Felújítod a lakást? Erre számíts, ha hozzányúlsz a gázhoz

2012. február 16. 05:37

A kivitelezőknek gyakran migrénes fejfájást, míg a legtöbb lakástulajdonosnak rengeteg elpocsékolt időt és még több kidobott pénzt jelent, ha egy felújítás során engedélyköteles gázszerelésre kerül sor. Az engedélyeztetési eljárás ugyanis akár több mint 150 ezer forintba is fájhat - függetlenül attól, hogy egy minigarzonról, vagy éppen egy családi házról beszélünk, s akkor még az elvégzendő munkálatok áráról szót sem ejtettünk.  A bürokratikus ügymenet lassúsága, a feleslegesnek tűnő, többszöri engedélyeztetések tehát mind-mind azt eredményezik, hogy sokan inkább feketén végeztetik el a kellő munkálatokat. Se szeri, se száma tehát az olyan eseteknek, amikor valaki inkább hozzá se kezd a felújításhoz, hiszen nem mindig éri meg a legális vesződést a beruházás.

Egy kezünk is elegendő ahhoz, hogy összeszámoljuk azokat az eseteket, melyek során nem kell szembenéznie egy lakástulajdonosnak a bürokratikus ügymenet bonyolultságával, melyet a gázszerelés, s főként annak törvényi előírásai jelentenek egy-egy felújítás során. Csak és kizárólag abban az esetben nem kell ugyanis gáztervet készíttetni, amennyiben gázüzemű berendezésünket (főzőlap, kazán, stb.) egy ugyanolyan teljesítményű, de új készülékre cserélnénk ki - bár ebben az esetben is fontos, hogy a berendezéshez tartozó kémény megfeleljen a mindenkor hatályos szabványoknak.

Mikor nem kell gázterv?
Abban az esetben nem kell gázterv, ha meglévő készülékek cseréjéről van szó (és csak csere, nem pedig áthelyezéssel is járó csere), s ha az új készülék:

- a réginél nem nagyobb teljesítményű,
- a régivel azonos működési elvű,
- a régivel azonos rendeltetésű,
- és a készülékek osztályozása szerint (MSZ CEN/TR 1749) az új készülék a régivel azonos alcsoportba tartozik.

A gázfogyasztó készülékek nem tervköteles cseréje során ellenőrizni kell az eredeti létesítéskor hatályban lévő vagy a GMBSZ előírásait kielégítő légellátási és égéstermék-elvezetési feltételek meglétét. E tekintetben a kémény megfelelőségének igazolásaként az időszakos és érvényes kéményvizsgálati bizonylat is elfogadható.


Minden más esetben, vagyis bármilyen fogyasztói gázvezetéket érintő szerelés (minden új létesítés, átalakítás, bővítés vagy a keretes részben felsoroltaktól eltérő készülékcsere) engedélyköteles, melyhez gáztervet kell készíttetni - ezt kizárólag gépész tervezőmérnök készítheti el. A gázterven szerepelnie kell a meglévő állapotnak, annak, hogy milyen munkákat kell elvégezni (bontások, bekötések, stb.), illetve az új rendszerről készült tervnek és, hogy milyen szabványoknak kell majd a beépített rendszernek megfelelnie, valamint pontosan meg kell jelölni a gázüzemű készülékeket is (gyártó, típus, egyéb adatok). A gázterv elkészítése általános esetben egyébként nagyjából 40-50 ezer forintba kerül.

Ez eddig mind szép és jó, itt kezdődik ugyanakkor a feketeleves. A gázműveknél ugyanis csak olyan tervre adhatnak engedélyt, amelynél az összes csatlakozó szerkezet a hatályos jogszabályoknak megfelel - ennek pedig a legrázósabb része a kémény. Budapest ugyanis köztudottan a rossz kémények világvárosa, s a kémények felújítása minden esetben költséges feladat. Éppen ezért a félreértések elkerülése érdekében még a felújítás előtt szakvéleményt kell kérni a területi kirendeltségtől, vagy a gáztervet készítő mérnöktől, mely tartalmazza a vizsgált kémények pontos állapotát, esetleges hibáit, s így meghatározza a gázterv benyújtásához elengedhetetlen, elvégzendő módosításokat.

Csak olyan kéményt szabad újra használatba venni, amelyet a megfelelő jogosítványokkal rendelkező kivitelező javított. A kivitelezőnek nyilatkoznia kell a megfelelő technológia betartásáról, jogosultságairól, valamint a beépített anyagok minőségéről. A javítás utáni használatot engedélyező szakvéleményt csak a kivitelezői nyilatkozat benyújtása után adja ki a területi kirendeltség, célszerű tehát a fentieket a kivitelező kiválasztásánál figyelembe venni.

Fontos azonban azt is megjegyezni, hogy csak végleges kéményseprőipari szakvélemény birtokában lehet beadni a gáztervet. Tovább bonyolítja a dolgot ugyanakkor, hogy a végleges szakvéleményt a legtöbb esetben csak a kéménybe kötött készülék felszerelését követően, sikeres nyomáspróba esetén adnak ki. Elviekben ez azt jelenti, hogy egy szétvert lakásban fel kell szerelni a vadonatúj készüléket, és azt onnan később, a munkálatok alatt sem lehet eltávolítani. A gyakorlat ugyanakkor az, hogy a legtöbb kivitelező - vállalva a jogi kockázatokat - még a felújítás előtt, de már a szakvélemény birtokában leszereli, majd a munkálatok végeztével ismét telepíti az adott készüléket. Hiszen gondoljunk csak bele egy felújítás alatt álló fürdőszobában például elég nehézkes lenne egy telepített készülék mögött felrakni a csempét.

 

NAGYÍTÁSHOZ KATTINTS A KÉPRE


Ha mindezzel megvagyunk, vagyis megkaptuk a végleges kéményseprő-ipari szakvéleményt, valamint elkészült a gépészmérnök által készített gázterv, akkor benyújthatjuk a dokumentációt az illetékes gázművekhez. Bár a benyújtástól számított 15 napon belül el kellene bírálni a terveket, azonban ez csak abban az esetben reális, ha a dokumentáció hiánytalan, illetve a tervezett kialakítás minden előírásnak megfelel. A gyakorlat ugyanakkor az, hogy a bürokratikus ügymenet rendkívül megnehezíti, s lelassítja a folyamatot. Sokszor ugyanis úgy tűnik, hogy a különböző ügyintézők a jogszabályokat eltérően értelmezik, s így nem egyértelmű, hogy pontosan mi is az elvárás.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Amennyiben a terv nem megy át a rostán, akkor vagy hiánypótlás, vagy rosszabb esetben a terv átdolgozása szükséges. Ez természetesen pluszköltséggel jár. További csavart jelent a bürokrácia fogaskerekében, hogy az ügyintézők hivatalosan nem értesítik a tervezőt a terv elfogadásának állapotáról, így gyakran húzódik az ügymenet akár 1-1,5 hónapig is - lassítva ezzel lakásunk felújítását. Ezt elkerülhetjük azzal, hogy a beadást követően rendszeresen érdeklődünk (megbízott gépészmérnökünk) az ügyintézőnél.

Egyetlen lehetőségünk van arra, hogy némileg elé tudjunk menni a dolgoknak, és végre megkezdődhessenek a munkálatok. Amennyiben még nem rendelkezünk elfogadott gáztervvel, akkor a gázóra leszereltetését a gázszolgáltatótól közvetlenül is kérhetjük, mely után megkezdhetjük a bontási munkálatokat. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy ebben az esetben az ügymenet végén csak a szolgáltatótól közvetlenül rendelhetjük meg a gázóra visszaszerelését, mely nagyjából 10 ezer forinttal kerül többe, mintha a jóváhagyott gázterv birtokában a MEO-tól rendeljük meg egy ütemben a le-, és felszerelést.

Amennyiben végigvergődött gáztervünk a bürokrácia tengerén, s birtokunkban van az elfogadott gázterv, akkor végre nekiállhatunk a kivitelezésnek - természetesen szigorúan tartva a tervben foglaltakat. Azonban itt még nem értek véget megpróbáltatásaink. A kivitelezés végén a gázművek műszaki ellenőrzési osztálya (MEO) végzi el ugyanis az elkészült rendszer ellenőrzését, melyről pozitív esetben egy tanúsítványt állít ki számunkra. A MEO-s szakvélemény ingyenes, azonban abban az esetben, ha elsőre nem fogadták el a rendszert, akkor a további kiszállásonként újból a pénztárcánkba nyúlhatunk. Sok bosszúságot okoz, hogy az ellenőrzést végző szakemberek csak egy viszonylag tág időhatárt (4-6 óra) adnak meg az ellenőrzésre, így sokszor hosszú órákat várhatunk rájuk (munkaidőben!).

Az átadás során az ellenőrzést végző szakember a beállástól (tervezési-kivitelezési határ) kiindulva, a terv mentén felülvizsgálja az egész rendszert. Ellenőrzik egyebek között a mérőhely kialakítását, a bilincsezést, a csővezetést, a lejtést, a készülékek kötését. Mire lezajlik a három nyomáspróba (szilárdsági, tömörségi, készülék tömörségi) az egyébként igen tekintélyes dokumentáció is elkészülhet (nyomáspróba-jegyzőkönyv, gázszolgáltatói szerződés). Ezután egyébként a kivitelező számára csak a csövek festése, illetve esetlegesen a védőszekrény kialakítása marad hátra ahhoz, hogy megindulhasson a tényleges gázszolgáltatás.

Ha tehát megvan végre a várva várt papír a MEO-tól, akkor kérhetjük az óra visszaszerelését - attól függően, hogy kitől is rendeltük azt meg korábban (a fenti folyamatábra A, ill. B esete). Amennyiben gázterv birtokában vágtunk neki a bontásnak, akkor ezt többnyire a MEO végzi, ha a leszerelést közvetlenül a szolgáltatótól rendeltük meg, akkor pedig kizárólag tőle kérhetjük az óra visszaszerelését is. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a két osztály között átjárás nincs!

Itt azonban még mindig nem értek véget megpróbáltatásaink. Amennyiben szükségünk van a gyártó garanciájára is (például egy több százezer forintos kazán esetében ez nem árthat), akkor várhatunk a cég szakembereire, hogy ők is végezzék el az ellenőrzést. Ennek költsége gyártófüggő, azonban általánosságban kijelenthető, hogy az olcsóbb termékek gyártói plusz költséget számolnak fel a kiszállásért, míg a drágábbaknál ez ingyenes.

 

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 16. vasárnap
Jusztin
24. hét
Június 16.
Apák napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 15. 19:20
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem