19 °C Budapest

Spórolj lakásra és vedd fel a 720 ezer forintos támogatást!

2010. október 19. 09:02

A miniszterelnök tegnapi bejelentése szerint több ponton is változik a lakás-takarékpénztári törvény. Az egyik legfontosabb elem, hogy két évvel meghosszabbították a maximális előtakarékossági időt, így emelkedik a szerződéses összeg, ezzel együtt az állami támogatás mértéke is.

A kormány már több alkalommal kifejtette, hogy támogatja az előtakarékosságot. A törvénymódosítás kapcsán azzal, hogy az előtakarékossági idő nyolcról 10 évre emelkedik, a jelenlegi 6,5 millió forintról 8 millió forintra nő a teljes támogatást kihasználó optimális szerződéses összeg - mondta Ferencz Iván a Fundamenta-Lakáskassza vezető jogtanácsosa az MTI-nek.

A lakás-takarékpénztárnál a szerződéses összeg az ügyfél megtakarításából, az állami támogatásból, valamint azok kamataiból áll össze. Az ügyfél az éves megtakarítása után 30%, de legfeljebb évi 72 ezer forint támogatást kap az államtól. Ez növekszik most a nyolc évre kapható 576 ezer forintról a 10 éves előtakarékossági időre járó 720 ezer forintra.

A másik változás az áthidaló hitelekhez kapcsolódik. Fő szabály szerint annak jár hitel a pénztártól, aki 4 évig már takarékoskodott. Áthidaló kölcsönt kaphat viszont két év takarékosság után az ügyfél, ha a szerződéses összeg negyedét már megtakarította. Az ilyen kölcsönökre a pénztárak jelenleg a szabad eszközeik 20%-át fordíthatják, a többit állampapírban, likvid eszközben tartják. Azonnali áthidaló kölcsönt is adhat a pénztár - előírt megtakarítási idő nélkül - de erre csak a szabad pénzeszközeinek az 5%-át fordíthatja.

Ferencz Iván elmondta, hogy a javaslat szerint megszűnne a kétféle áthidaló kölcsön megkülönböztetése, a pénztárak pedig a szabad pénzeszközeiknek a 75%-át fordíthatnák erre a célra.

A vezető jogtanácsos beszélt egy harmadik módosításról is. Ennek lényege, hogy a közeli hozzátartozók lakás-takarékpénztári megtakarításai egymás között szabadabban lesznek felhasználhatók. Például ha a szülők kötöttek ilyen szerződést a gyerekeik nevére, majd a szerződéses összeget a család házának felújítására akarják fordítani, akkor nem kell gyámhatósági engedélyt kérni a jövőben.

Gergely Károly a Fundamenta-Lakáskassza elnök-vezérigazgatója egy korábbi sajtótájékoztatón elmondta, hogy a változások nyomán lényegesen többen kötnek lakás-takarékpénztári szerződést. Magyarországon a népesség 12%-ának van pénztári szerződése, ez az arány Németországban 45%, Ausztriában 50%, míg Csehországban 55%.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hitelkiváltás hét a Pénzcentrum.hu-n:

Mentőöv a devizahiteleseknek! Hogyan csökkentheted a havi részletet?

Kiút a hitelcsapdából: a devizaadósok esélyei

Ingyen hitelkiváltás! Euróba menekülhet a frankadós (x)

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?