16 °C Budapest

Jó hír: nem nő, hanem csökkenhet a gáz ára

Pénzcentrum
2009. május 21. 08:32

A nyári áfaemelés ellenére biztosan nem nő a gáz ára. A nemzetközi olajár tavaly év közepi zuhanása máig nem jelent meg a magyar gázszámlákban, ráadásul a forint is erősödött

Szakértők szerint várhatóan csak az áfa ötszázalékos emelkedését ellensúlyozza a nettó lakossági gázár júliusi csökkentése, vagyis a bruttó ár nem változik. Ugyanakkor a nemzetközi olajár tavaly év közepi zuhanása máig nem jelent meg a magyar gázszámlákban, ráadásul a forint is erősödött, ami elvileg azonnali költségcsökkenést jelenthetne. A kormány azonban inkább a fűtési szezon előtt, azaz október 1-jén vágna nagyobbat - egyes számítások szerint akár 20 százalékot is - a lakosság gázárán.

Ha az importárkorrekció júliustól újra költségelemként rakódik a gázárra, akkor lehet "csak" az áfa ötszázalékos mértékével csökkenteni a nettó árat, amivel tehát a végső tarifa nem változna.

Ráadásul a tarifáról az európai parlamenti választások előtt néhány nappal kell dönteni - márpedig a politikai megfontolások eddig is sokszor befolyásolták az árak alakulását.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 28. kedd
Vencel
39. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2021. szeptember 27. 18:05