7 °C Budapest

Jó hír: nem nő, hanem csökkenhet a gáz ára

Pénzcentrum
2009. május 21. 08:32

A nyári áfaemelés ellenére biztosan nem nő a gáz ára. A nemzetközi olajár tavaly év közepi zuhanása máig nem jelent meg a magyar gázszámlákban, ráadásul a forint is erősödött

Szakértők szerint várhatóan csak az áfa ötszázalékos emelkedését ellensúlyozza a nettó lakossági gázár júliusi csökkentése, vagyis a bruttó ár nem változik. Ugyanakkor a nemzetközi olajár tavaly év közepi zuhanása máig nem jelent meg a magyar gázszámlákban, ráadásul a forint is erősödött, ami elvileg azonnali költségcsökkenést jelenthetne. A kormány azonban inkább a fűtési szezon előtt, azaz október 1-jén vágna nagyobbat - egyes számítások szerint akár 20 százalékot is - a lakosság gázárán.

Ha az importárkorrekció júliustól újra költségelemként rakódik a gázárra, akkor lehet "csak" az áfa ötszázalékos mértékével csökkenteni a nettó árat, amivel tehát a végső tarifa nem változna.

Ráadásul a tarifáról az európai parlamenti választások előtt néhány nappal kell dönteni - márpedig a politikai megfontolások eddig is sokszor befolyásolták az árak alakulását.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?