Lakásoddal is kereshetsz egy kis mellékest

Pénzcentrum
2012. április 15. 07:47

Elsődleges célunk már nem a megtakarítás, hanem egy kis mellékes keresése. Ez hangzott el az OTP megtakarítási indexének heti bemutatásakor. Lakáskiadás egy iylen egyszerű egyszerű módja lehet a pénzkeresésnek, legfőképp a fővárosiak tudnak egy kis mellékeshez jutni így. Az interneten nem is olyan nehéz már alkalmi lakótársakat találni, akár havi több tízezer forintot is kereshetsz ezzel.

A cikket megírását a már említett Öngondoskodási Index inspirálta, hiszen ma már az jól látszik, hogy egyre kevesebben tudnak Magyarországon megtakarítani. Lehetséges, hogy nő a magas jövedelműek félre tett vagyona, de emberek többsége az elhúzódó válság alatt csak veszített megtakarításaiból. Panaszkodás helyett azonban érdemes megoldást találni a kialakult helyzetre. A lakás kiadás egy ilyen lehetséges alternatíva lehet és szerencsére egyre több olyan oldal létezik az interneten, ahol viszonylag könnyen találhatunk fizető vendéget.

Egy ilyen pl az Airbnb.com, ahol regisztrációnál megadhatjuk lakásunk adatait, szabad helyek számát stb. Ha a beépített térképen megadjuk címünket, láthatjuk, hogy a környéken mennyiért kínálják a hasonló szállásokat. Ez alapján könnyebb beárazni és már csak várni kell az érdeklődőket. Persze megadhatjuk a lakásunk házi szabályait, vagy felszereltségét. Ezzel szűkítve a szívesen várt vendégek körét.

A lakáskiadás veszélyekkel is jár, az egész itt is legfőképp a bizalomra épül. Különösen igaz ez a saját lakás kiadásánál. A vendégekről eleinte alig tudhatunk valamit, a facebook ismerőseinek számán kívül mások visszajelzései segíthetnek, kit érdemes vendégül látni. Miután megegyeztünk a részletekben láthatjuk a telefonszámát és a nevét is a bérlőnek, de mindeddig a rendszer titkolja ezeket az adatokat. A fizetés sem kézből kézbe történik. Ezt is teljes egészében a rendszer kezeli, így legalább nem kel félnünk, hogy nem kapjuk meg a pénzünket, hiszen az már az utalás előtt be kell fizetnie a bérlőnek.

Elsősorban budapesti, legfőképp belvárosi lakások esetén lehet igen szépen keresni. Többféle megoldással találkoztam már azoktól, akik így adják ki lakásaikat. A legtöbbjük teljes lakását is odaadja, amíg ő barátainál vagy barátnőjénél tölti a napokat. De van olyan is, aki csak akkor hajlandó másnak átengedni szobáját amikor épp nincs a városban. Kicsit olcsóbban egy szobát is ki lehet adni, ekkor alig kell kompromisszumot kötni, azoknak akik többszobás lakásban laknak.

Magyarországon jellemzően nagy az ingatlantulajdon aránya, szinte mindenkinek van saját lakása, a bérlés nem jellemző. A lakáskiadás szabályozása viszont nagyrészt hiányos. Nem védi se a kiadót, se a bérlőt, különösen rövidtávra kiadni lehetetlen. Ezt a hiányosságot a rendszer áthidalja, 3 százalékos díjért cserébe minden pénzforgalom egyszerű és biztonságos. A kötelező kaució és a díjba foglalt biztosítás védi a bérbeadót, de a bérbevevő is biztosan visszakapja a pénzét, ha valamiért meghiúsul az üzlet.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az adózás

A lakáskiadás után is adózni kell, de a téma bonyolultsága miatt egy későbbi cikkben teljes egészében feldolgozzuk a témát. Idegenforgalmi adó mellett fizetni kell szja-t is a befolyt bevétel után, de ennek részleteiről később.


Egyre többen kerülnek abba a helyzetbe, hogy valamilyen mellékes kereset után kell nézniük. A megtakarítani képes lakosság száma egyre csökken. A lakáskiadás e módja segíthet néhányuknak. Bár épp a leginkább rászorulók azok, akik ritkán utaznak el otthonról, nem tudnak máshol aludni és kevésbé frekventált helyen rendelkeznek lakással. 

 

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?