1 °C Budapest

A gázszerelés buktatói: köti az ebet a karóhoz a Főgáz

2012. február 18. 08:07

A Pénzcentrum.hu "Felújítod a lakást? Erre számíts, ha hozzányúlsz a gázhoz" c. cikkében az engedélyköteles gázszerelés nehézségeire, s a bürokratikus ügymenet visszáságaira hívtuk fel olvasóink figyelmét. Mivel cikkünk témáját elsősorban a lakosság, illetve a szakemberek - gépésztervező mérnökök, kivitelezők - szemszögéből közelítettük meg, így szükségét éreztük, hogy megszólaltassuk a szolgáltatókat is. Éppen ezért megkerestük a Főgáz szakembereit, akik készséggel álltak rendelkezésünkre. A kérdéseinkre kapott válaszokat ezúttal a legapróbb változtatás nélkül osztjuk meg olvasóinkkal.

Pénzcentrum.hu: Mi az oka annak, hogy ilyen bonyolult az engedélyeztetési eljárás?

Főgáz:
Az engedélyezési eljárás egyáltalán nem bonyolult a tervezőnek 4 példányban műszaki dokumentációt kell benyújtania, amit a weboldalunkon megtalálható technológiai utasítás alapján kell elkészítenie. A jóváhagyott terv birtokában el lehet kezdeni a kivitelezést, ennek befejeztével társaságunknál műszaki-biztonsági ellenőrzésre be kell jelenteni az elkészült munkát. A műszaki-biztonsági ellenőrzés sikeres elvégzése és a mérő felszerelése után a gázszolgáltatás elindítható.

Az engedélyeztetési eljárás a jogszabályi előírásoknak megfelelően történik, azaz 15 munkanapon belül a felülvizsgálatra beadott tervet jóváhagyjuk, ha az a vonatkozó rendelkezéseknek megfelelő. Az elmúlt évben kb. 8000 tervet hagytunk jóvá ezek átfutási ideje 6-12 munkanap között változott. A műszaki-biztonsági ellenőrzést szintén az előírásoknak megfelelően 15 napon belül elvégezzük.

Fontos tudni! A jogszabályokban lévő előírások egyrészről egy szabályozott működési keretet adnak az elosztó társaságoknak, hogy milyen eljárási rendet kell alkalmazni az adott folyamat során, másrészt minden megkötés az élet- és a vagyon védelmét szolgálja. Sok esetben az engedély nélküli átalakítás tragikus következményekkel is járhat (pl. CO mérgezés).

 

NAGYÍTÁSHOZ KATTINTS A KÉPRE


Legtipikusabb szabálytalan esetek:

- Fokozott légzárású nyílászárók beépítése lakásfelújítás során - ha nem szerelnek be légbevezető elemet megváltozik a lakás és a nyílt égésterű gázkészülék légellátása (tragédiához vezethet).

- Kéményes nyílt égésterű berendezés mellett páraelszívót működtetnek reteszelt működési kapcsolat beépítése nélkül - ha az egyik berendezés működik, akkor a reteszelés megakadályozza, hogy a másik működhessen - (tragédiához vezethet).

- Nem megfelelő a kémény állapota (tragédiához vezethet)

Fontos tudni! Társaságunk tervezői tanácsadó irodát működtet központi telephelyünkön, ahol a tervezők segítséget kérhetnek munkatársainktól, ha valamilyen problémás esettel állnak szemben.

Pénzcentrum.hu: Miért tarthat akár hónapokig is az engedélyeztetési eljárás?

Főgáz:
Ha a tervező, kivitelezésre alkalmatlan, a vonatkozó jogszabályoktól eltérő műszaki megoldásokat tartalmazó tervet nyújt be, akkor azt egy jegyzőkönyvvel együtt javításra visszaadjuk. Arra nincs ráhatásunk, hogy a javított tervet felülvizsgálatra ismételten mikor nyújtják be hozzánk.

A hibás tervek javíttatása az ügyfél érdekében történik, hogy a kivitelezésre kerülő rendszer a műszaki-biztonsági előírásoknak megfelelően legyen megvalósítva.

Pénzcentrum.hu: Miért ilyen drága az engedélyeztetési eljárás?

Főgáz: Az egyetemes szolgáltatásra jogosult ügyfelek esetében a tervfelülvizsgálat ingyenes. Csak abban az esetben kell fizetni, ha az adott tervet javításra vissza kell adnia a tervezőnek.

A műszaki biztonsági felülvizsgálat is ingyenes az egyetemes szolgáltatásra jogosult ügyfelek esetében. Ha az ellenőrzés sikertelen eredménnyel zárul, akkor annak díját a ráfordításnak megfelelően számlázzuk a megrendelő felé.

Pénzcentrum.hu: Miért nem lehet az ellenőrökkel konkrét időpontot egyeztetni?

Főgáz: Egy munkatárs egy napra több (6-8) műszaki-biztonsági ellenőrzési feladatot is kap. A munkaszervezés során az esetlegesen felmerülő kéréseket a lehetőségekhez mérten próbáljuk figyelembe venni (délelőtt vagy délután), azonban az nem biztosítható, hogy minden ügyfélnél az általa kért időpontban történjen meg az ellenőrzés.

Pénzcentrum vélemény
Bár tökéletesen egyetértünk azzal, hogy a biztonsági kockázata a gázvezetékkel kapcsolatos munkálatoknak semmiképp sem elhanyagolható - s így a törvényi előírások, szabványok betartása elengedhetetlen -, mindazonáltal véleményünk szerint a bonyolultnak tűnő bürokratikus ügymenet lebonyolításán lenne még mit csiszolni. A szolgáltatói, és a megrendelői (mérnök, kivitelező, lakosság) oldal közötti nézetkülönbségek ugyanis egyértelműek, melyek mindkét fél részéről érdekeik újragondolását indokolná. Összefoglalva tehát nem az engedélyeztetés szükségessége és költsége az elfogadhatatlan, hanem az ügymenetben általában tapasztalható rosszindulat és átláthatatlanság - mely egyébként azt eredményezi, hogy a legtöbb megrendelőnek görcsbe szorul a gyomra, ha engedélyköteles gázszerelésre kerül sor.

 

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 27. 08:07