28 °C Budapest

Távfűtéses lakásban laksz? Erre jobb, ha felkészülsz!

2013. szeptember 12. 05:17

Itt az ősz, egyre hűvösebb az idő, így hamarosan indul a fűtsi szezon. Bár szeptemberbe lépve az összes fogyasztónak számba kell vennie a fűtés indításával kapcsolatos teendőket, a távfűtéses lakások tulajdonosainak helyzete viszont speciális. A távhőszolgáltatás indításával összefüggő feladatokról a Főtáv Zrt. szakembereit kérdeztük. Interjú

Pénzcentrum.hu: Általánosságban milyen feladataik, kötelezettségeik vannak a fogyasztóknak mielőtt újra igénybe vennék a szolgáltatást?

Főtáv Zrt.: A távhőszolgáltatás a közműszolgáltatások közül speciális, abból a szempontból, hogy azt egy lakóközösség együtt veszi igénybe, ezért a távhőszolgáltatással kapcsolatos ügyintézés a lakóközösség képviselőjének (közös képviselő, vagy fűtési megbízott) feladata. Érdemes tájékozódni nála, hogy a szolgáltatási szerződés mellékletét képező üzemviteli megállapodásban milyen dátumhoz vagy külső hőmérsékleti értékhez van hozzárendelve a fűtés indítása, milyenek a szolgáltatás paraméterei (pl.: milyen átlagos hőmérsékletre kell felfűtenie a rendszernek az épületet).

Az épületek fűtésének szabályozásában a legkorszerűbb megoldás az, amikor az üzemviteli megállapodásban rögzítettek szerint a hőközpontokat szabályozó elektronika automatikusan kapcsolja ki és be a külső hőmérséklet változása szerint a fűtést. Így akkor indul el a fűtésszolgáltatás, amikor arra szükség van.

Amennyiben egy közösség nem rendelkezik megállapodással, vagy az abban foglaltaktól el kíván térni, azt megteheti eseti írásbeli megrendeléssel. Az üzemviteli megállapodásban rögzítettektől eltérő fűtésindításra vagy leállításra vonatkozó írásos kérést (lényegében megrendelést) azonban kizárólag a közös képviselőktől vagy a közgyűlés által erre felhatalmazott személytől fogad el a szolgáltató.

Mindemellett jó, ha a lakók is tudják, hogy a fűtési rendszer addig nem helyezhető üzembe, azaz a fűtést addig nem lehet megkezdeni, amíg minden lakásban, vagy a közös használatú helyiségekben be nem fejeződött minden, nyáron végzett karbantartás. Valamennyi radiátornak rendszerre kötve kell lennie nyitott (kitekert) termosztatikus szabályozó szeleppel. A nyitott termoszelep a rendszer légtelenítése miatt fontos. A zárt szelepű radiátorban rekedt levegő a fűtési rendszer bekapcsolásával megkezdődő keringetés során a szelep kitekerésével bekerül a már korábban lelégtelenített rendszerbe, amivel jelentősen csökkenhet a rendszer által leadott hőmérséklet, az elvártnál hidegebbek lehetnek a radiátorok.

Pénzcentrum.hu: Mi az, amit a fogyasztók saját maguk is le tudnak ellenőrizni, el tudnak végezni? Mire figyeljenek?

Főtáv Zrt.: A fentiekben részletezett légtelenítési probléma miatt fontos ellenőrizni, hogy a fűtés megkezdése előtt nyitva van-e minden radiátor termosztatikus szabályozó szelepe, ill. hogy nem csöpög-e valamelyik radiátor vagy cső pl. az illesztéseknél.

Pénzcentrum.hu: Mely feladatokhoz ajánlott szakember segítségét igénybe venni?

Főtáv Zrt.: A problémamentes fűtésindítás érdekében a közös képviselő kérheti a FŐTÁV szakemberek segítségét a hőközponton túli, ún. szekunder rendszer (csövek, radiátorok stb.) ellenőrzésére. De ennek a közös bejárásnak is csak akkor van értelme, ha a fűtésindításra kialakított állapotot a lakóközösség fenn is tudja tartani. Azaz a már leellenőrzött és légtelenített rendszert fűtésindítás után nem kell ismét leállítani, a vizet leengedni például egy elfeledett, túl sokáig halogatott radiátorcsere, festés, vagy meghibásodás miatt

Pénzcentrum.hu: Milyen problémák adódhatnak a hosszú állást követően? Melyek a leggyakoribbak? Milyen problémákkal, veszélyekkel járhat ez?


Főtáv Zrt.:
Alapvetően két probléma szokott fellépni. A FŐTÁV a számlához mellékelt havi hírlevelében a nyári időszak előtt rendszeresen felhívja a lakók figyelmét arra, hogy a radiátorok termoszelepét a fűtési időszak végével ki kell tekerni a maximumra. Ennek egyik oka a már említett fűtésindításkori légtelenítés elősegítése, a másik, hogy a szelep, ha sokáig zárt állapotban van, könnyen letapadhat, és így nem szabályoz. A letapadáson a szelep szétcsavarása és óvatos ütögetés általában segít.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Pénzcentrum.hu: Karbantartás nélkül mennyivel csökkenhet a fűtési rendszer hatásfoka?

Főtáv Zrt.: A karbantartás hiányából adódó hatásfok-romlás első sorban a gázfűtés készülékeire, a konvektorokra, kazánokra jellemző. A távfűtés esetében az épület rendszerében keletkező problémák okozhatnak hatásfok-romlást, első sorban a már említett levegősödés. A hőközponton túli, közös használatú rendszerek, azaz a csövek és közös helyiség fűtőtesteinek elhanyagolásából adódó lyukadás, vízelfolyás pedig fűtési zavarokhoz vezetnek.

Pénzcentrum.hu: Egy általános, fűtési szezont megelőző átvizsgálás hozzávetőlegesen mennyibe kerül a fogyasztónak (kiszállási-, és munkadíj)?

Főtáv Zrt.: A hőközponton túli rendszeren, keletkező hibák esetében - legyen az egy lakásban, vagy közös használatú helyiségben - a FŐTÁV szakemberei 10.400 Ft + 27% Áfa kiszállási díj ellenében vizsgálják ki és hárítják el a hibát. A hibaelhárítás során felhasznált anyagokat is a hiba bejelentőjének kell megtéríteni. Ennek oka, hogy az épületben, a hőközponton túl található fűtési rendszer a lakóközösség tulajdona, így annak állapotáért és karbantartásáért is a tulajdonos, azaz lakóközösség felel.

A lakóközösségeknek érdemes mérlegelni, hogy ún. Átalánydíjas Üzemeltetést Támogató Szerződést kötnek a FŐTÁV-val. A szerződéssel rendelkezők esetében ugyanis nem kell kiszállási díjat fizetni akkor sem, ha a hiba az épület fűtési rendszerében keletkezett, továbbá a hibaelhárításhoz felhasznált kisebb anyagok is térítésmentesek.

 

NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 27. hétfő
Hella
22. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem