A gázártámogatás megvonására megugorhat a hátralékos ügyfelek száma!

Pénzcentrum
2009. április 7. 08:30

A piaci szereplők szerint komoly szociális problémákat okozhat a távhő- és gázártámogatás csökkentése, illetve esetleges megszüntetése, ami a Bajnai-csomagban jövőre 20 milliárd, 2010-től pedig 60 milliárd forint megtakarításként szerepel. A támogatás megvonása olyan rétegeket érint, amelyek már ma is nehezen tudják kifizetni közüzemi számláikat.

A Főtáv 240 ezer fogyasztójából jelenleg 67 ezren kapnak valamilyen távhőtámogatást, ez a nagyjából megfelel az országos 25 %-os aránynak. A támogatás csökkentése, esetleges teljes megvonása nyomán alighanem növekszik a hátralék állomány, ami ma a 120 napos határidőt figyelembe véve 700-900 millió forintra tehető. Ezt követően egy behajtónak adják át a követelést, amely az előző évek tartozásait is figyelembe véve összesen több milliárd forint beszedésén dolgozik. A tárgyhavi fizetési hajlandóság 83 %-os, a tartósan nemfizetők aránya 5 %. A támogatás megvonása komoly halmozódást generálhat, ami közvetve az összes szolgáltatót érintheti.

A Főgáz 570 ezer, mérővel rendelkező ügyfelének negyede részesül különböző mértékű gázártámogatásban. A vállalatcég jelenleg 5 milliárd forint számlatartozást tart nyilván, ha megszűnik a központi támogatás, ez az összeg biztosan tovább nő. A másik következmény az lehet, hogy tovább csökken a fogyasztás, ami már így is 7-8 %-kal kisebb az egy évvel korábbinál.

Az EMFESZ Első Magyar Földgáz- és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft. szintén a fogyasztás visszaesésével számol, viszont a támogatás megvonása számukra új lakossági ügyfeleket jelenthet. Ez ugyanis az olcsóbb lehetőségek felé tereli a fogyasztókat, márpedig a cég Gas.hu lakossági szolgáltatása esetében most is évi egyhavi gázárat lehet megtakarítani a jelenlegi közüzemi árhoz lépest, és ezt a július 1-jei teljes piacnyitást követően is garantálják kisfogyasztóiknak.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem