32 °C Budapest

A gázártámogatás megvonására megugorhat a hátralékos ügyfelek száma!

Pénzcentrum
2009. április 7. 08:30

A piaci szereplők szerint komoly szociális problémákat okozhat a távhő- és gázártámogatás csökkentése, illetve esetleges megszüntetése, ami a Bajnai-csomagban jövőre 20 milliárd, 2010-től pedig 60 milliárd forint megtakarításként szerepel. A támogatás megvonása olyan rétegeket érint, amelyek már ma is nehezen tudják kifizetni közüzemi számláikat.

A Főtáv 240 ezer fogyasztójából jelenleg 67 ezren kapnak valamilyen távhőtámogatást, ez a nagyjából megfelel az országos 25 %-os aránynak. A támogatás csökkentése, esetleges teljes megvonása nyomán alighanem növekszik a hátralék állomány, ami ma a 120 napos határidőt figyelembe véve 700-900 millió forintra tehető. Ezt követően egy behajtónak adják át a követelést, amely az előző évek tartozásait is figyelembe véve összesen több milliárd forint beszedésén dolgozik. A tárgyhavi fizetési hajlandóság 83 %-os, a tartósan nemfizetők aránya 5 %. A támogatás megvonása komoly halmozódást generálhat, ami közvetve az összes szolgáltatót érintheti.

A Főgáz 570 ezer, mérővel rendelkező ügyfelének negyede részesül különböző mértékű gázártámogatásban. A vállalatcég jelenleg 5 milliárd forint számlatartozást tart nyilván, ha megszűnik a központi támogatás, ez az összeg biztosan tovább nő. A másik következmény az lehet, hogy tovább csökken a fogyasztás, ami már így is 7-8 %-kal kisebb az egy évvel korábbinál.

Az EMFESZ Első Magyar Földgáz- és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft. szintén a fogyasztás visszaesésével számol, viszont a támogatás megvonása számukra új lakossági ügyfeleket jelenthet. Ez ugyanis az olcsóbb lehetőségek felé tereli a fogyasztókat, márpedig a cég Gas.hu lakossági szolgáltatása esetében most is évi egyhavi gázárat lehet megtakarítani a jelenlegi közüzemi árhoz lépest, és ezt a július 1-jei teljes piacnyitást követően is garantálják kisfogyasztóiknak.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 18. 09:25