18 °C Budapest

Spórolj lakásra és vedd fel a 720 ezer forintos támogatást!

2010. október 19. 09:02

A miniszterelnök tegnapi bejelentése szerint több ponton is változik a lakás-takarékpénztári törvény. Az egyik legfontosabb elem, hogy két évvel meghosszabbították a maximális előtakarékossági időt, így emelkedik a szerződéses összeg, ezzel együtt az állami támogatás mértéke is.

A kormány már több alkalommal kifejtette, hogy támogatja az előtakarékosságot. A törvénymódosítás kapcsán azzal, hogy az előtakarékossági idő nyolcról 10 évre emelkedik, a jelenlegi 6,5 millió forintról 8 millió forintra nő a teljes támogatást kihasználó optimális szerződéses összeg - mondta Ferencz Iván a Fundamenta-Lakáskassza vezető jogtanácsosa az MTI-nek.

A lakás-takarékpénztárnál a szerződéses összeg az ügyfél megtakarításából, az állami támogatásból, valamint azok kamataiból áll össze. Az ügyfél az éves megtakarítása után 30%, de legfeljebb évi 72 ezer forint támogatást kap az államtól. Ez növekszik most a nyolc évre kapható 576 ezer forintról a 10 éves előtakarékossági időre járó 720 ezer forintra.

A másik változás az áthidaló hitelekhez kapcsolódik. Fő szabály szerint annak jár hitel a pénztártól, aki 4 évig már takarékoskodott. Áthidaló kölcsönt kaphat viszont két év takarékosság után az ügyfél, ha a szerződéses összeg negyedét már megtakarította. Az ilyen kölcsönökre a pénztárak jelenleg a szabad eszközeik 20%-át fordíthatják, a többit állampapírban, likvid eszközben tartják. Azonnali áthidaló kölcsönt is adhat a pénztár - előírt megtakarítási idő nélkül - de erre csak a szabad pénzeszközeinek az 5%-át fordíthatja.

Ferencz Iván elmondta, hogy a javaslat szerint megszűnne a kétféle áthidaló kölcsön megkülönböztetése, a pénztárak pedig a szabad pénzeszközeiknek a 75%-át fordíthatnák erre a célra.

A vezető jogtanácsos beszélt egy harmadik módosításról is. Ennek lényege, hogy a közeli hozzátartozók lakás-takarékpénztári megtakarításai egymás között szabadabban lesznek felhasználhatók. Például ha a szülők kötöttek ilyen szerződést a gyerekeik nevére, majd a szerződéses összeget a család házának felújítására akarják fordítani, akkor nem kell gyámhatósági engedélyt kérni a jövőben.

Gergely Károly a Fundamenta-Lakáskassza elnök-vezérigazgatója egy korábbi sajtótájékoztatón elmondta, hogy a változások nyomán lényegesen többen kötnek lakás-takarékpénztári szerződést. Magyarországon a népesség 12%-ának van pénztári szerződése, ez az arány Németországban 45%, Ausztriában 50%, míg Csehországban 55%.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Hitelkiváltás hét a Pénzcentrum.hu-n:

Mentőöv a devizahiteleseknek! Hogyan csökkentheted a havi részletet?

Kiút a hitelcsapdából: a devizaadósok esélyei

Ingyen hitelkiváltás! Euróba menekülhet a frankadós (x)

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24