helyzet azonban már jelenleg is előnyös. Arról nem is beszélve, hogy ingatlanpiaci szakemberek szerint a piacképes lakások árainak további jelentős esésére kevés az esély. Mivel a válság hatására sokan elhalasztották a lakásvásárlást, ezért a kereslet most még inkább növekedésnek indulhat. Ez viszont előbb-utóbb azt is jelentheti, hogy a mostani alacsony árak növekedésnek indulhatnak.

A másik nyomós indok a lakásvásárlásra a kamatlábak alacsony szintjében keresendő. Az alacsony kamatok annak köszönhetőek, hogy a jegybank az elmúlt két évben csökkentette az irányadó kamatlábát, amit követtek a hiteltermékek is. Míg korábban közel 20 százalékos kamatláb sem volt elképzelhetetlen, addig mára már átlag 8 százalék alá csökkent a lakáshitelek kamata. Vannak azonban ennél jóval jobb ajánlatok is a piacon. Ráadásul az egyéb kedvezményekről sem szabad megfeledkezni.



Ugyan a piaci kamat mozgását követő referenciakamatokról feltételezhető, hogy nem mindig maradnak ilyen alacsonyak, azonban ezt ellensúlyozhatja az állami kamattámogatás, ami stabilizálni tudja a hitel-törlesztőrészletet, ha az alapkamat esetleg megugrana. Emellett maga az ingatlan értékének növekedése is segít ebben, különösen akkor, ha azt befektetés céljából vásároljuk és kiadjuk. Ilyen esetben ugyanis az emelkedő törlesztőrészletek kompenzálását akár a bérleti díjban is érvényesíteni tudjuk. Ha saját használatra vásárolunk lakást, akkor is érdemes lehet a kamattámogatott termékek közül válogatni. Igaz, hogy jelenleg valamivel korlátozottabban elérhető a jogszabályi előírások miatt, mint a piaci kamatozású konstrukciók, azonban az állami támogatás miatt nagyobb kamatszint-emelkedés mellett sem száll el majd a havi törlesztőnk.

A fentieket összegezve elmondhatjuk, mivel egyrészt a kamatlábak meglepően alacsony szinten vannak, és a lakások ára rég a padlón van, ezért kiváló alkalom mutatkozik arra, hogy most vásároljunk lakást. Nem szabad azonban sokáig várni, mert a szakértők szerint a lakásvásárlás beindulása egyfajta öngerjesztő folyamattá is válhat, és így a kétezres évek közepén tapasztalható szintekig is növekedhet a forgalom, s ezt követően az árszint is. Természetesen ennek beindulásához a vásárlók számának meg kell haladnia egy kritikus tömeget.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mennyiért tudok lakást venni hitelből? Nézzünk néhány példát

Egy 15 millió forintos lakás esetén az előírt minimális önrész (egy másik ingatlanra bejegyzett, ún. kiegészítő ingatlanfedezet hiányában) 3 millió forint, ami azt jelenti, hogy ebben az esetben legfeljebb 12 millió forint hitelt lehet felvenni. Amennyiben ezt a konstrukciót választjuk, akkor 15 éves futamidővel számolva, az átlagos teljes hiteldíjmutatót (THM) alapul véve (7,92%) nagyjából havi 110 ezer forintot kell majd fizetnünk bankunknak. Ez a teljes futamidő alatt nagyjából 20 millió forintot jelent. Ha azonban a futamidőt lecsökkentjük 10 évre, akkor ugyan havonta 140 ezer forint körüli összeget kell majd kifizetnünk, viszont a hitel teljes visszafizetése összesen csupán 17 millió forintra rúg.


Természetesen, ha már nagyobb önerővel rendelkezünk, ami lehet az ingatlan vételárának 50, vagy akár 80 százaléka is, ezáltal kisebb összegű hitelfelvétel szükséges, akkor jóval kevesebbet kell majd visszafizetni a hitelintézetnek, ahogy az a fenti táblázatban is látható. Egyébként a teljes visszafizetendő összeget a legkönnyebben azzal tudjuk csökkenteni, hogy a hitel futamidejét csökkentjük, és ahogy az látható, a havi törlesztőrészletben ez nem jelent majd nagyságrendbeli különbséget. Mielőtt azonban lakásvásárlásra adjuk a fejünket, mindenképp érdemes körülnézni a lakáshitel-piacon, mivel a fenti példában a számításhoz felhasznált átlagos THM-nél jóval kedvezőbb ajánlatokat is találhatunk, nem ritka a hat százalék körüli kamatozás sem.

Természetesen olvasóink kérdéseit is várjuk a lakáshitelek témakörében: cikksorozatunk befejező részeként az FHB Bank szakértői válaszolják meg a felmerült kérdéseket. Címünk: penzcentrum@penzcentrum.hu.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem