13 °C Budapest

Prémium lakáshitelektől lesz hangos 2013?

Pénzcentrum
2012. december 10. 13:03

Az idei év szabályozásban nagyon mozgalmasan, a forgalom tekintetében azonban sajnos nagyon visszafogottan alakult. A pozitív adóslista előnyei egyelőre nem mutatkoznak meg a piacon, ahogy az átlátható, referenciakamathoz kötött árazás sem rendezte át jelentősen a piacot. A kamattámogatott hitelek az év második felétől elérhetőek, az érdeklődés folyamatos a program iránt, ami várhatóan 2013-tól tovább élénkül. A 2010-óta folyamatosan szigorodó hitelfelvételi feltételekben 2012 második félévétől látható némi enyhülés, ami 2013-ban folytatódhat, ugyanakkor a szegmentáció is élesedni fog. Jövőre várhatóan tovább nő a legjobb - prémium - ügyfeleknek, és a legrosszabb - még éppen hitelezhető - adósoknak nyújtott hitelek díjai közötti különbség - derül ki az Otthon Centrum hitelközvetítési üzletágát is működtető HC Központ összegzéséből.


Szabályok és kamattámogatás

A pozitív adóslista idén tavaszán indult el, sok piaci szereplő, az ügyfelek és a bankok is nagy reményeket fűztek ehhez. "Sajnos ezek a remények nem váltak valóra." - mondta Bánfalvi László, az Otthon Centrum hitelközvetítési üzletágát is működtető HC Központ Kft. ügyvezető igazgatója. - "A pozitív adóslista egyelőre sok esetben megnehezítette, vagy lehetetlenné tette a hitelfelvételt, mivel sok jól fizető adósról derült ki, hogy eleve magas hitelállománnyal rendelkezik, amit a bankok nem akartak tovább növelni." Ha az eladósodottság csökken, akkor a pozitív adóslista remélt kedvező hatásai is megjelenhetnek a piacon.

A referenciakamathoz kötött árazás szintén 2012 tavaszától jelent meg a piacon. A lényege, hogy a jelzáloghitel-szerződések megkötésekor a bankok kötelesek a kamatláb változását előre meghatározni. Ezt v a kamatok referencia kamatlábhoz való kötésével, vagy fix kamatozás esetén a kamat mértékét a kölcsönszerződésben meghatározott 3, 5 vagy 10 éves kamatperiódus alatt rögzítik, azaz a kamatláb az adott periódus alatt nem változik.. Ez az árazás a piacon általánossá vált, ugyanakkor az ügyfelek oldaláról nem érezhető gyakorlati változás az új szabályrendszer hatására.

A második félévtől érhetőek el az állami kamattámogatással kínált hitelek, melyek árazása rendkívül versenyképes a jelenlegi piacon. A program iránt folyamatos az érdeklődés, s az MNB adatai szerint a harmadik negyedévben az új lakáshitel kibocsátások több mint 8 százalékát teszik ki a támogatott hitelek,. Ugyanakkor a feltételek jelenleg elég korlátozottak, némi lazítással szélesebb ügyfélkör számára is elérhetővé válna a termék.. Jelenleg kevés bank kínálja ezt a termékeket, de a közeljövőben újabb bankok termékpalettájában jelenhetnek meg ezek a hitelek, ami tovább erősítheti a piaci versenyt. Az sem ritka, hogy egy egyébként is hitelből finanszírozott lakásvételben gondolkodó a korábbi ajánlatok helyett ezt a konstrukciót választja, azonban új belépőkről nagyon jelentős számban egyelőre nem lehet beszámolni.

Forgalom és feltételek

Az új, lakáscélú hitelkihelyezés 10,1 milliárd forint volt 2012 szeptemberében, ami szinte megegyezik az idén a legalacsonyabb szintet jelentő áprilisi új lakáscélú hitelek szerződéses összegével. A harmadik negyedévben 32,74 milliárdot tett ki az új szerződések összege, háztartási lakáscélú hitelek esetében, ami csaknem megegyezik a második negyedéves 33,04 milliárdos értékkel. Tehát az új szerződések volumenének csökkenése egyelőre megállt, de a harmadik negyedéves volumen több mint 40 százalékkal alacsonyabb a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva.

A banki hitelezési feltételekben 2010 és 2011 főleg a szigorításokról szólt. Az átlagos hitelköltség mutatóban 2011 végétől a végtörlesztés hozott jelentős emelkedést, ami valójában 2012 első felében kitartott. A kamatok az elmúlt időszakban elkezdtek csökkenni - köszönhetően részben a jegybanki alapkamat csökkenésének - azonban egy éves távlatban még mindig magasabb a jelenlegi kamatszint (pl. a tavaly októberi forint lakáshitel költségmutató 10,29 százalék volt, most októberben pedig 11,48 százalék az MNB adatai szerint), ami továbbra is jelentős teher az adósoknak.

"A bankok hitelezési aktivitása a második félévben minimálisan javult." - tette hozzá Bánfalvi. - "Több bank újra aktívan hitelezni kezdett, különösen a jó ügyfelekért indult meg a harc, ami főleg az árazásban mutatkozik. Ugyanakkor az alacsony jövedelem, a gyenge minőségű ingatlan továbbra is problémás hitelfelvételt vetít előre." A hitelek átlagértéke évről-évre folyamatosan csökken. Ennek oka egyrészt, hogy az emberek kevesebb hitelt vesznek fel, másrészt az ingatlanárak is csökkentek. Ehhez járult hozzá a banki feltételek szigorítása, ami együttesen eredményezte mindezt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mi várható jövőre?

A lakáscélú hiteleknél arra számít a társaság, hogy a tavasz kezdetével növekedni fog az érdeklődés a termék iránt. Egyrészt a lakásárak is elérték azt a szintet, hogy egyre többen gondolkodjanak vásárláson, másrészt sokan halasztották el vásárlásukat az elmúlt 1-2 évben, amit várhatóan már nem tolnak tovább. A kamattámogatott hitelek tovább segíthetik a hitelezés élénkülését, azonban komoly áttörésre a hitelkereslet terén egyelőre nem számíthatunk. A kínálat is láthatóan egyre bővül, egyre több bank gondolkodik az aktív hitelezésen, a kamatszint pedig várhatóan tovább mérséklődik.

Ugyanakkor általános hitelbírálati enyhülésre nem számít a társaság 2013-ban. Ha a rossz hitelek arányának növekedése megáll és elindul a portfoliótisztítás, némileg enyhülhet a bírálati szigor. "Prognózisunk szerint tovább fog szélesedni a legjobb - prémium - ügyfeleknek nyújtott, és a legrosszabb - még éppen hitelezhető - adósoknak nyújtott hitelek ára közötti különbség. A bankok számára egyre inkább fókuszba kerülhet a bankszámla és a számlaszolgáltatások értékesítése. A tranzakciós adó és ennek áthárítása jelentősen átrendezheti az ügyfelek szokásait, ami minden bizonnyal a piacra is hatással lesz. A megtakarítások, öngondoskodás változatlan fókuszban marad 2013-ban is."

"Összességében még nem gondolom, hogy 2013 elhozza a fellendülést a hitelezésben, de ha az elmúlt évek csökkenését sikerül megállítani, már elégedett leszek." - tette hozzá Bánfalvi László.

 

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm