Lakásoddal is kereshetsz egy kis mellékest

Pénzcentrum
2012. április 15. 07:47

Elsődleges célunk már nem a megtakarítás, hanem egy kis mellékes keresése. Ez hangzott el az OTP megtakarítási indexének heti bemutatásakor. Lakáskiadás egy iylen egyszerű egyszerű módja lehet a pénzkeresésnek, legfőképp a fővárosiak tudnak egy kis mellékeshez jutni így. Az interneten nem is olyan nehéz már alkalmi lakótársakat találni, akár havi több tízezer forintot is kereshetsz ezzel.

A cikket megírását a már említett Öngondoskodási Index inspirálta, hiszen ma már az jól látszik, hogy egyre kevesebben tudnak Magyarországon megtakarítani. Lehetséges, hogy nő a magas jövedelműek félre tett vagyona, de emberek többsége az elhúzódó válság alatt csak veszített megtakarításaiból. Panaszkodás helyett azonban érdemes megoldást találni a kialakult helyzetre. A lakás kiadás egy ilyen lehetséges alternatíva lehet és szerencsére egyre több olyan oldal létezik az interneten, ahol viszonylag könnyen találhatunk fizető vendéget.

Egy ilyen pl az Airbnb.com, ahol regisztrációnál megadhatjuk lakásunk adatait, szabad helyek számát stb. Ha a beépített térképen megadjuk címünket, láthatjuk, hogy a környéken mennyiért kínálják a hasonló szállásokat. Ez alapján könnyebb beárazni és már csak várni kell az érdeklődőket. Persze megadhatjuk a lakásunk házi szabályait, vagy felszereltségét. Ezzel szűkítve a szívesen várt vendégek körét.

A lakáskiadás veszélyekkel is jár, az egész itt is legfőképp a bizalomra épül. Különösen igaz ez a saját lakás kiadásánál. A vendégekről eleinte alig tudhatunk valamit, a facebook ismerőseinek számán kívül mások visszajelzései segíthetnek, kit érdemes vendégül látni. Miután megegyeztünk a részletekben láthatjuk a telefonszámát és a nevét is a bérlőnek, de mindeddig a rendszer titkolja ezeket az adatokat. A fizetés sem kézből kézbe történik. Ezt is teljes egészében a rendszer kezeli, így legalább nem kel félnünk, hogy nem kapjuk meg a pénzünket, hiszen az már az utalás előtt be kell fizetnie a bérlőnek.

Elsősorban budapesti, legfőképp belvárosi lakások esetén lehet igen szépen keresni. Többféle megoldással találkoztam már azoktól, akik így adják ki lakásaikat. A legtöbbjük teljes lakását is odaadja, amíg ő barátainál vagy barátnőjénél tölti a napokat. De van olyan is, aki csak akkor hajlandó másnak átengedni szobáját amikor épp nincs a városban. Kicsit olcsóbban egy szobát is ki lehet adni, ekkor alig kell kompromisszumot kötni, azoknak akik többszobás lakásban laknak.

Magyarországon jellemzően nagy az ingatlantulajdon aránya, szinte mindenkinek van saját lakása, a bérlés nem jellemző. A lakáskiadás szabályozása viszont nagyrészt hiányos. Nem védi se a kiadót, se a bérlőt, különösen rövidtávra kiadni lehetetlen. Ezt a hiányosságot a rendszer áthidalja, 3 százalékos díjért cserébe minden pénzforgalom egyszerű és biztonságos. A kötelező kaució és a díjba foglalt biztosítás védi a bérbeadót, de a bérbevevő is biztosan visszakapja a pénzét, ha valamiért meghiúsul az üzlet.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az adózás

A lakáskiadás után is adózni kell, de a téma bonyolultsága miatt egy későbbi cikkben teljes egészében feldolgozzuk a témát. Idegenforgalmi adó mellett fizetni kell szja-t is a befolyt bevétel után, de ennek részleteiről később.


Egyre többen kerülnek abba a helyzetbe, hogy valamilyen mellékes kereset után kell nézniük. A megtakarítani képes lakosság száma egyre csökken. A lakáskiadás e módja segíthet néhányuknak. Bár épp a leginkább rászorulók azok, akik ritkán utaznak el otthonról, nem tudnak máshol aludni és kevésbé frekventált helyen rendelkeznek lakással. 

 

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 10. vasárnap
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
December 10.
Advent (3.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem