17 °C Budapest

13 forinttal csökkenhet a gázár októbertől

Pénzcentrum
2009. szeptember 15. 08:17

Legkorábban a hónap végén derül ki, hogy az októbertől érvényes új gázárak mennyivel csökkennek. Jelenleg annyi bizonyos, hogy csak 10 %-os mérséklődésre, vagyis köbméterenként 13 forint körüli árcsökkenésre lehet számítani, ami elsősorban az E.On felé fennálló importkorrekciós ár változásának köszönhető - írja a Napi Gazdaság.

Emiatt nem csökkent nyáron sem a gáz ára, annak ellenére, hogy esett a világpiaci ár. Most azért lehet 13 forintos mérséklődésre számítani, mert az utolsó negyedévben a köbméterenként 17,40 forint helyett már csak 3 forint pótdíjat kell fizetniük a nagyfogyasztóknak az E.On elismert, 66 milliárd forintos veszteségének kompenzációja fejében.

A korábbi szociálpolitikai megfontolású árszabályozás miatt a nagykereskedő E.On felé 66 milliárd forint veszteséget ismert el a kormány, aminek ellentételezésére - a nagyfogyasztók szerint igazságtalanul és versenyellenes módon - egy rendeletben a gázárakban pótdíjat állapítottak meg.

Az októbertől érvényes gázárak alakulásába bezavarhat, hogy erre a negyedévre már nagyjából 30 dollárral emelkedik a gáz ára. Szaniszló Mihály, a nagyfogyasztókat tömörítő Ipari Energiafogyasztók Fóruma elnöke szerint már legalább 1,5-2 hónapja jelezték Bajnai Gordonnak , hogy az importár-korrekciós pótdíjat a rendeletben szereplő 6 hónap helyett legalább másfél évre kellene kitolni, mert ebben a formájában rendkívül igazságtalan és komoly terhet jelent azoknak a nagyfogyasztóknak, akik a vitatott időszakban kiléptek a versenypiacra. Bár választ nem kaptak, de háttér-információik szerint a szaktárca kidolgozott egy, a javaslatukat figyelembe vevő előterjesztést, ám ennek sorsa bizonytalan.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?