12 °C Budapest

Családi házak újonnan, önköltség alatt: mit kapsz a 15 milliódért?

Pénzcentrum
2008. január 21. 05:40

15 millió panelek - ezért mindent megkapsz 15 millió forint lélektani határt jelent az új lakásoknál, mivel az ez alatti vételárral rendelkező lakások esetében a vevők mentesülnek a vagyonszerzési illeték megfizetése alól. Az így elérhető költségmegtakarítás a jobb energiatanúsítvánnyal rendelkező új lakások felé tereli a piacot, tovább növelve a túlkínálatot és ezáltal árnyomást gyakorolva a használt lakások piacán. Érdemes ezért utánanéznünk, hogy az ország különböző pontjain mire elég a zsebünkben lévő, vagy a hitelfelvétel esetében még elérhető nagyságot jelentő összeg!

2008 januárjában ingatlanügynökök segítségével és az ingatlan.com adatbázisára hagyatkozva arra kerestük a választ, hogy milyen ingatlanokhoz juthatunk hozzá 15 millió forint segítségével. Sorba vettük a megyéket, a székhelyeket és a kisebb településeket, abban a reményben, hogy a jelenlegi kínálat választ ad majd a kérdésre: manapság is óriási megterhelést jelent a vidékről a fővárosba költözni? Elképzelhető-e, hogy míg az I. kerületben csak garzonra futja pénzünkből, addig az ország eldugott pontjaink 200 négyzetméteres családi házat vehetünk 15 millió forintból?

Panel - itt aztán nincsenek meglepetések

Bár az elhelyezkedés és az állapot a panelek esetében is jelentős szerepet játszik az árak alakulásában, az építési technológiából és a telepes építési módból fakadó egyezőség nem enged olyan tetemes különbségeket, melyek a téglalakásoknál előfordulnak. Persze a fővárosban találkozhatunk különleges panelekkel, melyek egyedi belső kialakításokkal, így például kandallóval vagy nagy értékű elektronikai berendezésekkel rendelkeznek, itt azonban a piac is elég szűkös.

A paneleket általában az olcsóságuk miatt keresik, s habár a jó elhelyezkedésű, panelprogramban részt vett, vagy részt vevő, tehát új külső szigeteléssel rendelkező épületekben található lakásokért hajlandóak enyhén többen fizetni a vásárlók, az árak még mindig csak egyes kivételes területek esetében közelíthetik meg a használt téglalakásokét.

15 millió forintból az ország bármely pontján felújított, 2,5 szobás vagy más elrendezésű, de nagy alapterülettel rendelkező lakást vásárolhatunk. Úgy is mondhatjuk: panelből ennyiért már megkapható a "csúcsminőség". Persze egyes területeken ehhez nem kell felhasználnunk a teljes összeget. Vidéki nagyvárosokban 11-12, de akár kilenc millió forintért is megvásárolhatóak a nagyméretű lakások, míg a fővárosban 15 millió forintból is nehéz spórolni.

A panellakások tekintetében magas presztízsűnek számító III., XI. és XIII. kerületben is 60-68 négyzetméteres lakást vásárolhatunk azonban, bár sok esetben a kevésbé türelmes vevők ennyiért csak felújításra váró lakásokat kapnak. Aki a legnagyobbat szeretné, annak biztosan nem Budapest nyújt megfelelő megoldást, jelenleg egyértelműen Dunaföldvárat kell kiszemelnie, ahol ekkora összegért 120 négyzetméteres, beköltözhető, közepes minőségű ingatlant kaphat.

A relatíve legdrágább, vagyis a 15 millió forintért megkapható legkisebb panellakás Pécsett található, ahol a különleges tetőtérbeépítéssel jó minőségű, panorámás ingatlanok jöttek létre. Itt az általunk keresett eladási árért mindössze 63 négyzetmétert kapunk, amely a főváros határait elhagyva mindenképpen kicsinek számít.

Használt tégla: bonyolódik a helyzet

A használt téglalakások esetében a lehetőségek skálája még 15 millió forint esetében is rendkívül széles, az elérhető alapterület pedig nagymértékben függ az adott ingatlan elhelyezkedésétől, akár megyén, városon vagy éppen társasházon belüli elhelyezkedésétől, illetve állapotától.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Tapasztalataink szerint ekkora összegből már vidéki nagyvárosok esetében is csak kisebb lakásra futja, feltéve, hogy nem engedünk a beköltözhetőségből. Amennyiben ragaszkodunk az újszerű, de legalább a felújított állapothoz a 15 millió forintos vételárból maximum 1,5-2 szobást tudunk megvásárolni. Ez alól egyedül Szekszárd jelent kivételt, ahol az értékkategóriában több újszerű, de 80 négyzetmétert elérő vagy a feletti ingatlannal találkoztunk.

A 14,5-15,5 milliós intervallumban való keresésnél az 50-60 négyzetméteres ingatlanok vannak többségben, a megyék közötti igazi különbségek azonban nem a kis alapterületű ingatlanok esetében mutatkoznak meg legerőteljesebben. Míg Miskolcon vagy Debrecenben 90-100 négyzetméter körüli felújítandó téglalakásokat kapni ennyiért a városközponttól nem messze, addig Debrecenben és Győrben ugyanekkora összegből már csak 70-80 négyzetméterre futja.

Általánosságban elmondható, hogy a Nyugat-dunántúli régióban magasabbak az árak, mint az ország több területén, bár a Dél-Dunántúlon ez alól kivételt képeznek azok a megyék, amelyek a Balaton közvetlen vonzáskörzetébe tartozó településekkel rendelkeznek. Az elmúlt években emellett jelentős fejlődésen ment át Debrecen és környéke is, így Hajdú-Bihar megyében az ingatlanvásárlóknak magasabb árszínvonallal kell szembenézniük, mint az Észak-magyarországi és az Észak-alföldi régió egyéb területein. Ugyanez igaz Szegedre és a Dél-alföldi régió többi megyéjére.

A felújított, de nagy lakásra vágyóknak jelenleg Egerben érdemes körülnézniük, itt fedeztük fel ugyanis a legnagyobb téglalakást, amely 15 millió forintért megkapható. Míg a méretet nem, de a minőséget szem előtt tartók közül azok járnak jól, akik Pécsett vagy Kecskeméten tervezik a lakásvásárlást.

15 millió forintból már Budapesten is bőven futja használt lakásra, a frekventált budai kerületekben a forgalmasabb helyen található, rosszabb elhelyezkedésű társasházakban vásárolhatunk 1,5 szobás lakásokat, míg a belvárosi kerületekben a körút mentén felújítottra 50 négyzetméterig, további munkálatokat igénylőre pedig 60 négyzetméterig futja ennyiből.

Családi házak: itt jön a nagy szórás...

Az általunk megjelölt értékhatár esetében nem a társasházaknál találkozhatunk a legnagyobb eltérésekkel: míg 15 millió forintból Budapesten csak külső kerületi sorházi lakásokat, vagy osztott telken található felújítandó házacskákat, házrészeket vásárolhatunk, addig vidéki nagyvárosok vonzáskörzetébe tartozó kisebb falvakban akár 200-220 négyzetméteres jó állapotban lévő családi házakat is elérhető közelségbe hoz ez az összeg.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem