Ennyivel kerül többe egy panellakás Budán, mint Pesten

Pénzcentrum
2012. december 10. 19:05

Az idei év leggyengébb forgalmú hónapját, szeptembert is alulmúlta a november, amellyel nemcsak az idei, de az elmúlt évek egyik legkisebb havi forgalmát mutatta a hazai lakáspiacon. Az idei összesített tranzakciószám így megközelítheti 95 ezret, de a pontos végeredmény majd csak a januárban derül ki. A kereslet sem volt magas, az év második leggyengébb adatát mutatta a novemberi hónap 73 százalékponttal. Az index tavaly ugyanekkor épp a legmagasabb pontján állt (79-en), igaz ez a végtörlesztési időszak kezdete volt. Az idei év vége e tekintetben a szezonalitásnak megfelelően alakul - áll a Duna House szokásos, havi jelentésében.

Novemberben a panellakások négyzetméter ára vidéken 130 ezer forint fölött alakult, Pesten meghaladta a 150-, Budán pedig a 180 ezret. Tégla lakásokat a keleti országrészben vették a legolcsóbban (164e Ft/m2) és Budán a legdrágábban (328e Ft/m2). A felújítandó lakásokat Pest Megyében vették legnagyobb arányban, de ez is csak az összes vásárlás 8százalékát tette ki. Továbbra is a jó és kiváló minőségű ingatlanoknak van piaca.

Ismét a 2. kerület végzett a népszerűségi lista élén, miután a leendő vevők 18 százaléka jelölte be a régiót, mint az egyik lehetséges célpontot. Mögötte a 13. és 11. kerületek végeztek. Észak-Buda és Pest belső kerületei vonzzák továbbra is leginkább a vevőket, a keleti régió ettől némileg elmarad, a főváros déli szektora pedig teljes lemaradást mutat. Nincs jelentős változás az árváltozásban az elmúlt időszakhoz képest, ami az eseménytelen piaci körülményekre utal. A vidéki családi házat kínálók szenvedték el átlagosan a legnagyobb áresést, 11 százalékos árcsökkenést követően további 10 százalék vevői alkuval. Az összes ingatlantípus átlagában Budapestben 5 százalék árcsökkenés és 6 százalék alku, vidéken 7 százalék árcsökkentés és újabb 7 százalék vásárlói alku volt jellemző.

Az októberi visszaesést követően Budapesten visszaerősödött az elsőlakás vásárlók aránya és 34 százalékkal ismét a legnépesebb tábort alkották, holott az illetékváltozás szerint érdemes volna jövőre halasztaniuk a beruházást. A befektetők aránya ellenben feleakkora, mint egy hónappal ezelőtt. Vidéken a legnépesebb korosztályt a 30-asok tették ki 35 százalékkal, ők átlagban 11 millió fölött költöttek. Ennél olcsóbban vásároltak a magukat beosztottnak vallók, ők átlagosan 62 négyzetméteres lakás vásároltak 8,5 millió forint alatt. Nagyjából velük megegyező paraméterekkel vettek az elsőlakás vásárlók is. A legtöbbet, átlagban 15 millió forintot a nagyobb lakásba költözők adtak ki.

A nyárvégi fellendülést követően a fővárosban egyre csökken a nagyobb lakásba vágyó eladók aránya. A szeptemberi 54 százalékos arányukat 36 százalék, novemberben pedig már csak 29 százalék teszi ki, bár még így is a legnépesebb csoport. Látványosat ugrott viszont a kisebbe költözők részesedése az októberi 15-ról 27 százalékra. Vidéken szintén csökkent a nagyobb lakásba költözés miatt eladók aránya, bár kisebb mértékben. Az eladók harmada örökölt ingatlant értékesít, átlagban 6,8 millió forintért. Legmagasabb átlagáron, közel 16,5 millió forintért azok adtak el, akik a generációk különköltözését jelölték meg az eladás okának, arányuk azonban rendkívül csekély (4%). Nem sokkal maradtak el vidéken a vállalkozók, ők 15,7 milliós átlagon értékesítettek, arányuk viszonylag nagy az összes eladó között (18%).

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Vidéken erősen csökkent egy hónap alatt a 20-40 négyzetméter közötti garzonok adásvétele (11%) és inkább a valamivel nagyobb méretű ingatlanok cseréltek gazdát. Ezzel együtt megnőtt a 100-200 ezer Ft/m2 kategóriája is és az 5-10, illetve a 10-15 millió forint közötti ingatlanoké. Pest Megyében (köszönhetően az agglomerációnak) megint felugrott a 40 millió fölötti ingatlanok aránya a háromszorosára (9%) és ezzel a 140 ezer Ft/m2 ársávok is látványosan növekedtek. Budán (az agglomerációval ellentétben) csökkent a nagy értékű, 40 millió forint feletti ingatlanok forgalma az egy hónappal ezelőtt mértekhez képest 13-ról 5 százalékra. Ezzel együtt nőttek a kisebb értékű ingatlankategóriák és felük az olcsóbb négyzetméter árú sávok is. Pesten szintén ez figyelhető meg, bár kevésbé látványos mértékben: a 5-10 millió közötti sáv erősödött a drágábbak terhére.

 

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?