Aktív hitelezésre készül a Fundamenta

2010. július 29. 09:33

A jó értékesítési eredmények, a továbbra is magas Megtakarítási Minőség Mutató, valamint a saját hitelezési aktivitás óvatos növekedése jól mutatja, hogy lakosság értékítélete szerint is egyre inkább a hazai otthonteremtés centrumába kerül a lakás-takarékpénztári rendszer - vélik a Fundamentánál.

Nem csökkent a lakástakarék-szerződések iránti igény

Az ország nehéz gazdasági helyzete ellenére a lakosság továbbra is jelentős mennyiségben köt lakástakarék-szerződést a Fundamentánál, amely jól mutatja a konstrukció iránti bizalmat. Míg 2009 első felében 65 ezer szerződés köttetett, addig a 2010 júniusának végéig a terveket 20 százalékkal meghaladó mennyiségben 68 ezer új szerződés született. Az új üzletek szerződéses összegben 137 milliárd forintot tettek ki, amely 12,4 százalékkal haladja meg a terveket. Ezzel tarthatónak tűnik az idei 290 milliárdos éves terv is.

Megtakarítási Minőség Mutató

Az MMM érték az első félévben 90 százalék körül alakult, azaz nem romlott tavaly óta. A mutató azt jelzi, hogy a még élő, 2004 és 2009 között megkötött szerződésekre vállalt megtakarítás 90 százalékát befizették az ügyfelek. A jelentős mennyiségű új szerződés mellett ez a mutató is azt bizonyítja, hogy lakosság továbbra is kiemelt szerepet szán megtakarításaiban és lakáscélú tervei megvalósításában az előtakarékosságnak, s nem adja fel ezen megtakarításait.

Kamatvágás- és bővülő saját hitelezés

Az első félévben mintegy 5,6 milliárd forint értékben folyósított normál lakáskölcsönöket és lakáscélú áthidaló hiteleket a Fundamenta. Ez 13 százalékkal haladja meg a 2009. első hat havi értéket. A lakosság érdeklődése - ugyan még óvatosan -, de érezhetően erősödik e téren is. A lakossági terhek csökkentése érdekében a Fundamenta idén az áthidaló hitelek kamatlábait két ízben is mérsékelte. A júliusi módosítást követően a lakástakarék-szerződés megkötésétől számítva már egy év múlva igényelhető jelzálog fedezetű azonnali áthidaló kölcsön (AÁK) kamatlába 9,5 százalék, illetve előzmény-szerződéshez kötve 8,88 százalék. Ez utóbbi kamatlábat azon Fundamenta ügyfelek kaphatják, akiknek volt egy korábbi szerződése, majd annak lejárta után újabbat kötöttek, és ezt követően igényeltek azonnali áthidaló kölcsönt. A két év után igényelhető áthidaló kölcsönök (ÁK) kamatlába 7,77 százalék. A Fundamenta 3,9 százalékos kamatlábú (normál) lakáshitele továbbra is piacvezető a forinthitelek között.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A közvetített kereskedelmi banki lakáshitelekben - a piaci trendeknek megfelelően - a tavalyihoz képest visszaesés mutatkozott, ennek ellenére továbbra is piacvezető közvetítőnek számít a Fundamenta. "Célunk, hogy a jövőben minél több család vegye igénybe a lakás-előtakarékossági konstrukció megtakarítási oldala mellett a kedvező hitellehetőségeket is. Ennek érdekében csökkentettük idén két alkalommal áthidaló hiteleink kamatlábát, továbbá a jövőben nagyobb hangsúlyt helyezünk a Fundamenta saját lakáskölcsöneinek népszerűsítésére, ugyanis a fix 3,9 százalékos kamatozású, forint alapú lakáskölcsön valódi és biztonságos megoldást jelent a lakáscélok elérésére" - nyilatkozta Dr. Gergely Károly, a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Különadó

A Fundamenta az új, különadóról rendelkező jogszabály értelmében, 2010-ben a mintegy 627 millió forint társasági adón felül 910 millió forint különadót fizet meg. Tekintettel azonban arra, hogy a lakás-előtakarékosság hosszú távú, válságálló pénzügyi konstrukció, a társaság a gazdasági válság és a különadó ellenére is várhatóan pozitív eredménnyel zárja majd az esztendőt - vélik. A Fundamenta számára a jelentős mértékű különadó megfizetése nem okoz hitelezési problémákat - közölték.

Eredményesség és költséghatékonyság

A Fundamenta adózás előtti ROE mutatója 2010. első felében 17,6 százalékponttal javult, költséghatékonysági mutatója (CIR - cost income ratio - költség-bevétel arány) tovább mérséklődött. Mindkét mutató további javulást jelez a 2009-es év végén elértekhez képest.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 22. kedd
Paulina
25. hét
EZT OLVASTAD MÁR?