Kiszámoltuk: ennyivel fizetsz jövőre kevesebb rezsit

Pénzcentrum
2012. december 6. 17:01

Jövő év január 1-től tíz százalékkal csökken a lakossági gáz és villamos energia ára. Ez egy átlagos család számára 40-50 ezer forintos megtakarítást is jelenthet éves szinten. Nagy kérdés ugyanakkor, mi lesz a következménye a jókora kedvezménynek?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

2013. január 1-től tíz százalékkal csökken a lakossági gáz és villamos energia ára - jelentette be Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár. A kormány végleges döntést hozott - nyomatékosította a politikus. Az intézkedés 3,8 millió családi otthont érint, mégpedig egyformán. Magyarországon mintegy 3,8 millió családi otthon van, melynek 76 százalékát fűtik gázzal - emelte ki Lázár János.

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár a kormány döntését azzal indokolta, hogy míg Nyugat-Európában az átlagkereset 6 százalékát teszik ki a rezsiköltségek, addig hazánkban mintegy 20 százalékára rúgnak egy átlagos lakás fenntartási költségei. Az államtitkár emlékeztetett arra is, hogy 2002-2010 között több mint 200 százalékkal emelkedtek a lakossági energiaárak.

Egy példával szemléltetve az államtitkár által bejelentett költségcsökkenést, vegyünk alapul egy hazánkban átlagosnak mondható 120 négyzetméter alapterületű családi házat, melynek éves átlagos gázfogyasztása 3000m3/év, ami a 2012-ben tapasztalt átlagárat alapul véve 408 000 forintos költséget jelent a háztartásnak. Ehhez képest az államtitkár által bejelentett költségcsökkenés közel 40 ezer forintra is rúghat évente, amely havonta több mint 3 ezer forint megtakarítást jelent a háztartás számára.

Számold ki, Te mennyit spórolhatsz!
A gáz-, illetve áramtarifák szolgáltatónként eltérnek. Ahhoz, hogy megtudd, Te mennyit is nyersz a kormány által bejelentett 10 százalékos költségcsökkentéssel, vedd elő a szolgáltatód által küldött idei értesítőket. Ezen minden infót megtalálsz ahhoz, hogy forintosítsd a háztartásod 2013-tól várható terheit. Ne felejtsd el, a felhasznált havi energiamennyiség jelentősen eltérhet az év egyes időszakaiban, ezért a teljes éves fogyasztást vedd alapul a számításhoz.

A villamos energia esetében is bejelentett költségcsökkenés érzékeltetéséhez pedig vegyünk alapul egy 4 fős háztartást, melynek havi áramigénye ~250 kWh. Ez évente 3000 kWh, ami átszámítva 145 800 forintos költséget jelentett a családnak 2012-ben általános villamos energia esetén. Ehhez képest 2013-ban már jó 15 ezer forinttal több maradhat a családi kasszában éves szinten.

A Portfolio.hu elemzője szerint bár kétségtelen, hogy a lakosság számára egyre nagyobb terhet jelent a rezsikiadások fedezése, továbbá hogy az elmúlt két év során jelentősen emelkedtek a villany- és gázszámlákkal kapcsolatos lakossági tartozások, a lépés akár középtávon is negatívi hatást fejthet ki az energiaszolgáltatás biztonságára, ugyanis az érintett szolgáltatók között nem egy már most is veszteségesen üzemel. Véleménye szerint az egységes, 10 százalékos rezsidíj csökkentés semmiképpen sem nevezhető hatékony megoldásnak, ugyanis ez esetben a gazdagabb rétegek éppúgy részesülnek a kedvezményekből, mint azok, akik már most sem képesek a számláik befizetésére. Utóbbiak esetében ugyancsak kérdéses, hogy egy 10% engedmény érdemben javít-e a helyzetükön. A lépés az energiaszolgáltatóknak 90 milliárd forintos, míg a költségvetésnek 23,5 milliárd forintos bevételkiesést vezethet.

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?