Több százezer forinttal is alacsonyabb lehet a rezsid

Pénzcentrum
2013. október 17. 14:35

Akár öt év alatt is megtérülhet a korszerűtlen családi házaknál a homlokzat hőszigetelése, vagy a nyílászárók cseréje; a felújított ingatlanokat pedig országszerte gyorsabban, illetve magasabb áron lehet értékesíteni. A tapasztalatok szerint az ingatlanvásárlók számára immár különösen fontos döntési szemponttá vált a ház vagy lakás energetikai besorolása, mivel a korszerűsített ingatlanokban az éves rezsiköltség több százezer forinttal is alacsonyabb lehet.

Egy néhány hét alatt elvégezhető felújítással 15-70 százalékkal is csökkenthetők a rezsiköltségek a családi házaknál, amivel éves szinten több százezer forint is megspórolható - derül ki az OTP Lakástakarék októberben megjelenő, "Ingatlankorszerűsítés mindenkinek" kiadványából, amely 25 különböző adottságú ház energetikai korszerűsítésének gyakorlati tapasztalatait foglalja össze. "A mintaprojekt keretében elvégzett beruházások alapján elmondható, hogy az 1970 és 1990 között épült ingatlanok esetében számítottuk a leggyorsabb megtérülést, azaz ezeknél a házaknál volt elérhető a beruházási költségekhez képest viszonyított legnagyobb energiamegtakarítás" - mondja Köntös Péter, az OTP Lakástakarék vezérigazgató-helyettese.

A korszerűségi beruházások átlagos költsége családi házaknál (a mintaprojekt keretében felújított 25 családi ház adatai alapján):

  • Homlokzati hőszigetelés: 1,7 millió forint
  • Nyílászárócsere: 730 ezer forint
  • Kazáncsere: 780 ezer forint
  • Kazáncsere és napkollektor: 2,5 millió forint

Az elvégzett korszerűsítési munkálatok tapasztalatai szerint egy homlokzati hőszigetelés akár öt év alatt is megtérülhet, ahogyan egy nyílászárócsere is a legrosszabb, G és F energetikai besorolású házaknál. A jobb kezdeti energetikai jellemzőkkel bíró épületeknél 5-10 év alatt hozhatja vissza az árát egy homlokzati és padlásszigetelést, valamint ajtó- és ablakcserét tartalmazó felújítás. Ennél valamivel hosszabb lehet a kazáncserét, valamint megújuló energiás beruházást is tartalmazó felújítások megtérülése. Összetettebb energetikai korszerűsítéssel pedig egyszerre akár 3-5 kategóriával is javulhat az ingatlan energetikai besorolása.

Konkrét példákat említve, egy 1970-ben épült családi háznál padlásfödém-szigetelést és nyílászárócserét végeztek el 1,4 millió forintból, amivel 33 százalékkal csökkent a rezsiköltség, így a számítások szerint kevesebb mint 8 év alatt megtérülhet a beruházás ára. Egy 1991-ben épült sorházi lakásnál a kazánt cserélték ki, itt a beruházás megtérülését hat és fél évre becsülték. "Bár az energiahatékonyságot növelő beruházások költségei akár milliós nagyságrendűek is lehetnek, a mintaprojekt tapasztalatai is azt mutatják, hogy a felújítások szinte mindig finanszírozhatók lennének a rezsikiadásokon megspórolt összegekből" - jegyzi meg Köntös Péter.

A felújításokban érintett ingatlantulajdonosok visszajelzései szerint a közvetlenül mérhető pénzbeli megtakarításon túl a komfortérzet is jelentősen javult a mintaprojekt felújításaiban érintett ingatlanokban, tehát nemcsak takarékosabbá, hanem kellemesebbé is váltak az érintett otthonok. "A korszerűsített ingatlanokat ráadásul értékesíteni is könnyebb, hiszen az ingatlan energetikai besorolása, a vele járó várható rezsiköltség mára fontos döntési szemponttá vált a lakásvásárlók körében. Ez az erősödő fogyasztói tudatosság többek között annak is köszönhető, hogy az ingatlan adásvételeknél tavaly óta kötelezővé vált az energiahatékonysági tanúsítvány kiváltása" - teszi hozzá Kosztolánczy György, az OTP Ingatlanpont ügyvezető igazgatója.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az közvetítőhálózat tapasztalatai szerint energetikailag felújított ingatlanokból elsősorban Budapesten, a megyeszékhelyeken és a nagyobb városokban van kínálat. Ezen belül is főként a panel programban részt vett lakótelepeken, illetve a pár éve épült lakóparkokban, társasházakban lehet nagyobb számban kedvező energetikai besorolású ingatlant találni. "Érdekesség, hogy míg a családi házak esetében sokan még az olcsóbb, nem felújított ingatlan mellett döntenek, hogy utána egyénileg alakítsák át az otthont, és ennek keretében kerítenek sort hőszigetelésre, nyílászáró cserére, fűtés korszerűsítésre, a használt lakásoknál már jóval nagyobb előnyt élveznek az újabb építésű vagy felújított, hőszigetelt ingatlanok a rosszabb energetikai tulajdonságúakkal szemben. A nagyobb városokban egy energetikailag felújított lakás emiatt akár 15-20 százalékkal magasabb áron adható el, mint egy hasonló tulajdonságú, de korszerűtlen ingatlan" - említi meg Kosztolánczy György.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?