21 °C Budapest

Több százezer forinttal is alacsonyabb lehet a rezsid

Pénzcentrum
2013. október 17. 14:35

Akár öt év alatt is megtérülhet a korszerűtlen családi házaknál a homlokzat hőszigetelése, vagy a nyílászárók cseréje; a felújított ingatlanokat pedig országszerte gyorsabban, illetve magasabb áron lehet értékesíteni. A tapasztalatok szerint az ingatlanvásárlók számára immár különösen fontos döntési szemponttá vált a ház vagy lakás energetikai besorolása, mivel a korszerűsített ingatlanokban az éves rezsiköltség több százezer forinttal is alacsonyabb lehet.

Egy néhány hét alatt elvégezhető felújítással 15-70 százalékkal is csökkenthetők a rezsiköltségek a családi házaknál, amivel éves szinten több százezer forint is megspórolható - derül ki az OTP Lakástakarék októberben megjelenő, "Ingatlankorszerűsítés mindenkinek" kiadványából, amely 25 különböző adottságú ház energetikai korszerűsítésének gyakorlati tapasztalatait foglalja össze. "A mintaprojekt keretében elvégzett beruházások alapján elmondható, hogy az 1970 és 1990 között épült ingatlanok esetében számítottuk a leggyorsabb megtérülést, azaz ezeknél a házaknál volt elérhető a beruházási költségekhez képest viszonyított legnagyobb energiamegtakarítás" - mondja Köntös Péter, az OTP Lakástakarék vezérigazgató-helyettese.

A korszerűségi beruházások átlagos költsége családi házaknál (a mintaprojekt keretében felújított 25 családi ház adatai alapján):

  • Homlokzati hőszigetelés: 1,7 millió forint
  • Nyílászárócsere: 730 ezer forint
  • Kazáncsere: 780 ezer forint
  • Kazáncsere és napkollektor: 2,5 millió forint

Az elvégzett korszerűsítési munkálatok tapasztalatai szerint egy homlokzati hőszigetelés akár öt év alatt is megtérülhet, ahogyan egy nyílászárócsere is a legrosszabb, G és F energetikai besorolású házaknál. A jobb kezdeti energetikai jellemzőkkel bíró épületeknél 5-10 év alatt hozhatja vissza az árát egy homlokzati és padlásszigetelést, valamint ajtó- és ablakcserét tartalmazó felújítás. Ennél valamivel hosszabb lehet a kazáncserét, valamint megújuló energiás beruházást is tartalmazó felújítások megtérülése. Összetettebb energetikai korszerűsítéssel pedig egyszerre akár 3-5 kategóriával is javulhat az ingatlan energetikai besorolása.

Konkrét példákat említve, egy 1970-ben épült családi háznál padlásfödém-szigetelést és nyílászárócserét végeztek el 1,4 millió forintból, amivel 33 százalékkal csökkent a rezsiköltség, így a számítások szerint kevesebb mint 8 év alatt megtérülhet a beruházás ára. Egy 1991-ben épült sorházi lakásnál a kazánt cserélték ki, itt a beruházás megtérülését hat és fél évre becsülték. "Bár az energiahatékonyságot növelő beruházások költségei akár milliós nagyságrendűek is lehetnek, a mintaprojekt tapasztalatai is azt mutatják, hogy a felújítások szinte mindig finanszírozhatók lennének a rezsikiadásokon megspórolt összegekből" - jegyzi meg Köntös Péter.

A felújításokban érintett ingatlantulajdonosok visszajelzései szerint a közvetlenül mérhető pénzbeli megtakarításon túl a komfortérzet is jelentősen javult a mintaprojekt felújításaiban érintett ingatlanokban, tehát nemcsak takarékosabbá, hanem kellemesebbé is váltak az érintett otthonok. "A korszerűsített ingatlanokat ráadásul értékesíteni is könnyebb, hiszen az ingatlan energetikai besorolása, a vele járó várható rezsiköltség mára fontos döntési szemponttá vált a lakásvásárlók körében. Ez az erősödő fogyasztói tudatosság többek között annak is köszönhető, hogy az ingatlan adásvételeknél tavaly óta kötelezővé vált az energiahatékonysági tanúsítvány kiváltása" - teszi hozzá Kosztolánczy György, az OTP Ingatlanpont ügyvezető igazgatója.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 25 éves futamidőre, már 8,1 százalékos THM-el, és havi 151 979 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 8,52% a THM; a K&H Banknál 8,57%; a Raiffeisen Banknál 8,72%,  az Erste Banknál 9,02%; míg az OTP Banknál 9,3%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az közvetítőhálózat tapasztalatai szerint energetikailag felújított ingatlanokból elsősorban Budapesten, a megyeszékhelyeken és a nagyobb városokban van kínálat. Ezen belül is főként a panel programban részt vett lakótelepeken, illetve a pár éve épült lakóparkokban, társasházakban lehet nagyobb számban kedvező energetikai besorolású ingatlant találni. "Érdekesség, hogy míg a családi házak esetében sokan még az olcsóbb, nem felújított ingatlan mellett döntenek, hogy utána egyénileg alakítsák át az otthont, és ennek keretében kerítenek sort hőszigetelésre, nyílászáró cserére, fűtés korszerűsítésre, a használt lakásoknál már jóval nagyobb előnyt élveznek az újabb építésű vagy felújított, hőszigetelt ingatlanok a rosszabb energetikai tulajdonságúakkal szemben. A nagyobb városokban egy energetikailag felújított lakás emiatt akár 15-20 százalékkal magasabb áron adható el, mint egy hasonló tulajdonságú, de korszerűtlen ingatlan" - említi meg Kosztolánczy György.

 

NEKED AJÁNLJUK
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 27. szerda
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM