23 °C Budapest

Ott a GVH szeme az OTP Lakástakarékon és a Fundamentán

2010. július 30. 16:02

Piaczavaró tényezőket sejt a lakás-takarékpénztáraknál a Gazdasági Versenyhivatal, ezért vizsgálatot indított ellenük, bár kartellgyanú nem merült fel. A piac jelenleg kétszereplős, de a hivatal nem tartja kielégítőnek a két pénztár közötti versenyt, mert mindketten magas kamatmarzzsal dolgoznak, miközben alig hiteleznek.

Nagy Zoltán, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke szerint a pénztárak ügyfeleinek csak mintegy 15%-a vesz fel lakáskölcsönt a minimális négyéves megtakarítási időszak után, míg a környező országokban 45-60%-os ez az arány. Az elnök úgy véli, hogy a megtakarításokat sem ösztönzik megfelelően: "a szabályozók megengednék, hogy a pénztárak olyan ajánlatokat tegyenek, amelyekkel ösztönöznék az előtakarékosságot azok számára is, akiknek nem kell az olcsó hitel, ám ők mintha csak az állami támogatás vonzerejére építenének" - fogalmazott.

A vizsgálat azért időszerű, mivel a kormány új lakásprogramjában valószínűleg nagyobb szerepet szán a lakás-takarékpénztáraknak, ezért mielőbb érdemes megtudni, nincs-e hiba a két cég munkájában vagy a szabályozásban. A tervek szerint a kasszák a náluk levő ügyfélbetétek 75%-át helyezhetik majd ki - a mostani 20% helyett - az előtakarékosság megkezdésekor azonnal vagy kétéves megtakarítás után nyújtható áthidaló hitelként. Emellett a mostani nyolcról tíz évre hosszabbítanák a megtakarítási időszakot.

A Nemzetgazdasági Minisztérium ugyanakkor vizsgálja az állami támogatás növelésének lehetőségét is. Két éven belül legalább évi 100 ezer forintra emelnék az egyes számlákon jóváírható támogatás maximumát.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 05:44