3 °C Budapest

Ami szegényfalván házár, az gazdagfalván négyzetméterár

Pénzcentrum
2013. szeptember 16. 11:02

Az ingatlanpiacon jelenleg is találunk 2 millió forint fölötti négyzetméter áron kínált lakást - természetesen fővárosi, dunai panorámával. Erre az elmúlt évek piaci tendenciái fényében már felkaphatjuk a fejünket, de még meghökkentőbb, hogy a legdrágább és legolcsóbb négyzetméter ár között százhatvanszoros a különbség. Milliárdos kínálati ár, milliós négyzetméter árak az egyik, míg egy millió forint alatti vételár, tízezer forintos négyzetméter ár a másik oldalon.

"Bár pontosan tudjuk, hogy az ingatlan elhelyezkedése, építési módja, állapota, fenntartási költségei a legfontosabb érték meghatározó tényezők, mégis meglepő látni, mekkora különbségek adódhatnak a fenti pár paraméter megváltoztatásából." - mondta Kühne Kata, az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója.

A drágák

Képzeljünk el egy 100 négyzetméteres teraszt egy belvárosi ház tetején, ahonnan a Budai Vártól kezdve, a Margitszigeten át a budai hegyekig minden belátható. A nagyon hangulatos, hatalmas teraszhoz képzeljünk hozzá még egy 180 négyzetméteres luxus színvonalú lakást 5 szobával. Megvan? Nos, akkor ehhez a lakáshoz azonnal egy 369 milliós árcédulát is társíthatunk. Ez első hallásra soknak tűnik, de megnyugodhatunk, ennél csaknem négyszer többet is költhetünk egy fővárosi ingatlanra, ami ráadásul még nem is a Duna parton van. A zuglói diplomata negyedben 1,4 milliárd forintért - igen, az aktuális lottó ötös feléért - vehetünk egy 1400 négyzetméteres, 22 szobás, 1926-ban épült villát, egy 5000 négyzetméteres telken. A Duna parti lakás 369 milliós ára már csak azért sem kiugró, mert a fővárosi agglomerációban is elkölthetünk 1,1 milliárd Forintot egy 1500 négyzetméteres kúriára. Ezért a pénzért természetesen már repülőgép hangár és kifutópálya is jár. Meg persze borozó, vadászterem, étterem, borospince, télikert, fedett medence, szauna, fitneszterem, 32 hektáros birtok.

A 369 millió forint még a lakások mezőnyében sem a plafont jelenti. Az Otthon Centrum jelenlegi kínálatában az V. kerület szívében elhelyezkedő, két szinten 280 négyzetméteres, újszerű lakás jelenti a csúcsot a maga 450 milliós vételárával. A minimál stílusú luxuslakáshoz egy 70 négyzetméteres terasz is tartozik. Amiben a 369 milliós Duna parti lakás kitűnik a többi közül, a 2 milliót is meghaladó négyzetméter ára. Ebben a magasságban már meglehetősen ritka a kínálat, de 1,5 - 1,6 milliós egy négyzetméterre eső kínálati áron már több lakást is találhatunk, és nem csak Budapesten. "Elsőre nagyon soknak tűnhet a 2 milliós, de még a 1,5 milliós egy négyzetméterre vetített ár, de tény, hogy az ilyen ingatlanoknak is van jelenleg piaca." - mondta Déry Attila, az Otthon Centrum vezető elemzője. - "Az idei évben is regisztráltunk 1,5 milliós négyzetméter árú eladást, egy szintén dunai panorámás ingatlan esetében."

Ilyen drága lakások, illetve házak nem csak Budapesten és az agglomerációban találhatók. Siófok közelében, Töreki természetvédelmi területén egy 50 hektáros birtok eladója kínálja 650 négyzetméteres 6 szobás vidéki kúriáját, 380 millió Forintért. A birtokon egy 3,5 hektár vízfelületű halastó, illetve lovarda is található. A ház egy 5 hektáros kertben, a tó partján áll. A luxus kivitelű épülethez hangulatos fasor vezet. A Balaton partján akkor is mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk, ha vízparti ingatlanra vágyunk. A Fonyódon elhelyezkedő, 30 méteres saját partszakasszal rendelkező, 113 négyzetméteres ház 199 milliós kínálati ára nem a legmagasabb abszolút értelemben, de az 1,7 millió forintot kitevő négyzetméter ár már egyedülállóvá teszi a vidéki ingatlanok sorában, sőt ez az ár a fővárosi négyzetméter árak rangsorában is nagyon előkelő helyet foglalna el. A "Legdrágább vidéki lakás" cím jelenleg egy tatai, az Öreg tó partján álló 9 szobás, 336 négyzetméteres lakást illet meg. A 2003-ban épült lakás 4 szintjét lift köti össze, ami a mélygarázsba is leviszi a tulajdonosait. Az egyik gépészeti csemegét a központi porszívórendszer jelenti.

Az olcsók

Az álmodozást abbahagyva, kuriózumokért érdemes az árlista másik végét is átböngészni. Amíg a legdrágább lakások esetében 1,5 - 2 milliós négyzetméter árak röpködtek, az idei évben az közvetítőtársaságon keresztül eladott ingatlanok közül a legolcsóbb 890 ezer forintba került. Ezért a vevő egy összesen 70 négyzetméteres házat kapott. A tormaföldei felújítandó ház négyzetméter ára így 12 ezer forintra jön ki, ami pont 162-szer kevesebb, mint a fővárosi, dunai panorámás 2 milliós négyzetméter áron kínált lakásé. Igaz, a fővárosit nem kell felújítani. 20 ezer forintot meg nem halad négyzetméter árú ingatlanra több példát is találunk. Tiszaföldváron egy 90 négyzetméteres ház vásárolható meg 16 ezer forintos négyzetméter áron, Tápiógyörgyén 120 négyzetméternyi családi ház kapható négyzetméterenként 18 ezer forintért. Az alacsony négyzetméter árakért nem feltétlenül kell Budapestet elhagyni. A VIII. kerületben egy félszuterén, felújítandó, komfort nélküli (víz és villany a bejárati ajtónál, csatorna és gáz a közelben) 61 négyzetméteres lakást - ami valóban lakásként is van nyilvántartva - 34 ezer forintos négyzetméter áron vásárolt meg új tulajdonosa az idén. A lakás egy négyzetméterre vetített ára csaknem nyolcszor kisebb, mint a fővárosi átlagár. Az ilyen alacsony négyzetméter ár kiugró a fővárosban, annál is inkább, mivel a jelenlegi kínálatban az alsó határt egy XX. kerületi 68 ezer forintos négyzetméter áron kínált ház, illetve egy 79 ezer forintos négyzetméter árú X. kerületi lakás jelenti. "Nem szabad elfelejteni az ilyen olcsó ingatlanok esetében, hogy a felújítás, vagy önmagában csak a lakhatóvá tétel is nagy, a vételárral felérő összeget emészthet fel." - tette hozzá Kühne Kata.

A kicsik

Az árak mellett a legkisebb alapterületű ingatlanoknak is érdemes utánanézni. E szerint a csúcsot a pest megyei Csörögön kínált, könnyűszerkezetes, 10 négyzetméteres ház jelenti, a maga 3,5 milliós árával. Hasonló méretű ingatlanokat a fővárosban is lehet találni. A VI. kerületben például egy 14 négyzetméteres lakást kínál tulajdonosa 4,5 millió forintért. A lakás félszuterén, de a vezetékek újak, illetve egy galéria használható alvásra. Aki inkább a házakhoz ragaszkodik, az a XVIII. kerületben vásárolhat egy házrészt 3,1 millió forintért. A jelenleg legkisebb házrész a fővárosban 16 négyzetméteres alapterülettel büszkélkedhet. Bár a vidéki ingatlanok átlagosan tágasabbak a fővárosi társaiknál, Kaposváron is hozzá lehet jutni egy 18 négyzetméteres lakáshoz 4,5 millió forintért. A házak szerelmesei pedig Nyíregyházán találhatják meg a számításukat. A csöppnyi, 18 négyzetméteres, komfort nélküli vályogházért 3 millió Forintot kell fizetni, igaz, ezért az árért egy csaknem 3000 négyzetméteres kertet is kapunk.

Eladási árak megoszlása

Amíg a 100 milliónál drágább ingatlanok forgalma a fővárosban alig 1 százalékot, országos szinten pedig még ennél is kevesebbet tesz ki, az olcsó ingatlanok, főleg kisebb településeken, a forgalom jelentős részét adják. A KSH adatainak tanúsága szerint a 2 milliónál olcsóbb ingatlanok csak elhanyagolható részt szakítanak ki maguknak a forgalomból a fővárosban, és megyeszékhelyeken, azonban a községekben az 1 millió forintos áron gazdát cserélt ingatlanok adják az összes adásvétel csaknem egyötödét. A 2 milliónál olcsóbb ingatlanok a vidéki városokban 10 százalékot tesznek ki a teljes forgalomból.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 27. 16:06