1 °C Budapest

Tízezreket fialnak a családi házak havonta? Van egy kis szépséghiba!

Pénzcentrum
2007. november 28. 05:40

Néhány héttel ezelőtt utánajártunk a zaj piaci tendenciákra és ingatlanárakra gyakorolt hatásának. Ahogy az cikkünkből is kiderült, az ingatlanpiaci szakértők tapasztalatai szerint a zaj akár egyes forgalmasabb területek eliparosodásával is együtt járhat: a családi házak helyét az ezekben kialakított üzlethelyiségek, műhelyek veszik át. De mi történik akkor, ha az üzlethelyiség vagy műhely mellett megmarad a családi ház? Értékesíthetők maradnak ezek az ingatlanok?

A következőkben azon családi házakat vesszük nagyító alá, melyek egy részében vagy velük azonos telken üzlethelyiséget vagy műhelyt alakítottak ki, hogy megtudjuk mennyiben jelent ez negatívumot, esetlegesen pozitívumot az értékesítés folyamán. Emellett utánajárunk annak is, hogy a hányan és hol próbálnak meg ilyen ingatlant eladni.

Ha nem zajos, az árat is emelheti

Murányi Ákost, a Duna House vezető elemzőjét és Rápolti Csillát, az Otthon Centrum XVIII. kerületi irodájának vezetőjét kérdeztük az üzlethelyiséggel vagy műhellyel rendelkező családi házakkal kapcsolatos tapasztalatokról. Megtudhattuk, hogy a fent említett családi házak megítélése elég vegyes képet mutat, annak függvényében, hogy lakhatási vagy üzleti céllal szeretne valaki vásárolni.

A lakóházat keresők főként a csendes környezetet díjazzák még abban az esetben is, ha a bérletből származó jövedelemre rá vannak szorulva. Ekkor hátrányt jelenthet, hogy az üzlethelyiségeket általában forgalmas főutak mellett alakítják ki, így az üzlettel járó jövés-menés okozta kellemetlenséget fokozza az utcai zaj.

A lakhatási céllal vásárlók esetében emellett lényegi kérdés, hogy az adott üzletben milyen tevékenységet folytat az aktuális bérlő, egy videotéka jelenléte például sokkal kevésbé zavaró, mint egy vegyesbolté, a vendéglátó-ipari egységekről nem is beszélve.

Azok, akik kifejezetten azért keresnek ilyen ingatlant, mert saját maguk szeretnék kihasználni előnyeit, főként forgalmas, így például főútvonalak mellett elhelyezkedő ingatlanokat keresnek, felvállalva az ezzel járó kényelmetlenséget.

Mindkét esetben problémát jelen azonban, ha az üzlethelyiség nincs megfelelően elszeparálva, így például, ha a bejárat nem az utcafronton, hanem a kerítésen belül van, vagy ha nincs meg a megfelelő hangszigetelés.

Műhellyel megáldva - nehéz dió

A családi házzal egy telken kialakított műhelyek értékesítés szempontjából már nehezebb diót jelentenek. Bár van példa rá, hogy néhány olyan ingatlan tulajdonosai, melynek a pincerészében gumis- vagy autószerelő-műhely került kialakításra, nem saját maguk használják a helyiségeket, hanem a zaj-és szagártalom ellenére kiadják azokat.

Általánosságban azonban az mondható el, hogy a műhelyeket kifejezetten csak azok keresik, akik szeretnének ilyen tevékenységet folytatni, persze ekkor előnyt jelent, ha egy már kialakult vendégkörrel rendelkező műhely kerül a családi házzal együtt értékesítésre, és nem kell elölről kezdeni a toborzást.

Murányi Ákos elmondta, hogy kifejezetten kedvezőtlenül alakulhat azon ingatlanok sorsa, ahol a telken több külön építmény, így üzlethelyiségek és műhely is megtalálható, itt ugyanis már nagyobb az esélye a konfliktusnak, illetve nehezebb lehet bérlőt találni.

Eladnád a házadat? Nem könnyű a zajos ingatlanok sorsa...

Rápolti Csilla kérdésünkre elmondta, hogy ezen speciális ingatlanok esetében az eladó akkor van könnyebb helyzetben, ha forgalmas helyen van a megvételre felkínált ingatlan. Ezeket ugyanis, még annak ellenére is gyorsabban elviszik, hogy egyébként lakhatási céllal többen keresnek családi házat, mint vállalkozási céllal.

Azok a házak, melyekben üzlethelyiséget alakítottak ki, de mégis csendes helyen vannak, nehezebben értékesíthetők, ez végül akár nyomott árak kialakulásához is vezethet. Egyébiránt az üzlethelyiség megléte nem jelent hátrányt, sőt gyorsíthatja az értékesítést, bár ez a tény nem növeli a négyzetméterárakat, nem jelent árfelhajtó tényezőt.

Többségben a főváros és Pest megye

Talán senkit sem lep meg, hogy az üzlethelyiséggel és/vagy műhellyel ellátott ingatlanok többsége a Közép-magyarországi régióban található, legalábbis erre enged következtetni a kínálaton lévő ingatlanok aránya. Míg az ország ezen területén több ezer ilyen ingatlanból válogathatnak a vevők, addig a megyékben már sokkal szűkebb a jelenlegi kínálat.

A két típus közül a műhelyek vannak többségben, ez azonban félrevezető lehet, mivel a műhely fogalmát a hirdetésfeladók láthatóan más és más féleképpen értelmezik. Valaki bejáratott, visszajáró vendégkörrel rendelkező gumis műhelyet ért alatt, míg mások egy egyszerű fészert is műhelynek minősítenek. Ennek kiszűrésére azonban az Ingatlan.com keresője nem ad lehetőséget.


Budapesten a legtöbb üzlethelyiséggel is bíró ingatlant a családi házas övezetekben a II., a XVI. és a XVII. kerületben találhatjuk. Míg a megyéket tekintve Pestet Fejér követi, itt 54 ilyen speciális ingatlan található.

Összességében elmondhatjuk, hogy egy üzlethelyiség, de akár egy műhely is önmagában nem jelent hátrányt, így ha az állandó jövedelemforrás kiaknázásának reményében ilyen otthont választunk, vagy üzlethelyiséget alakítunk ki házunkban, nem kell félnünk attól, hogy az eladhatatlanná teszi otthonunkat.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?