17 °C Budapest

Műanyag ablakok, új tetők a családi házakon - kárba vesznek a milliók?

Pénzcentrum
2008. február 4. 05:40

Nem mindegy milyen a tető, nagyon nem... A panelprogram kapcsán gyakorta elhangzik, hogy a hőszigetelt, új nyílászárókkal rendelkező lakásokat könnyebb eladni, ha pedig az önálló hőmennyiség-mérés is megoldott, akkor akár kétszámjegyű növekedés is elérhető a felújított lakások árában. De így van ez a családi házaknál is? Érdemes milliókat tetőre és hőszigetelésre költeni, hogy forgalomképesebbé tegyük az ingatlant?

A válasz egyértelműen nem. Csupán azért, hogy egy ingatlan könnyebben a potenciális vevők látókörébe kerüljön, nem érdemes anyagi terheket vállalva százezreket, sőt a ház állapotától függvényében, akár milliókat költeni olyan beruházásokra, melyeknek fő célja az energiaigény csökkentése.

Bizonyos feltételek mellett azonban érdemes mérlegelni a felújítás lehetőségét, ezért ismételten megkérdeztük a családi házak szegmensének gyakorlati szereplőit arról, hogy mennyiben tapasztaltak pozitív változást egy külsőleg felújított családi ház eladhatóságában, értékében.

Új tetőt milliókból: biztos, hogy megéri?

A fent említett felújítások mindegyike jelentős terhet jelent, a legnagyobb fa, amelybe a fejszéjét vághatja valaki, mégis a tetőcsere. Ez akár 2-2,5 millió forintot is felemészthet. A legrosszabb esetet az jelenti, ha ismét teljesen a nulláról kell kezdeni az építést, a költségek azonban jelentősen csökkennek, ha a régi gerendázat vagy a lécezet elbírja az új héjazatot.

A tetőhöz hozzányúlni azonban mindenképpen százezreket jelent, akkor is ha csak a palát cseréljük le cserepekre. S bár a zsindelytető az agyagcserépnél egyértelműen olcsóbb megoldást jelent, az itt megtakarított összeg a családi ház értékesítésekor megbosszulhatja majd, a vásárlók ugyanis egyértelműen a cserepet keresik.

Murányi Ákos, a Duna House vezető elemzője a Pénzcentrum kérdésére elmondta, hogy a vásárlók nem csupán, hogy a cseréptetős házakat keresik, de ebből is azokat, amelyeknél a héjazat 4-5 évnél nem öregebb. A pala és a nádtető pedig kifejezetten riasztóan hat a vásárlókra.

A nádtető esetében problémát jelenthet az állandó karbantartási igény, a nádat 5-8 évente vagy frissíteni vagy vegyszeresen kezelni kell, utóbbi esetében azonban pontosan eredeti szerepét veszti el. Emellett rágcsálók és madarak is könnyen megtelepedhetnek benne, anyagi kárt okozva a házak tulajdonosainak.

A palás, nádtetős családi házak esetében az értékesítés nehézkesnek bizonyul az egyébként is túlkínálattal küzdő piacon, ahol az energiaárak növekedése rávilágított a túlépítésre. A '80-as években és a '90-es évek elején az építtetők, mivel nem kellett számolniuk sem a már jelentőssé vált benzinköltséggel, sem az energiaárakkal, nem a család szükséglete, hanem a telek adta lehetőségek alapján készítették az építési terveket - tudhattuk meg Kováts Tibortól, a RE/MAX Magyarország vezető elemzőjétől.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A támogatási rendszer és az elmúlt évek energiaárainak megváltozása azonban ráirányította a figyelmet a házak energiaigényére és a lakótér-kihasználtság optimalizálásának szükségességére. A túlkínálatot az okozza, hogy sokan szeretnének megválni mára már kifűthetetlenné, megfizethetetlenné vált házaiktól.

Mivel valóban jelentős túlkínálattal kell szembenéznie a szegmens eladóinak, a nyomott árak mellett a felújítás bizonyos elemei, bár előnyt jelentenek, csupán az értékesíthetőséget javítják, az árakat nem növelik. A legtöbb esetben erre a sorsra jut a tetőcsere is, a befektetett forintokat nem látjuk majd viszont a vételárban.

Ebből is látszik, hogy csak az eladás kedvéért nem érdemes a tetővel bajlódni, abban az esetben viszont, ha 4-5 évig még szeretnénk az ingatlanban maradni és csak ezután szeretnénk megválni tőle, hasznot hozhat az idejében megtett lépés, bár meg így sem térül a felújításra költött összeg.

Aki azonban mindezek ellenére a tetőcsere mellett dönt, az ingatlanpiaci szakemberek szerint, jobban teszi, ha a hagyományos színek közül válogat, az extrém színeket ugyanis kerülik a vevők, mert beszűkítik a lehetőségeket. Egyre gyakrabban fordulnak azonban szakemberhez, amikor ingatlanvásárlásról van szó, akik statikai állapotfelmérésről, akár hőkamerás vizsgálatról legyen szó - mondta el a Pénzcentrumnak Demeter Tibor, a Demeter Ingatlan tulajdonosa. Műanyag vagy fa - nem ez a kérdés!

Hazánkban egyelőre a nyílászáró csere a legtöbb esetben egyet jelent a fa műanyagra cserélésével, Nyugat-Európában azonban már fordított trend érezhető. A műanyag nyílászárók itthon főként olcsóságukkal hódítanak a kellemesebb látványt nyújtó fával szemben.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 24. péntek
Eszter, Eliza
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm