18 °C Budapest

Fájdalomküszöbök az ingatlanpiacon: ez volt a mélypont?

Pénzcentrum
2007. december 20. 05:55

Innen már csak felfelé vezethet az út? 2007 elején a megszorító csomag piacra gyakorolt lehetséges hatásaitól volt hangos az ingatlanos média. Bár a prognózisokban szereplő jelenségek közül több nem vagy nem a megjósolt formában következett be, így például elmaradt a nagyobb panelek kiüresedése és a drámai visszaesés, az idei év valóban mélypontot jelentett az ingatlanpiac ezredforduló utáni történetében.

Megkérdeztük a legnagyobb franchise hálózatok elemzőit és néhány fejlesztőt arról, hogy milyennek látták az idei évet, mennyiben teljesültek a várakozásaik. Emellett arról is érdeklődtünk, hogy mely területek esetében láttak változást a gyakorlatban, illetve, hogy mennyiben lehettek és lehetnek hatással a piacra a jogszabályi változások.

Használt lakások: az is jó, ha nem csökken!

A használt lakások esetében nem sok jóra számítottak az idei évben a szakértők. Az árak a várakozásoknak megfelelően stagnáltak, s csupán néhány frekventált terület esetében tapasztalhattak a lakástulajdonosok enyhe növekedést. Az ennél magasabb hozam elérésére csak egyetlen igazi recept létezett: jó helyen jó időben vásárolni, lehetőleg még az infrastrukturális és egyéb fejlesztések bejelentése előtt.

Ily módon jelentős értéknövekedéssel számolhatnak például a ferihegyi gyorsvasút mellett élők, tudhattuk meg Kováts Tibortól, a RE/MAX Magyarország vezető elemzőjétől. A még épülő vagy előkészítés alatt álló nagyobb projektek (Budai Skála és kormányzati negyed) pedig csökkent a forgalom, a környéken lakók kivárnak, az nagyobb értéknövekmény reményében.

Rohannak a lakásokért Budapestre - mit lehet eladni? 


Az Otthon Centrum illetékes irodáinak vezetői ezzel szemben arról számoltak be, hogy az kormányzati negyed környékén a lakók most is, vagyis már a munkálatok megkezdése előtt érvényesíteni próbálják a vélt értéknövekményt, a vevők azonban nem hajlandók azt megfizetni.

Használt lakások tekintetében továbbra is a XIII. és a XIV. kerület számít favoritnak, széles termékpalettájuknak és elérhető áraiknak köszönhetően. Míg a tehetősebbek a XII. kerületben keresnek igényeinek megfelelő lakásokat, családi házakat. A négyzetméterárak itt már természetesen eléggé bekorlátozzák a lehetőségeket, különösen igaz ez az új fejlesztésekre.

Tudatosabb vevők, ismét megjelenő fájdalomküszöbök

Valkó Dávid, az Otthon Centrum vezető elemzője elmondta, hogy tapasztalataik szerint egyre tudatosabban és egyre hosszabb ideig válogatnak a vevők akár használt, akár új lakásokról legyen szó. Előbbi esetében hatványozott az óvatosság, s gyakorta billentik a mérleg nyelvét az újonnan épített lakások irányába a kisebb önrész esetében is kedvező feltételeket diktáló finanszírozási konstrukciók.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Merthogy sok csak a vásárlási kedv van meg, pénz az nincs. Az egyre kisebb önerőt és hosszabb futamidőt megengedő hitelkonstrukciók utáni érdeklődés növekedéséről Murányi Ákos, a Duna House vezetője számolt be. A Portfolio.hu által rendezett Property Investment 2007 Fórumon azonban Hajnal István a Biggeorge's NV vezérigazgatója is osztotta azt a vélekedést, miszerint a magyar lakáspiac egyik legnagyobb problémáját jelenleg a fizetőképes befektetői kereslet hiánya okozza. Még mindig túlsúlyban vannak a piacon az első lakásvásárlók, a minőségi lakáscserét pedig az idei évben jelentősen megnehezítették a megszorító intézkedések.

Illy Péter, az AL Holding vezérigazgatója szerint pontosan a minőségi lakáscsere iránti igény jelenthetne megoldást mind az új, mind pedig a használt lakáspiacon. Az életkornak és családi állapotnak megfelelő cserék ugyanis jelentős mozgást generálnának a piacon, megszüntetve annak esetleges torzulásait.

Mi lesz a lakásokkal? Megszólaltak a szakértők... 


A vevői oldalon akár új, akár használt lakásokról legyen szó fájdalomküszöbök kialakulásával szembesülnek az értékesítők, tudhattuk meg Kováts Tibortól. Az ingatlankeresők kategóriánként 13-15, 25-30, illetve 50 millió forintban határozzák meg a maximális értékeket. Utóbbi fokozott jelentőséggel bír, a vagyonosodási törvény rendelkezései miatt árformáló szerepet tölt be.

Új lakások: a neheze még hátravan?

Panelpiac: nem az történt, amit vártak

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem