16 °C Budapest

Full extrás házak "fillérekért" - álom helyett hidegzuhany?

Pénzcentrum
2007. november 6. 05:40

Családi házak medencével: havi 70 ezerbe kerül a rossz döntés! Ha már lúd, legyen kövér, mondhatnánk sokan, amikor a hosszú évek gyűjtögetése és társasházi élete után végre elindulunk, hogy megvásároljuk életünk első kertes házát. Persze mindenki szeretne extrákat, lehetőleg legyen medence, jacuzzi, szauna és fitnesz terem is. A vásárlás vagy a megépítés előtt azonban mindenképpen érdemes mérlegelni, hogy a kényelmi eszközök a jövőben mekkora plusz költséget jelentenek majd a családi költségvetésnek, illetve, hogy megtérülnek-e, ha a későbbiekben értékesíteni vagy újraértékesíteni akarjuk az adott ingatlant.

Akár a fenntartási költségekről, akár a lehetséges értéknövekményről legyen szó, mindenképpen igaz, hogy az extrának nevezett szolgáltatások megléte jelentős hatással bír a családi költségvetésre. A következőkben ezért annak nézünk utána, hogy milyen terheket, illetve mekkora beruházást jelent egy úszómedence, egy jacuzzi vagy éppen egy szauna be- vagy megépítése. Illetve utánajárunk annak is, hogy vajon milyen értékhatárnál kaphatunk legolcsóbban ilyen szolgáltatást, illetve, hogy valójában hol keresik ezeket a vevők.

Szauna és úszómedence: több százezertől milliókig terjednek a költségek

A szegedi Kaszkad-H Kft. területi képviselőjét, Madarász Andrást kérdeztük a fent felsorolt eszközök beszerzésének, illetve fenntartásának költségéről. Megtudhattuk, hogy egy átlagos úszómedencét, minőségtől függően, 2-3 millió forintért kaphatunk, ez az összeg általában már a beszerelés költségét is tartalmazza.

Magyarországon fedettként főként kisebb, 7x3,5 méteres medencéket keresnek, mert a nagyobb méret jelentősen megdrágítja a beruházást és a későbbiekben a fűtést is, a befedésre váró légköbméterek növekedése miatt. A fedett medencék esetében a legnagyobb költségelemet a fűtés jelenti: a víznek 26-28 fokosnak kell lennie, de az sem jó, ha a medencéből kilépve a hőmérséklet ennél alacsonyabb.

A fűtésrendszer felépítésétől, az eszközök minőségétől és energiaigényétől függően jelentős mértékben változhat a "rezsi": a havi költségek az optimális 20-30 ezer forintról egy rossz megoldásnak köszönhetően akár 100 ezer forintra is nőhetnek. Pontosan ezért ajánlja Madarász András, hogy ha medencés lakást vásárlunk, vigyünk magunkkal egy szakembert, aki meg tudja becsülni a fenntartási költséget.

Kültéri medencénél nem jelent ekkora terhet a fenntartás, a vízforgató ugyanis összesen 0,7-0,8 kilowattóra energiát fogyaszt, a medence tisztántartásához pedig elég ha napi 10 órát működik a berendezés. A kültéri medencéknél a fűtés az úszószezon meghosszabbítását szolgálja, nyáron ugyanis nincs szükség plusz fűtésre. További költséget jelent a vegyszerezés és a víz porszívózása.

Masszázskádhoz akár már a medence árának feléért, vagyis 1 millió forintért is hozzájuthatunk, de az árak a minőség és az alkalmazott technológia függvényében akár az 5 millió forintos értékhatárt is elérhetik. A jacuzzi 2-3 ezer wattot fogyaszt óránként, ez egy közepes teljesítményű hősugárzó energiaigényével egyezik meg. Mérete miatt itt nincs szükség plusz épületre, és annak fűtésére, emellett bár gyakrabban kell cserélni benne a vizet, vízigénye is sokkal kisebb.

A gőzkabinnál jobban kedvelik a fogyasztók a finn szaunát, tudhattuk meg a Kaszkad-H Kft. területi képviselőjétől. Egy finn szauna ára a felhasznált fa minőségétől és fajtájától, illetve a megmunkálástól függően 300 ezer és egy millió forint között változik. A fogyasztása pedig légköbméterenként 0,7-0,8 kilowattóra.

Forró ingatlanok tízmilliókért - megnyílik a hidegzuhany?

Az online ingatlanportálokon található ajánlatokat böngészve arra a következtetésre jutottunk, hogy körülbelül 50 millió forint az az értékhatár, amely felett már kültéri medencével, szaunával, esetlegesen masszázsmedencével felszerelt ingatlanokat kaphatunk. Persze ez az értékhatár a frekventált családi házas kerületekben, így a II., XII. és a XI. kerületben ennél magasabb, míg a pesti oldal külső kerületeinek családi házas részén már ennél olcsóbban 25-30 millió forintért is megkaphatjuk ezeket az extrákat.

Ha minden kerület esetében a minimum vételárakat nézzük, akkor elmondható, hogy Budapesten átlagosan legalább 36 millió forintot kell fizetnünk egy medencével rendelkező lakásért. A kritériumokat tovább emelve gyorsan növekednek az árak, egy úszásra is alkalmas medencével rendelkező ingatlanért már 52 millió forintot kérnek el, míg a legolcsóbb beltéri medencés családi házért átlagosan 144 millió forintot szeretnének kapni jelenlegi tulajdonosai.

Az extrák beépítésékor felmerülő költségek különbsége a kínálati árakban is megnyilvánul: míg egy szaunás családi ház viszonylag megszokott (a vizsgált kerületekben az értékesítésre váró családi házak 8,7 százalékában van szauna), addig jacuzzival csak a megvételre ajánlott ingatlanok 1,3 százaléka rendelkezik. Egyrészt a ritkaságból, másrészt a beépítés költségéből fakad, hogy a masszázsmedencével rendelkező házak esetében a kínálati árak minimuma magasabb.


A külső kerületekben szaunával felszerelt családi házat már 25-30 millió forinttól is kaphatunk, míg egy jaccuzis ingatlanért legalább 36-40 millió forintot kell adnunk, de utóbbi ára ennek akár 2-3 szorosa is lehet az ingatlan elhelyezkedésétől, alapterületétől és egyéb extráitól függően. Az 50 millió forint alatti, de extrás ingatlanok esetében az ár általában a kis alapterületnek vagy az épület állapotának köszönhető.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A fővárosi kerületek családi házas részeinek presztízse lemérhető azon, hogy a vételre kínált ingatlanok milyen arányban tartalmaznak valamilyen extrát: a budai kerületekben a vizsgált ingatlanok 18-31 százaléka rendelkezik például medencével, míg ugyanez az arány a külső kerületekben többségében egy számjegyű, 6-10 százalék között változik.

Ugyanez a helyzet a beltéri medencék terén, a külső kerületekben ugyanis csak elvétve találkozhatunk ilyen extrával, míg a budai oldal családi házas övezeteiben 0,2 és 1,62 százalék ez az arány, amely a XII. kerületben csúcsosodik ki. Az extrák mindegyike ebben a kerületben összpontosul, szaunával például majd minden, tizenkettedik kerületi családi ház rendelkezik.

A főváros ezen területén érheti meg leginkább a saját családi házat építeni, a sűrűn előforduló extrák ugyanis a telkek elhelyezkedése, a terület presztízse és az ingatlanok nagysága miatt kilenc számjegyű árakat takarnak. Az extrák itt, a szauna kivételével, 100 millió forinton felüli ingatlanok esetében "járnak".

Ódzkodnak az extráktól: te fizetnél érte?

Néhány évvel ezelőtt jelentek meg az első olyan társasházak, melyek egy medence vagy egy szauna kényelmét is megadták a lakóknak - mondta el kérdésünkre Valkó Dávid, az Otthon Centrum vezető elemzője. Ekkortájt a vásárlók szíves-örömest fizettek jóval magasabb közös költséget a presztízst jelentő kényelemért.

Az extrákkal kecsegtető beruházások elterjedésével a medencék és a közös edzőterem elvesztette a vonzerejét, a lakók egyre kevésbé mutatkoztak hajlandónak arra, hogy több tízezer forintot fizessenek ki havonta olyan szolgáltatásokért, melyeket nem használnak. A kellemetlen helyzet feloldására a beruházok az a megoldást alkalmazták, hogy üzemeltető cégeknek adták bérbe az uszodákat és megnyitották azokat a környék számára, így csökkentve a lakók terheit.

Családi házak esetében azonban más a helyzet, az extrák megléte sok esetben már a felsőkategóriás ingatlanok, így az 50 millió forintot meghaladók esetében is igényként merül fel a vevők részéről, követelménnyé azonban csak a luxusszegmensben, vagyis a 250-300 millió forint értéket meghaladó családi házak, villák esetében válik.

Szatmári Zsolt az Otthon Centrum második kerületi irodájának vezetője elmondta, hogy a vevők főként belső úszómedencéket keresnek, általában olyan helyen, ahol a medence mellett egy kisebb edzőterem is megtalálható.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 24. péntek
Gábor, Karina
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?