1 °C Budapest

A gázártámogatás megvonására megugorhat a hátralékos ügyfelek száma!

Pénzcentrum
2009. április 7. 08:30

A piaci szereplők szerint komoly szociális problémákat okozhat a távhő- és gázártámogatás csökkentése, illetve esetleges megszüntetése, ami a Bajnai-csomagban jövőre 20 milliárd, 2010-től pedig 60 milliárd forint megtakarításként szerepel. A támogatás megvonása olyan rétegeket érint, amelyek már ma is nehezen tudják kifizetni közüzemi számláikat.

A Főtáv 240 ezer fogyasztójából jelenleg 67 ezren kapnak valamilyen távhőtámogatást, ez a nagyjából megfelel az országos 25 %-os aránynak. A támogatás csökkentése, esetleges teljes megvonása nyomán alighanem növekszik a hátralék állomány, ami ma a 120 napos határidőt figyelembe véve 700-900 millió forintra tehető. Ezt követően egy behajtónak adják át a követelést, amely az előző évek tartozásait is figyelembe véve összesen több milliárd forint beszedésén dolgozik. A tárgyhavi fizetési hajlandóság 83 %-os, a tartósan nemfizetők aránya 5 %. A támogatás megvonása komoly halmozódást generálhat, ami közvetve az összes szolgáltatót érintheti.

A Főgáz 570 ezer, mérővel rendelkező ügyfelének negyede részesül különböző mértékű gázártámogatásban. A vállalatcég jelenleg 5 milliárd forint számlatartozást tart nyilván, ha megszűnik a központi támogatás, ez az összeg biztosan tovább nő. A másik következmény az lehet, hogy tovább csökken a fogyasztás, ami már így is 7-8 %-kal kisebb az egy évvel korábbinál.

Az EMFESZ Első Magyar Földgáz- és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft. szintén a fogyasztás visszaesésével számol, viszont a támogatás megvonása számukra új lakossági ügyfeleket jelenthet. Ez ugyanis az olcsóbb lehetőségek felé tereli a fogyasztókat, márpedig a cég Gas.hu lakossági szolgáltatása esetében most is évi egyhavi gázárat lehet megtakarítani a jelenlegi közüzemi árhoz lépest, és ezt a július 1-jei teljes piacnyitást követően is garantálják kisfogyasztóiknak.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm