34 °C Budapest
Closeup of good-looking student girl on grass in park, her head bent towards notebooks where she writes answers, smiling, drinking berry juice and feeling happy with getting ready for studies

A nyári szünet kezdete 2024-ben: mikor lesz és meddig tart a nyári szünet? Iskolai szünetek időpontja

2024. május 4. 14:01

Azt gondolhatnánk, hogy a nyári szünet dátuma csak a diákok és szülők számára lehet érdekes, pedig közvetett módon rengeteg lakost érint. Ilyenkor ugyanis változnak a menetrendek, sokan vesznek ki szabadságot, utaznak, ez meglátszódhat az utak, boltok, vendéglátóhelyek forgalmában is. Aki kerülné a zsúfoltságot, jól gondolja meg, hogy a nyári szünet idején milyen programot tervez. Az ügyintézési idők szintén megnyúlhatnak és általában is számítani kell arra, hogy sokan vannak ilyenkor szabadságon minden munkahelyen. Mutatjuk az utolsó tanítási nap dátumát, a következő hosszú hétvégéket, a nyári napforduló dátumát

Sok középiskolában jövő héten "érettségi szünet" lesz, amíg a végzősök (és az előrehozottan érettségizők) megírják a magyar nyelv és irodalom, matematika és történelem feladatsorokat. Hamarosan pedig itt a pünkösd, és nem sokra rá már kezdődik is a nyári szünet. Nem csak a diákoknak és szüleiknek fontos, hogy tisztában legyenek ezekkel a dátumokkal, rengeteg lakost érinthet szerte az országban a tanítási szünet.

Mikor lesz a pünkösd 2024-ben?

2024-ben május 19-re esik pünkösd vasárnap és május 20-ra a pünkösd hétfő. A nyugati keresztény hagyományok szerint legkorábban május 10-re és 11-re eshet a pünkösd, mivel azonban 2024-ben a húsvét is viszonylag korán van, és a pünkösd a húsvét után a hetedik vasárnapra és az azt követő hétfőre esik, így a pünkösd is hamar eljön.

Munkaszüneti napok és hosszúhétvégék 2024-ben

Nemrég hagytuk magunk mögött május elsejét, már közeledik is a pünkösd. A középiskolások közül többen még hamarabb pihenhetnek egy hosszabbat: amíg végzősök (és az előrehozottan érettségizők) érettségiznek, a többiek "érettségi szünetre" mennek az első három napon. Ez nem hivatalos szünet, iskolától függhet, kiadják-e ezeket a napokat, hogy az érettségizőket ne zavarja semmi a három fő tárgy megírásában.

Május 19-én és 20-án pedig jön a pünkösd, és a háromnapos hétvége. Lássuk, mit tartogat még a 2024-es év pihenés terén!

  • Május 20. - Pünkösdhétfő munkaszüneti nap, így háromnapos hétvége következik.
  • Augusztus 20.  - Az államalapítás ünnepe keddre esik, a megelőző hétfőt kiadják munkaszüneti naponak, ezt augusztus 3-án szombaton kell ledolgozni. Így négynapos hosszúhétvége lesz az augusztus 20-i.
  • Október 23. - 2024-ben szerdára esik.
  • November 1. - Mindenszentek idén péntekre, így ősszel is kijut még egy háromnapos hosszúhétvége.
  • December 25. és 26. - Mivel karácsony két napja szerdára és csütörtökre esik, 24-én és 27-én sem kell majd dolgozni. Ezeket a napokat december 7-én és 14-én, szombaton ledolgozzuk majd előre. Tehát lényegében 6 napos hétvége alakul ki.

Okosan érdemes kivenni a szabadnapokat

A dolgozók mindig úgy próbálnak sakkozni a szabadságaikkal, hogy minél több egybefüggő napnyi pihenés jusson számukra az évben. Hogy érdemes ezt idén csinálni? A május 1-i és a 20-i munkaszüneti naphoz is 4 szabadnapot hozzácsapva 9-et pihenhetünk egyben a hétvégékkel együtt. Az augusztusi négynapos hétvége után mindössze 3 szabadnap kivételével nyerünk 9 napot. Az október 23-i szerdai munkaszüneti nappal hasonló a helyzet, mint a május 1-jével. A november 1-i munkaszüneti napot 4 szabadnappal kiegészítve ugyancsak 9 napot pihenhetünk.

A legjobb azonban a karácsony: az előre ledolgozott szombatok ha a hétfői napot kivesszük, tehát egy napot, akkor is 9 napnyi pihenést nyerünk vele. Ha tehát így osztunk be 16 napnyi szabadságot még az évből, akkor ezáltal 45 napot nyerünk hosszabb pihenésre.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mikor kezdődik az érettségi időszak? Meddig tart?

A 2024-es, tavaszi írásbeli vizsgákra 2024. május 3. és május 27. közt kerül sor, a szóbeli vizsgák június 5. és 12. között lesznek emelt, és június 17. és július 3. között középszinten. Ez azt jelenti, hogy 2024-ben a középszintű szóbelik jócskán belenyúlhatnak a nyári szünetbe.

Mikor kezdődik a nyári szünet 2024-ben? Mikor lesz az utolsó tanítási nap?

A 2023/2024-es tanév 2024. június 21-ig, péntekig tart majd, ez lesz az utolsó tanítási nap. A pontos dátumok még a 2023. augusztus 22-én a Magyar Közlönyben megjelent 2023/2024-es tanév rendjéből derültek ki. 2024-ben szeptember 1-je vasárnapra esik, így valószínűleg szeptember 2-án kezdődhet az iskola a nyári szünet után.

Nyári napforduló, csillagászati nyár

Évente kétszer kerül sor úgynevezett napfordulóra: egyszer nyáron, és egyszer télen. A napforduló egy csillagászati kifejezés, mely azt a pillanatot fejezi ki, amikor a Nap pozíciója eléri legmagasabb pontját a pályáján északon a Ráktérítőhöz, délen a Baktérítőhöz képest. A nyári napfordulóra idén június 20-án, a télire december 21-én kerül sor. Fordulat következik be abban is, hogy milyen hosszúak lesznek a nappalok, illetve az éjszakák. A téli napfordulóig a Nap látszólag északról déli irányba halad, azt követően a mozgása délről északi irányú lesz. Vagyis a nyári napfodulóig hosszabbodnak, az után pedig rövidülnek a nappalok egészen a téli napfordulóig.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 19. szerda
Gyárfás
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem