Miért érdemes most lakást venni? Itt a válasz az albérleteseknek

Pénzcentrum
2013. április 3. 05:27

A betétekért alig fizetnek valamit, érdemes tehát újra ingatlant venni befektetési céllal? És mi van, ha azonnal költöznénk, de nincs egy petákunk sem? Örök dilemma a lakás keresők előtt, hogy albérletbe költözzenek vagy próbáljanak maguknak végleges otthont találni. A Pénzcentrum.hu lakásteremtési cikksorozatának második része arra keresi a választ, hogy most érdemes-e ingatlant vásárolni.

Általánosságban elmondható, hogy akkor érdemes albérletet választani saját lakás vásárlása helyett, ha a bérleti díjak alacsonyak, a lakáshitelek túl drágák vagy épp az ingatlanok vannak túlértékelve. De jelenleg a lakásárak a mélypontjukon vannak, a kamattámogatott hiteleknek köszönhetően olcsón juthatunk kölcsönhöz, amit akár szocpollal is kiegészíthetünk és az albérletek egyáltalán nem lettek olcsóbbak, mint 4-5 éve.

Betét vagy saját lakás?

Sokan a csökkenő betéti hozamok miatt szeretnének lakást vásárolni, befektetésként. Az akciós betéti hozamok épphogy elérik az 5,5-6 százalékot akciós feltételekkel, új megtakarítás esetén, átlagosan csak 5 százalék körüli hozamra számíthatnak a most megtakarítók. Ha minden banki költségtől és kamatadótól el is tekintünk, ez 10 millió forint esetén évi 500 ezer forint kamatot jelent évente. Nézzük meg, hogy ennek 1/12-ed részéért milyen albérletbe tudnánk beköltözni (hiszen havi bontásban ennyi hozamot kaphatunk) és 10 millióért milyen ingatlant tudunk ma vásárolni Budapest belvárosában.

Forrás: albérlet.hu bérletidíj 43e/hó

Albérletet az albérlet.hu-n, eladó lakást az ingatlan.com-on kerestünk. Előbbi esetén 43 ezer forint volt a maximum, amit hajlandóak lennénk kifizetni, vásárlás esetén pedig 10 millió forint. (végül 9,5 millióért találtuk meg az alábbi lakást, de a konyhabútor hiánya és egyéb költségek, mint az illeték miatt számolhatunk 10 millióval)

Forrás: ingatlan.comirányár: 9,5 millió


A kérdés már csak az, hogy az ingatlan vagy 10 millió forint ér majd többet, akkor amikor legközelebb költözni akarunk. A pénz biztosan inflálódik, tehát már nem vehetjük meg egy év múlva ugyanazt, mint ma a pénzünkből. A lakásárak is csökkenhetnek, mint ahogy drasztikusan tették is az elmúlt 5 évben, de 2012 óta az látszik, hogy az ingatlanok értéke nominális szinten nem változik, sőt reál értelemben is már stagnálásról beszélhetünk. Előbbi azt jelenti, hogy a pénz értékének romlásával együtt csökken az ingatlan értéke is, míg a reál értelemben vett stagnálás már az infláció mértékével megegyező értéknövekedést jelent forintban.

Azt látjuk tehát, hogy rosszabb minőségű ingatlanba lehet költözni 10 millió forint kamataiból, mint ha ezt az összeget egy lakás vásárlására költjük. Ráadásul a jelenlegi kamatpálya lefelé mutat, tehát egyre kevesebbet várhatunk a pénzünk után, míg a bérleti díjak növekednek.

Nincs elég pénzed, érdemes belevágni a lakásvásárlásba?

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Olcsóbb lehet-e a hitelt fizetni, mint egy albérlet? Legfőképp jól kereső, de nagyobb megtakarítással nem rendelkező fiatalok bérelnek lakást azért, hogy jobb körülmények között lakhassanak. Önerő nélkül, egyedülállóként nehéz, de nézzük meg, hogy igaz-e, hogy ilyenkor érdemesebb albérletben maradni?

Tavaly jelentek meg az új kamattámogatott hitelek, melyek költségei 5 évig jóval a piaci átlag alatt vannak. Az 5. év letelte után a kamattámogatott időszak lejártával a piaci kamatokat kell fizetni, ami a jelenlegi csökkenő kamatpályának köszönhetően jóval alacsonyabb lehet addigra, mint akár a mostani 9-10 százalékos átlag. A hitelfelvételt még így is meg kell gondolnunk, a hasonló minőségű ingatlanok vételára és a szükséges hitel költsége havonta magasabb lehet, mint az albérleti díj. A költségeket úgy csökkenthetjük, ha hosszabb időszakra vesszük fel a hitelt, így a havi törlesztőrészlet csökkenhet.

Egy körülbelül 15 millió forintos, jó elhelyezkedésű ingatlan bérleti díja 80 ezer forint körül alakul, de már 10 millió forintos hitel esetén is legalább 15 évre el kell nyújtanunk a törlesztést, ha nem akarunk a banknak többet fizetni havonta. Persze a futamidő végén legalább lesz egy ingatlanunk, amit akár a hitel lejárta előtt értékesíthetünk, bár ekkor a hitel előtörlesztésének díja 2 százalék is lehet.

Honnan szerezzünk önerőt?

Bár most még csak új lakás vásárlása esetén érhető el a szocpol, de már törvényalkotási fázis végén jár az a javaslat, amivel már a használt lakásokhoz is igényelhető lesz állami támogatás, a félszocpol. Azok akik nem tudják még, hogy miből vásárolják meg új otthonukat, holnap választ kaphatnak kérdéseikre cikksorozatunk harmadik darabjából.

Az új lakások négyzetméter ára is csökkent az elmúlt években, ezekre a lakásokra a családosoknak vagy tervezőknek jár akár 3 millió állami támogatás. Ezt kizárólag új, 2010. január 1. után kiadott építési engedéllyel rendelkező új lakás építésére vagy e dátumot követően kiadott használatbavételi engedéllyel rendelkező új lakás megvásárlására igényelhetjük, ami akár az önerőt is kiválthatja.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. május 26. 20:12
Ha ész nélkül osztogatod a pénzt a választás előtt és ezer-ezerötszáz milliárd forintos lyukat ütsz...
MEDIA1  |  2022. május 26. 19:19
People Group néven folytatja tevékenységét a jövőben a 1080p Reklám- és médiaügynökség – közölték la...
Bankmonitor  |  2022. május 26. 15:30
2022. első negyedévében korábban sohasem látott mélységbe zuhant a születésszám, így még egy lépésse...
MNB Intézet  |  2022. május 26. 10:43
A közösségi média nemcsak mindennapi privát életünkre van hatással, hanem a gazdaságra is. Talán nem...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?