1 °C Budapest

Figyelem, így lehet neked is filléres a rezsid!

Pénzcentrum
2013. augusztus 21. 05:11

Hetek óta egy felhő sincs az égen, s hétágra süt a nap Magyarországon. Ilyenkor a legtöbb emberben felvetődik a kérdés, miért is nem kezdünk otthonainkban is valamit az "ingyenenergiával"? Ennek egyik fő oka az áramszolgáltatók felé történő engedélyeztetés bonyolultságában keresendő. De mit is kell tudni háztartási méretű kiserőművek hálózathoz történő csatlakoztatási eljárásáról?

Immár hetek óta egy felhő sincs az égen, s hétágra süt a nap Magyarországon. Ilyenkor a legtöbb emberben felvetődik a kérdés - főként a klímaszezon miatt megugró áramfogyasztás okán -, hogy miért is nem kezdünk otthonainkban is valamit az "ingyenenergiával". Hazánkban ugyanis potenciálisan a napenergiából nyerhető a legtöbb megújuló energia. Számítások szerint Magyarországon a primerenergia felhasználás jelentős részét fedezni lehetne a nap segítségével. Mindezek ellenére iparági tapasztalatok azt mutatják, csak nagyon kevés családi házas megrendelés van az országban. Ennek egyik fő oka - a támogatások elmaradása, s a rendezetlen szabályozás mellett -, az áramszolgáltatók felé történő engedélyeztetés bonyolultságában keresendő.

Nehéz helyzetben a háztartási méretű kiserőművek
Már többször felmerült, hogy bevezetik a Metár-rendszert Magyarországon, amely szerint a szolgáltatók emelt átvételi áron vennék át a háztartási méretű kiserőművek, így a napelemes rendszerek által megtermelt energiát, mint ahogy egyébként azt teszik már régóta Bulgáriában, Szlovákiában, vagy például Németországban. Ehhez képest 2012 január elsejével - egy időben Bencsik János, volt energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkár távozásával -, még egy igen kellemetlen rendelkezés is lépett életbe, mely igencsak megnehezíti a napelemes rendszerek terjedését. Míg a korábbi jogszabály szerint az 50 kWh-nál kisebb erőművekben termelt áramot a szolgáltatóknak kötelezően át kellett venniük a fogyasztás erejéig, túltermelés esetén pedig a mindenkori szolgáltatási díj 85 százalékán, addig 2012-től a túltermelésért 22 forintot kapnak kWh-ként (ez körülbelül 50 százalékos átvételi díj - a szerk.) a kiserőművek tulajdonosai.

A napelem piac szereplői szerint az egyik legnagyobb probléma, hogy az áramszolgáltatók nagyon szigorú követelményrendszert állítottak fel, és így csak bizonyos invertertípusokat (lásd a lenti grafika 3. pontjában) engedélyeznek. Az áramszolgáltatóknál olyan feltételrendszert alakítottak ki egységesen, melyben minden invertergyárnak 4 szabványnak kell megfelelnie, míg külföldön például elég egyetlen certifikátot beszerezni. Véleményük szerint nem azzal van a gond, hogy meg kell felelni a szabványoknak, hanem, hogy a legkisebb piacon a legszigorúbb feltételrendszert állították fel. Engedélyeztetés nélkül viszont nincs háztartási méretű kiserőmű, legyen az szigetes, vagy hálózatra kapcsolt típus.

Háztartási kiserőműnek minősül az a villamosenergia-termelő berendezés, amelyre az alábbiak jellemzők:

  • a felhasználó saját kisfeszültségű hálózatához csatlakozik,
  • energiatermelő teljesítménye nem haladja meg a felhasználó rendelkezésre álló teljesítményének mértékét,
  • maximum 50 kVA a névleges teljesítőképessége (2-3 kVA beépített termelőkapacitás által megtermelt energiamennyiség egy átlagos lakás éves fogyasztását képes fedezni).

Háztartási méretű kiserőmű közcélú elosztóhálózathoz csatlakoztatása csak az adott területen működési engedéllyel rendelkező elosztói engedélyes hozzájárulásával lehetséges. Abban az esetben, ha a kiserőmű nem csatlakozik a közcélú hálózatra (szigetes rendszer, vagyis csak saját hálózatra kapcsolt), és azzal párhuzamosan nem üzemel, a kiserőmű létesítését elegendő csak bejelenteni az elosztói engedélyesnek. Saját hálózatra tehát villamosenergia-termelő berendezést, legyen az szigetes, vagy hálózatra kapcsolt típus az elosztó hálózati engedélyes tudta nélkül nem lehet csatlakoztatni! Ennek folyamata pedig igen időigényes és bonyolult - a megrendeléstől számított 1-1,5 hónap.

A szerelési munkálatok azonban ennél már jóval flottabbul mennek. A rendszer telepítése egy nap alatt elkészül, komolyabb felfordulás nélkül - kicsit kell cserepet bontani, de más átalakításra nincs szükség. A szakemberek természetesen előzetesen felmérik a tető tájolását, de a tapasztalatok szerint szinte mindenhol találni olyan felületet (egy családi házas rendszer esetén körülbelül 25 négyzetméter, ami 15 napelem-táblából áll), amely tökéletesen biztosítja a feltételeket - legrosszabb esetben pedig az elemekből lehet előtetőt is képezni a megfelelő tájolás érdekében.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

KATTINTS! Napelemet raknál a házra? Így kell adóznod utána

Az engedélyeztetési eljárás ugyanakkor a szerelési munkálatok után is folytatódik. Fontos kiemelni, hogy egy háztartási kiserőművet addig szigorúan TILOS üzembe helyezni, ameddig a kétirányú (oda-vissza mérő: a fenti magyarázó rajz 4-5 pontja - a szerk.) mérőt nem szerelte fel a szolgáltató! Ellenkező esetben a felhasználó szerződésszegést követ el. A szakszerűtlen háztartási kiserőmű szerelés és/vagy az engedély nélküli üzembe helyezés miatti kártérítési és egyéb felelősség ráadásul mindig az igénybejelentőt terheli.

 

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?