33 °C Budapest

Aktív hitelezésre készül a Fundamenta

2010. július 29. 09:33

A jó értékesítési eredmények, a továbbra is magas Megtakarítási Minőség Mutató, valamint a saját hitelezési aktivitás óvatos növekedése jól mutatja, hogy lakosság értékítélete szerint is egyre inkább a hazai otthonteremtés centrumába kerül a lakás-takarékpénztári rendszer - vélik a Fundamentánál.

Nem csökkent a lakástakarék-szerződések iránti igény

Az ország nehéz gazdasági helyzete ellenére a lakosság továbbra is jelentős mennyiségben köt lakástakarék-szerződést a Fundamentánál, amely jól mutatja a konstrukció iránti bizalmat. Míg 2009 első felében 65 ezer szerződés köttetett, addig a 2010 júniusának végéig a terveket 20 százalékkal meghaladó mennyiségben 68 ezer új szerződés született. Az új üzletek szerződéses összegben 137 milliárd forintot tettek ki, amely 12,4 százalékkal haladja meg a terveket. Ezzel tarthatónak tűnik az idei 290 milliárdos éves terv is.

Megtakarítási Minőség Mutató

Az MMM érték az első félévben 90 százalék körül alakult, azaz nem romlott tavaly óta. A mutató azt jelzi, hogy a még élő, 2004 és 2009 között megkötött szerződésekre vállalt megtakarítás 90 százalékát befizették az ügyfelek. A jelentős mennyiségű új szerződés mellett ez a mutató is azt bizonyítja, hogy lakosság továbbra is kiemelt szerepet szán megtakarításaiban és lakáscélú tervei megvalósításában az előtakarékosságnak, s nem adja fel ezen megtakarításait.

Kamatvágás- és bővülő saját hitelezés

Az első félévben mintegy 5,6 milliárd forint értékben folyósított normál lakáskölcsönöket és lakáscélú áthidaló hiteleket a Fundamenta. Ez 13 százalékkal haladja meg a 2009. első hat havi értéket. A lakosság érdeklődése - ugyan még óvatosan -, de érezhetően erősödik e téren is. A lakossági terhek csökkentése érdekében a Fundamenta idén az áthidaló hitelek kamatlábait két ízben is mérsékelte. A júliusi módosítást követően a lakástakarék-szerződés megkötésétől számítva már egy év múlva igényelhető jelzálog fedezetű azonnali áthidaló kölcsön (AÁK) kamatlába 9,5 százalék, illetve előzmény-szerződéshez kötve 8,88 százalék. Ez utóbbi kamatlábat azon Fundamenta ügyfelek kaphatják, akiknek volt egy korábbi szerződése, majd annak lejárta után újabbat kötöttek, és ezt követően igényeltek azonnali áthidaló kölcsönt. A két év után igényelhető áthidaló kölcsönök (ÁK) kamatlába 7,77 százalék. A Fundamenta 3,9 százalékos kamatlábú (normál) lakáshitele továbbra is piacvezető a forinthitelek között.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A közvetített kereskedelmi banki lakáshitelekben - a piaci trendeknek megfelelően - a tavalyihoz képest visszaesés mutatkozott, ennek ellenére továbbra is piacvezető közvetítőnek számít a Fundamenta. "Célunk, hogy a jövőben minél több család vegye igénybe a lakás-előtakarékossági konstrukció megtakarítási oldala mellett a kedvező hitellehetőségeket is. Ennek érdekében csökkentettük idén két alkalommal áthidaló hiteleink kamatlábát, továbbá a jövőben nagyobb hangsúlyt helyezünk a Fundamenta saját lakáskölcsöneinek népszerűsítésére, ugyanis a fix 3,9 százalékos kamatozású, forint alapú lakáskölcsön valódi és biztonságos megoldást jelent a lakáscélok elérésére" - nyilatkozta Dr. Gergely Károly, a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Különadó

A Fundamenta az új, különadóról rendelkező jogszabály értelmében, 2010-ben a mintegy 627 millió forint társasági adón felül 910 millió forint különadót fizet meg. Tekintettel azonban arra, hogy a lakás-előtakarékosság hosszú távú, válságálló pénzügyi konstrukció, a társaság a gazdasági válság és a különadó ellenére is várhatóan pozitív eredménnyel zárja majd az esztendőt - vélik. A Fundamenta számára a jelentős mértékű különadó megfizetése nem okoz hitelezési problémákat - közölték.

Eredményesség és költséghatékonyság

A Fundamenta adózás előtti ROE mutatója 2010. első felében 17,6 százalékponttal javult, költséghatékonysági mutatója (CIR - cost income ratio - költség-bevétel arány) tovább mérséklődött. Mindkét mutató további javulást jelez a 2009-es év végén elértekhez képest.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. július 3. 06:51
(Archívumunkból 2019) Értelmetlenül halmozzák a készpénzt a „hatvan pluszosok”. Legalábbis ez derül...
Összkép  |  2022. július 2. 18:20
Egy új nemzedék lép be a felnőtt világba, az 1995 és 2009 között született Z generáció. A jövő egyre...
MEDIA1  |  2022. július 2. 10:09
Mong Attila újságíró volt a Media1 legutóbbi podcast- és rádióműsorának vendége, akit Németországban...
iO Charts  |  2022. július 1. 19:00
A magas infláció hatását – ami az árszínvonal emelkedésében nyilvánul meg – egy ideje má...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 3. vasárnap
Kornél, Soma
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?