12 °C Budapest

Végre itt a lehetőség? Így szerezhetsz pénzt lakásvásárláshoz

Pénzcentrum
2013. április 4. 05:27

A magyar családok nagy része közel öt éve nem tudta felújítani lakását, költözésről meg még kevesebben álmodhattak az elmúlt években. A forint lakáshitelek kamatai az egekbe szöktek, kölcsönből lakást venni biztosan nem érte meg. Tavaly azonban három olyan dolog is történt, ami megváltoztathatja ezt a helyzetet: megjelent az új kamattámogatás és a szocpol, valamint a jegybank kamatvágásainak köszönhetően a piaci alapú hitelek is egyre elérhetőbbek. Könnyen lehet, hogy a nyomott lakásárak és az olcsóbb hitelek miatt 2013-ban érdemes házat/lakást venni. De hogy teremtsük elő rá a pénzt? - a Pénzcentrum.hu Otthonteremtési cikksorozatának harmadik részében erre válaszolunk.


Már 5 éve folyamatosan esnek az ingatlanárak országszerte és Budapesten is. A frekventált fővárosi kerületekben ez a trend némileg megakadni látszik, de nem lehet tudni, hogy hol a mélypont. Az viszont látszik, hogy 2013 teljesen más lehet, mint az elmúlt 5 év, hiszen olyan feltételek változtak meg, amik nagyban kedveznek a lakásvásárlóknak. Az elmúlt fél évtizedben rengetegen lehetnek azok, akik nem költöztek, vártak a megfelelő időpontra, ami lehet most a szocpol és a kamattámogatott hiteleknek köszönhetően elérkezett. A piaci hitelek kamatkilátásai is kedvezőek, a jegybank folyamatos kamatcsökkentései miatt több éves mélypontjukon vannak a költségek. A végtörlesztés káros és negatív hatásainak nagyrészt vége.

Korábbi cikkünk: Miért érdemes most lakást venni? Itt a válasz az albérleteseknek

Már használt lakásra is igényelhetünk szocpolt?

Jó hír a használt lakás vásárlóknak, hogy a sajtó értesülései szerint törvényalkotási fázis végén jár a használt lakás vásárlására is igényelhető félszocpol törvénytervezetének elfogadása. Ezzel a teljes összegű, új lakás vásárlására költhető támogatás is bőkezűbbé válhat

Az NGM szakértői által tervezett változtatások az alábbi fontosabb módosításokról szólnak:

- A lakásépítési támogatás mértékének emelése, hogy a maximális összeg megközelítse a korábban hatályban volt szocpolt (két gyermek esetén megközelíthesse pl. a 3 millió forintot is)
- A jelenlegi legalább kettő helyett már egy gyermek után is járna támogatás
- A lakás alapterület-minimuma a jelenlegi 60 négyzetméter helyett 45 négyzetméter lenne
- Használt lakás vásárlásához bevezetnék a "félszocpolt", ami az új lakásokra vonatkozó alaptámogatás összegének az 50%-a
- Kettő vagy több gyermeket nevelő családok számára a "félszocpolt" meglévő lakásuk bővítésére is elérhetővé tennék a számlákkal igazolt költségek legfeljebb 50%-a erejéig.

Nagy segítség a családoknak, hogy a most várható módosítások nyomán már kisebb alapterület esetén is járhatna a szocpol és használt lakás esetén is van esély a támogatás bevezetésére. Ennek összege a korábbiakhoz hasonlóan három tényezőtől: 1. a lakás alapterületétől, 2. a gyermekek számától, 3. a lakás energiaminősítésétől függene. Használt lakás esetén a feltüntetett összegek felével lehet majd számolni.


Az olcsó, kamattámogatott hiteleknek most sincs a szocpolhoz hasonló kikötése, tehát akár használt lakásra is lehet igényelni, az ingatlan értéke pedig elérheti 20 millió forintot is.

A kamattámogatott hitelek kamata, valamint a nyújtott kamattámogatás mértéke egyaránt a jogszabályban meghatározott referenciahozamhoz (az Államadósság Kezelő Központ által meghirdetett súlyozott átlag állampapírhozamhoz) kötött, s egyre alacsonyabb . A támogatás mértéke január elsejétől emelkedett, mert már állandó az első 5 éves időszakban. A kamattámogatott hitelek támogatása a referenciahozamokkal együtt csökken, ám a hitelkamat egy törvényi kitétel miatt nem csökkenhet 6 százalék alá. Már nincsenek nagyon messze ettől az értéktől a bankok ajánlatai, sőt több helyen még kedvezményeket is kaphatunk. A legjobb előzetes ajánlatokat a BankRáció.hu hitel összehasonlító oldalon érdemes keresgélni, ahol személyre is szabhatjuk a bankok ajánlatait. Ezek ismeretében érdemes felkeresni a bankfiókokat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A legkedvezőbb hitelek kamatai elérik a 6 százalékot, ennél lejjebb a kamattámogatás szabályai miatt nem mehetnek már a hitelköltségek. Többgyerekes, új lakást vásárlóknak tehát olcsóbb hitelre már felesleges várni, de a használt lakás vásárlók sem kaphatnak már a következő időszakban (ami akár több év is lehet) lényegesen kedvezőbb forint hitelt.

Hol igényeljünk szocpolt és kamattámogatott hitelt?

Érdemes lehet egy banknál elintézni a szocpolt és hiteleket is, hiszen így megfelezhetjük a kapcsolódó banki költségeinket. Összeszedtük azokat a bankokat, ahol egyszerre is igényelhetünk kamattámogatott hiteleket és szocpolt. Jelenleg a nagyobb bankok közül négynél, az FHB-nál, K&H-nál, OTP-nél és az MKB-nál érhető el a szocpolként közismertebb lakásépítési támogatási rendszer . E négy pénzintézetben is kínálnak támogatott lakáshiteleket, ám a jelenleg működő kétféle konstrukció összes lehetséges módozatát csak az FHB-nál és az MKB-nál lehet megtalálni. Máshol nem kínálják az összes államilag támogatott lakáshitel lehetőséget.

A táblázat végén feltüntettük azokat a bankokat is, ahol még elérhető a 2009-es kamattámogatás, amely keretében nem 5, hanem 20 évig kaphatnak állami segítséget a lakásvásárlók. Ennek a feltételei jóval szigorúbbak, mint az új kamattámogatásnak. A támogatás csak bizonyos életkor alatt igényelhető és csak új lakás vásárlására és korszerűsítésre folyósítják a hitelt. A tapasztalat azt mutatja, hogy aki szocpolra jogosult az ezt a kamattámogatást is tudja kérni a bankfiókokban.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. február 23. 12:27
Február 26-án, hétfő este indul a Spíler TV új szórakoztató jellegű sport talk-showja, a Spíler Stad...
Kiszámoló  |  2024. február 23. 12:16
A balsors néha már belesodort a Telekom ügyfélszolgálatának Vandának csúfolt szivatógépének karmai k...
Bankmonitor  |  2024. február 23. 07:57
Közeleg a tavasz, a lakásfelújítások, kisebb javítások ideje. De vajon érdemes kivárni a munkálatok...
Holdblog  |  2024. február 23. 06:51
Az ópiátjárvány kitöréséhez és elszabadulásához akarva-akaratlanul a gyógyszeripar és az egészségügy...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 23. péntek
Alfréd
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem