2 °C Budapest

Családi házad van? Azonnal kezdj el spórolni

Pénzcentrum
2012. szeptember 12. 05:25

Hamarosan beköszönt az ősz, s vele egy lépéssel közelebb kerülünk a felújítási szezon végéhez is. Érdemes tehát minden családi ház tulajdonosnak számba vennie, milyen energetikai felújításokat sikerült idén véghez vinni, s melyek azok, amelyre még spórolni kell a következő szezonig. Ezúttal ebben nyújt segítséget a Pénzcentrum.hu.

Az energetikai felújítások alfája és omegája

Ma a Magyarországon felhasznált összes energia 40 százalékát épületeinkben használjuk el, amelynek mintegy kétharmada a fűtés és hűtés számlájára írható. A háztartások energiafelhasználásának megközelítőleg 80 százaléka hőcélú felhasználás (fűtés, használati melegvíz, illetve főzés). Ugyanakkor a megközelítőleg 4,3 millió lakást kitevő állomány 70 százaléka nem felel meg a korszerű funkcionális műszaki, illetve hőtechnikai követelményeknek. Éppen ezért - bár nyáron sokan csak legyintenek az egészre - az egyre növekvő gáz-, villany- és vízdíjak, s az épületek természetes állagromlása miatt legvégül mindenki számára az épületek felújítása kell, hogy prioritást élvezzen. Mivel a felújítási szezon lassan a végéhez közeledik, lassan érdemes elgondolkodni azon, a következő szezonban milyen munkálatokat szeretnénk elvégezni. Ehhez természetesen előkalkulációt kell készíteni, hiszen egy-egy beruházás jókora többletterhet jelenthet a háztartásoknak. Főként egy megterhelő fűtési szezont követően.


Betiltották a villanykörtéket: ezentúl így vásárolhatsz izzót - KATTINTS!

Ha energetikai felújítás, akkor elsőként a homlokzati hőszigetelés és a nyílászárócsere szokott felmerülni, mint alternatíva. Természetesen ez nem véletlen, felmérések szerint a családi házakban csupán a jobb hőszigeteléssel és a nyílászárók cseréjével akár 60 százalékos energiamegtakarítás is elérhető - már, ha betartjuk az igen szigorú követelményeket. Homlokzatok esetében ez többnyire csak grafit vagy poliuretánhab alapú hőszigeteléssel érhető el, falazattól függően különböző vastagságban, míg az ablakok tekintetében a 3 rétegű üvegezéssel bíró, 7 légkamrás keretek tudják biztosítani a 60 százalékos megtakarítást. A két leggyakoribb energetikai beruházás hasznossága az energetikai tanúsítvány ismételt kiállításakor is szemet szúr. Felmérések szerint egy egyszerű nyílászárócserét és szigetelést magában foglaló beruházással önmagában 2-4 kategóriát javulhat egy családi ház energetikai besorolása.


Az ég kék, a nap elem

Egy családi házas napelemes rendszer, az elmúlt 16 évben tapasztalt energiaár-emelkedés ütemét előre vetítve nagyjából 6-8 év alatt behozza az árát (~1,75 millió forint), s a jelenleg tapasztalható általános villamos energia díjak stagnálása esetén is 8-10 éven belül eléri a megtakarítás a rendszer bekerülési költségét. Ugyanakkor egy befektetést csakis egy másik befektetéssel érdemes összehasonlítani. Magyarország legnépszerűbb befektetési formájával, vagyis a bankbetétekkel összehasonlítva viszont már mindjárt nem ennyire rózsás a helyzet. Az éven belül lekötött forintbetétek esetében - melyek átlagos évesített kamatlába jelenleg 7 százalék körül mozog az MNB legfrissebb statisztikái szerint - egyértelműen látszik, hogy a napelemes rendszerek egyelőre miért nem indultak rohamos terjedésnek. Arról nem is beszélve, hogy a pénzintézetek akciós kamatai ennél jóval nagyobbak is lehetnek (~10 százalék). Mint már korábban is említettük, a terjedéshez tehát elengedhetetlen az elérhető támogatások fejlesztése, de minimum az átvételi oldal ösztönzése.

Elemzésünk a témában: "Ennyi idő alatt térül meg a napelem"


Passzív építészeti megoldások

Az energiatakarékosságért - a téli, s nyári hónapokban egyaránt - nem csak iszonyatos gépesítéssel, hanem passzív építészeti megoldásokkal is sokat tehetünk. Arról nem is beszélve, hogy ezek a megoldások egyáltalán nem drágák, csak tudatos tervezői szemléletet igényelnek. Főként, hogy nem is igazán számítanak újdonságnak, hiszen többségük alapvetése a múlt építészeti irányzatainak. Az energetikai tervezés, azon belül a hővédelem passzív eszköze például az épületek árnyékolási rendszere, amelynek kialakítására egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a tervezők. A napból származó transzmissziós energia ugyanis egyszerre pozitív hatású, illetve probléma forrása is. A téli nap alacsony sugarait a beltérbe engedve jelentős fűtési költség takarítható meg, azonban nyáron a lehető legtöbb napfénytől kell megóvni a használati tereket. Minderre számos különleges kialakítású és sokszor automatikával egybeépített, motoros mozgatású árnyékoló létezik


Kitűnő példa a passzív megoldásokra egyébként a 2010-es (fent), és a 2011-es (lent) Év Háza díj nyertes alkotásai is. 2010-ben egy mindössze 29 négyzetméter alapterületű ingatlan hódította el a díjat. A Budakeszi-Makkosmárián megépült épületnél tervezési alapvetés volt, hogy anyaghasználata, viselkedése legyen visszafogott, de tudjon annyit, amit egy korszerű műszaki paraméterekkel felruházott passzívház, méghozzá a gépészet minimálisra csökkentésével. A nyári meleg kint tartásáról így nem légkondicionáló gondoskodik, hanem azt a ház maga oldja meg.


A 2011-es győztes a tökéletes tájolásnak, illetve kialakításnak köszönhetően a legnagyobb kánikulában sem igényel hűtést, és fűtési energiaigénye is igen csekély. "Fontos szempont volt, hogy az energiatakarékos szemléletről építészeti megoldások gondoskodjanak, s ne legyen szükség őrületes gépesítésre ahhoz, hogy az épület hőháztartása megfelelő legyen" - mondta el a Pénzcentrum.hu-nak korábban Földes László, a családi ház társtervezője. Az építészeti megoldásokra jó példa az épület tetőszerkezete, melyre a vaskos hőszigetelés mellett egy szellőzőrés is került. De a természetes klímaháztartásban nagy szerepe van a tornácnak, ugyanis nyáron teljes mértékben leárnyékolja az üvegfelületeket, míg télen a nappali hátfaláig engedi bejutni a napsugarakat.

Nincs pénzed a felújításra? Van segítség

Bár a legtöbb háztartás a fejét fogja, ha papírra vetve látják egy-egy beruházás bekerülési költségét, ugyanakkor arról sosem szabad megfeledkezni, hogy az energiahatékonysági felújítások szinte minden esetben finanszírozhatók lennének a fűtés- és egyéb közműkiadásokon megspórolt összegekből. Így van ez még akkor is, ha a háztartások nem, vagy csak minimális önerőt tudnak felmutatni, s így a beruházás döntő része hitelből történik. Ezt felismerve több hitelintézet is kínál jelzálogalapú hitelt lakásfelújításra. A jelenlegi magas kamatok mellett nyújtott piaci hitelek mellett augusztusban megjelentek az állami kamattámogatott kölcsönök, melyek ugyancsak felhasználhatók lakás/ingatlan korszerűsítésére. A referenciahozamtól függő támogatás mértéke 5 évig biztosít a piacinál alacsonyabb törlesztőrészletet, mely az időszak alatt folyamatosan csökken. Jelenleg három hitelintézetnél elérhető a konstrukció, ami akár lakás-takarékpénztári megtakarással is kombinálható.

 

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 27. vasárnap
Virgil
47. hét
November 27.
Advent (1.)
November 27.
Nemzetközi Aura nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 26. 19:16