26 °C Budapest

Százezret is kereshetsz a lakásoddal éjszakánként

Pénzcentrum
2013. április 6. 08:02

"Budapest legszebb lakásába" szólt az Airbnb meghívója, a cégé melynek honlapja segítségével bárki könnyen kiadhatja lakását turistáknak hosszabb-rövidebb időszakra. A rendszert már bemutattuk itt a Pénzcentrumon, így most inkább a lakásra koncentráltunk, mellyel akár százezer forintot is kereshetünk egy éjszaka alatt.

Budapest legszebb lakása helyett inkább egy hatásvadász, semennyire sem otthonos, steril hely fogadott minket a Király utcában. Lakni mi tuti nem akarnánk itt, de tökéletes helyszíne lenne egy vígjátéknak, melynek főszereplője álmai nőjét akarja elcsábítani és azért sok évig spórolt pénzéből kibérli ezt a lakást, de végén persze rájönnek, hogy a pénz semmit sem számít és egy szerencsének köszönhetően egy sokkal kellemesebb helyen tölthetik majd az örökkévalóság azon részét, amíg még meg nem halnak.

Az Airbnb rendszere és maga a közösségi lakáskiadás jól vizsgázott és működik, bár az adózás körül még vannak problémák, de erről lejjebb. A cég rendszerével biztonságosan kereshetünk ingatlant, ahol szívesen megszállnánk egy nyaralás alatt. A rendszer nagyon biztonságos, a fizetést a cég intézi, mindkét fél biztosítva van. Még a lakást is kaució védi bármilyen kár esetén, meg ígéret szerint hamarosan egy 1 millió dolláros garancia, amit más országokban már biztosít az Airbnb. A rendszer működéséről korábbi cikkünkben tovább olvashatsz >>

Amikor láttuk, hogy milyen jól működik a rendszer még egy aktív házigazdát is felkutattunk, aki elmesélte, hogy milyen viszontagságai is vannak a legújabb lakásbiznisznek. Ha érdekelnek a tapasztalatok itt elolvashatod a teljes cikket. >>

Jelenleg a rendszerben 1500-an próbálják kiadni lakásukat vagy egy szobájukat az ide érkező turistáknak. Jellemző szám, hogy szilveszterkor ezer lakást ki is vettek, tehát jelentős forgalomról van szó. Miközben a sajtótájékoztatón kicsit elfelejtették, hogy sokan tényleg az otthonukat adják ki, könyvekkel, foltos kanapéval és minden lakott ingatlant jellemző kis kényelmetlenségekkel, sokan kevéske jövedelmüket szeretnék kiegészíteni a bérbeadással. Az úgy tűnt a végnél is tudják, hiszen a prezentációt tartó PR vezető elmondása szerint is a rendszer lényege, hogy "a jelenlegi nehéz gazdasági környezetben kihasználatlan tereik kiadásával felhasználóink extra bevételhez juthatnak, miközben hasonló gondolkodású emberekkel ismerkedhetnek meg".

Ennek a szellemiségnek egy szikrája sem volt érezhető ebben a lakásban. De, ahogy megtaláltuk a honlapon, 73- 100 ezer forintért adják ki egy éjszakára a vendégek számától függően.

Ha tovább keresgélünk a rendszerben rájövünk, hogy miért is éri meg regisztrálni utazóként is az oldalon. A budapesti lakások között is találunk jóval 10 ezer forint alattit, ami igen kedvező ár egy ide érkező család számára. Persze érthető, hogy miért nem egy ilyen lakásban tartanak sajtótájékoztatót, hiszen talán egyikbe se fér be egy ekkora presszógép mint ide, és Latte nélkül egy újságíró sem ír egy szót sem, így a légszívmelengetőbb, amit ebben a lakásban megfigyelhettünk az volt, amikor a szomszédba mentek át a PR-os lányok kölcsön hosszabbítóért.

Milyen lakással kereshetünk 100 ezret egy éjszaka alatt?

Tehát, ha 100 ezret akarunk keresni egy éjszaka alatt szükségünk lesz egy 118 négyzetméteres lakásra a város központjában. Egy fürdőszobára, ahol egyszerre egymás mellett akár hárman is zuhanyozhatnak, egy másikra, ahol legalább egy 007-es fel van festve. A többit a további képeken is megnézhetjük.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 25 éves futamidőre, már 8,1 százalékos THM-el, és havi 151 979 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 8,52% a THM; a K&H Banknál 8,57%; a Raiffeisen Banknál 8,72%,  az Erste Banknál 9,02%; míg az OTP Banknál 9,3%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Van még mosó- és szárítógép, edzőterem és medence, bár ez utolsó kettőt nem láttuk, de elhisszük, hogy a ház valamelyik részében tényleg megtalálhatók ezek és nem a tulajdonos adta meg rosszul a leírásban az adatokat. Ezeket egyébként minden hirdetésnél magunk adjuk meg, és a vendégek akár ezek alapján is kereshetnek lakást.

Alig esett szó a talán legfontosabb kérdésről, ami most izgathatja az olvasókat. Hogyan kell adózni a bevétel után, amit lakáskiadásból szerzünk. Erről minden esetben a bérbeadónak kell gondoskodnia, az Airbnb ebben nem segít. Pedig adózni biztosan kell, hiszen a hasonló üzletszerű tevékenységre a más bérbeadásoknál érvényes mentesség se mérvadó.

Kapcsolódó elemzésünk: Miért érdemes most lakást venni? Itt a válasz az albérleteseknek


És ami még 100-ezerért se jár. Latte és reggeli a lakásban.

 

NEKED AJÁNLJUK
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 26. kedd
Jusztina
39. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM