Ingatlanok milliókkal drágábban: sötét titkokra derült fény

Pénzcentrum
2007. november 22. 05:40

Amit a napenergiáról tudni kell... A lakosság által is könnyedén kiaknázható megújuló energiaforrások egyike mindenképpen a Nap, melynek energiáját napkollektorok vagy elemek segítségével használhatjuk használati melegvíz vagy éppen elektromos áram előállítására. Azok számára, akik vállalják az alternatív energia ezen formájának használatával együtt járó több százezres, esetenként több millió forintos kezdeti költséget, fontos kérdés, hogy a befektetett pénz megtérül-e valaha, illetve pozitív hatással lesz-e erőfeszítésük ingatlanuk értékesíthetőségére.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A következőkben a telepítés, a finanszírozás és végül az ingatlanértékesítés területén jártas szakértők segítségével arra keressük a választ, hogy mennyibe kerül egy átlagos családi ház esetében egy komplex rendszer telepítése, milyen hasznot hozhat ez nekünk, honnan szerezhetünk államilag támogatott forrást a fejlesztéshez és milyen előnyöket jelent a rendszer megléte, amikor értékesíteni szeretnénk az adott ingatlant.

Napenergia 1.0: kezdjük elölről!

A napenergiát alapvetően kétféleképpen tudjuk hasznosítani: vagy napkollektorok segítségével hőt termelünk belőle, mellyel előállíthatjuk a használati melegvizet, illetve fűtésrásegítő rendszer segítségével csökkenthetjük fűtésköltségeinket. Vagy napelemekkel elektromos árammá alakítjuk a napenergiát, melyet a háztartási berendezések működtetésére használhatunk fel.

A napelemek esetében már hazánkban is lehetőség van arra, hogy az általunk termelt energia közvetlenül a központi hálózatba kerüljön, így a napelemekkel rendelkező ház tulajdonosának csak a berendezés által termelt és a házban felhasznált energia különbözetét kell megfizetnie, ez jó esetben nulla. Ekkor a ház két mérővel rendelkezik, az egyik a fogyasztást, a másik pedig a termelt energiamennyiséget méri.

Ha a fent leírtakat egy átlagos családi házra vonatkoztatjuk, melynek alapterülete 120 négyzetméter, és néhány éve épült, akkor egy a házat ellátó komplex rendszer telepítése, mely 6 kW hő és 5 kW villamos energiát képes termelni körülbelül 8 millió forintba került - tudhattuk meg György Vincétől, a Napelemek Bt. tulajdonosától.

Ez a 8 millió forint a következőképpen oszlik meg: 3 millió forintot emészt fel a használati melegvíz előállításához és a fűtésrásegítéshez szükséges napkollektorok telepítése és újabb 5 millió forintba kerülnek a villamosenergia-termeléshez szükséges napelemek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ezek élettartama általában harminc év, a gyártók azonban eltérnek abban a tekintetben, hogy az eszközök teljesítményére vonatkozóan hány év garanciát biztosítanak a vevők számára. György Vince azt is elmondta, hogy a hazai viszonyok között jobb megoldást jelenthetnek az olcsóbb, de nagyobb felületet igénylő napkollektorok, mert ezek a szórt fényben is stabilabban működnek.

A napkollektorok tömege sokszorosa a napelemekének, ettől függetlenül egyik sem jelent olyan megterhelést a tetőszerkezet számára, mely átépítését igényelne. Újonnan épített családi házak esetében érdemes mérlegelni azt a lehetőséget, hogy a cserepek is helyettesíthetők napelemekkel, tehát itt legalább a cserepek ára megspórolhatóvá válik.

A fent leírt rendszer arra alkalmas, hogy a villamos energiaszükségletet, a téli időjárás függvényében, de akár teljes egészében fedezze, míg a fűtésköltségek általában közel 50 százalékkal csökkenthetőek. Persze teljesen más a képlet, ha nem egy hagyományos építési technológiával megépült családi házról, hanem egy passzív házról van szó, ekkor ugyanis a napelemek és a napkollektorok alkalmazása akár a családi ház teljes energiaszükségletét fedezheti.

Honnan lesz minderre pénzünk?

Az Európai Unió a kiotói protokoll aláírásakor vállalta, hogy 2020-ig 20 százalékkal csökkenti a tagállamaiban az üvegház hatásért felelős gázok kibocsátását. A szén-dioxid emisszió visszaszorításának egyik leghatékonyabb eszköze a lakossági ingatlanok energiaigényének csökkentése, amely egyrészt a már meglévő ingatlanok energetikai korszerűsítésén, másrészt a megújuló energiaforrások használatának fokozásán keresztül valósulhat meg.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?