27 °C Budapest

Gázártámogatás 2010: Nyakunkon a fűtési szezon! Kihúzzuk?

2009. szeptember 17. 05:40

A jövő évi költségvetés tervezet szerint az idei 63 milliárd forint helyett 2010-ben mindössze 25 milliárd forint jut majd gázfogyasztás és a távhőfelhasználás szociális támogatására. Egyelőre sok a találgatás, még csak körvonalazódni látszik a támogatottak köre, de annyi biztos, hogy jövőre százezrek esnek majd el a támogatástól.

Herczog László szociális- és munkaügyi miniszter a lakossági energiaár támogatásának megkurtításáról szóló döntést részben a gáz világpiaci árának csökkenésével indokolta. A tárcavezető szerint a fő szabályok nem változnak, de jelenlegi negyedik kategóriába eső támogatottak (akiknél az egy fogyasztási egységre eső havi jövedelem átlagosan 85 501 és 99 750 forint közé esik) 2010-től már nem kapnak segítséget.

A miniszter szerint a gáz árának várható csökkenése miatt a jövő évi fogyasztói számlák végösszege megegyezhet a 2009-es támogatott szinttel, ugyanakkora összeg kifizetéséhez pedig nem kell támogatás. Herczog László hangsúlyozta, hogy minél alacsonyabb a gáz világpiaci ára, annál kevesebb támogatást kell belepumpálni a rendszerbe.

A minisztérium várakozásai alapján a jelenlegi szabályozás szerint 2010. április közepéig maradhat fenn a gázár- és távhőtámogatási rendszer. A 2010-es igénylések során a jogosultsági feltételek nem változnak, kivéve, hogy gázárcsökkenés esetén a legmagasabb jövedelmi sávba tartozók támogatása lenullázódik.

A jelenleg érvényben lévő jövedelmi sávok

A lakossági terhek enyhítését célzó rendszerben jelenleg a gáz árától függ a támogatás összege, tehát amennyiben csökken a gáz ára, úgy ezzel arányosan nem a számlán szereplő végösszeg, hanem a támogatás mértéke csökken. 2009-ben becslések szerint a háztartások több mint fele részesült valamekkora támogatásban, a legmagasabb jövedelmi sávba körülbelül 185 ezren tartoznak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Más előrejelzések szerint azonban a harmadára zsugorított támogatási keret nem lesz elegendő a jogosultaktól átvállalt összegek fedezetére, ezért az igénylési feltételek szigorítására számítanak. Számítások alapján azt sem tartják kizártnak, hogy csak az első jövedelmi sávba tartozók (a 2009. évi nyugdíjminimum kétszeresének megfelelő 57 ezer forint alatti egy fogyasztási egységre eső átlagjövedelemmel rendelkező ügyfelek) kapnak majd támogatást.

Fogyasztási egységek

A korábbi szabályoknak megfelelően, aki 2009-ben jogosult volt támogatásra, annak is új kérelmet kell benyújtani 2010-es évre vonatkozóan a Magyar Államkincstár illetékes regionális igazgatóságához, de a fogyasztó, valamint háztartásának tagja egyidejűleg csak egy lakóingatlan tekintetében lehet jogosult támogatásra.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 30. csütörtök
Janka, Zsanett
22. hét
Május 30.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem