14 °C Budapest

Ott a GVH szeme az OTP Lakástakarékon és a Fundamentán

2010. július 30. 16:02

Piaczavaró tényezőket sejt a lakás-takarékpénztáraknál a Gazdasági Versenyhivatal, ezért vizsgálatot indított ellenük, bár kartellgyanú nem merült fel. A piac jelenleg kétszereplős, de a hivatal nem tartja kielégítőnek a két pénztár közötti versenyt, mert mindketten magas kamatmarzzsal dolgoznak, miközben alig hiteleznek.

Nagy Zoltán, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke szerint a pénztárak ügyfeleinek csak mintegy 15%-a vesz fel lakáskölcsönt a minimális négyéves megtakarítási időszak után, míg a környező országokban 45-60%-os ez az arány. Az elnök úgy véli, hogy a megtakarításokat sem ösztönzik megfelelően: "a szabályozók megengednék, hogy a pénztárak olyan ajánlatokat tegyenek, amelyekkel ösztönöznék az előtakarékosságot azok számára is, akiknek nem kell az olcsó hitel, ám ők mintha csak az állami támogatás vonzerejére építenének" - fogalmazott.

A vizsgálat azért időszerű, mivel a kormány új lakásprogramjában valószínűleg nagyobb szerepet szán a lakás-takarékpénztáraknak, ezért mielőbb érdemes megtudni, nincs-e hiba a két cég munkájában vagy a szabályozásban. A tervek szerint a kasszák a náluk levő ügyfélbetétek 75%-át helyezhetik majd ki - a mostani 20% helyett - az előtakarékosság megkezdésekor azonnal vagy kétéves megtakarítás után nyújtható áthidaló hitelként. Emellett a mostani nyolcról tíz évre hosszabbítanák a megtakarítási időszakot.

A Nemzetgazdasági Minisztérium ugyanakkor vizsgálja az állami támogatás növelésének lehetőségét is. Két éven belül legalább évi 100 ezer forintra emelnék az egyes számlákon jóváírható támogatás maximumát.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 22. 16:17
Idealisztikus világban a pénzügyi befektetéseinket elsődlegesen a fenntarthatóság szempontjai alapjá...
Kiszámoló  |  2022. május 22. 12:05
Tizenhárom évig tartott a féktelen fesztivál a tőzsdéken és úgy általában az egész világgazdaságban....
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18