13 forinttal csökkenhet a gázár októbertől

Pénzcentrum
2009. szeptember 15. 08:17

Legkorábban a hónap végén derül ki, hogy az októbertől érvényes új gázárak mennyivel csökkennek. Jelenleg annyi bizonyos, hogy csak 10 %-os mérséklődésre, vagyis köbméterenként 13 forint körüli árcsökkenésre lehet számítani, ami elsősorban az E.On felé fennálló importkorrekciós ár változásának köszönhető - írja a Napi Gazdaság.

Emiatt nem csökkent nyáron sem a gáz ára, annak ellenére, hogy esett a világpiaci ár. Most azért lehet 13 forintos mérséklődésre számítani, mert az utolsó negyedévben a köbméterenként 17,40 forint helyett már csak 3 forint pótdíjat kell fizetniük a nagyfogyasztóknak az E.On elismert, 66 milliárd forintos veszteségének kompenzációja fejében.

A korábbi szociálpolitikai megfontolású árszabályozás miatt a nagykereskedő E.On felé 66 milliárd forint veszteséget ismert el a kormány, aminek ellentételezésére - a nagyfogyasztók szerint igazságtalanul és versenyellenes módon - egy rendeletben a gázárakban pótdíjat állapítottak meg.

Az októbertől érvényes gázárak alakulásába bezavarhat, hogy erre a negyedévre már nagyjából 30 dollárral emelkedik a gáz ára. Szaniszló Mihály, a nagyfogyasztókat tömörítő Ipari Energiafogyasztók Fóruma elnöke szerint már legalább 1,5-2 hónapja jelezték Bajnai Gordonnak , hogy az importár-korrekciós pótdíjat a rendeletben szereplő 6 hónap helyett legalább másfél évre kellene kitolni, mert ebben a formájában rendkívül igazságtalan és komoly terhet jelent azoknak a nagyfogyasztóknak, akik a vitatott időszakban kiléptek a versenypiacra. Bár választ nem kaptak, de háttér-információik szerint a szaktárca kidolgozott egy, a javaslatukat figyelembe vevő előterjesztést, ám ennek sorsa bizonytalan.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 23. vasárnap
Zoltán
25. hét
Június 23.
Szentivánéj
Június 23.
Olimpiai világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem